Livrarea de petrol către rezervele SUA - oprită prin votul Senatului

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2004

Scad cotaţiile ţiţeiului

Preţul petrolului brut a scăzut la finele săptămînii trecute, după ce Senatul SUA a votat anularea livrării a 53 milioane de barili de ţiţei către Rezerva Strategică de Stat, respectiv vînzarea acestei cantităţi în schimbul diminuării preţurilor practicate de rafinării. Votul a urmat creşterii cu 28% a preţurilor petrolului, în ultimele şase luni. Acestea au urcat după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a limitat producţia, iar rezervele comerciale ale SUA au scăzut pînă la cel mai mic nivel de după anii '70.

"Ştirea privind păstrarea rezervei de petrol la nivelul actual a reprezentat catalizatorul vînzărilor de pe piaţă", afirmă John Kilduff, prim-vicepreşedinte al departamentului de administrare a riscului energetic, din cadrul "Fimat" SUA. Acesta subliniază că numai veştile proaste pot menţine cursul ascendent al cotaţiilor ţiţeiului.

În ultima zi a săptămînii trecute, preţul petrolului american cu termen de livrare în luna aprilie atingea 36,19 dolari/baril, în scădere cu 59 de cenţi (1,6%). Pe întreaga săptămînă 8-12 martie, cotaţiile ţiţeiului au pierdut 2,9%.

Pe piaţa europeană (Londra), petrolul brut de tip Brent era tranzacţionat la 32,24 dolari/ baril, în scădere tot cu 59 de cenţi (1,8%). Săptămîna trecută, cotaţiile petrolului Brent au scăzut cu 3,4%.

Menţionăm că rezervele petroliere ale SUA însumează 648,2 milioane de barili. Preşedintele George W. Bush intenţionează ca acestea să ajungă la 700 milioane de barili anul viitor. Vînzarea cantităţii de 53 milioane de barili, care trebuia să ajungă la rezervele de stat, ar însemna un plus pe piaţă (disponibil imediat) de 100.000-200.000 de barili/zi. Politica lui Bush de creştere a rezervelor de ţiţei este criticată şi considerată vinovată de majorarea preţurilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb