• Scad cotaţiile ţiţeiului
Preţul petrolului brut a scăzut la finele săptămînii trecute, după ce Senatul SUA a votat anularea livrării a 53 milioane de barili de ţiţei către Rezerva Strategică de Stat, respectiv vînzarea acestei cantităţi în schimbul diminuării preţurilor practicate de rafinării. Votul a urmat creşterii cu 28% a preţurilor petrolului, în ultimele şase luni. Acestea au urcat după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi-a limitat producţia, iar rezervele comerciale ale SUA au scăzut pînă la cel mai mic nivel de după anii '70.
"Ştirea privind păstrarea rezervei de petrol la nivelul actual a reprezentat catalizatorul vînzărilor de pe piaţă", afirmă John Kilduff, prim-vicepreşedinte al departamentului de administrare a riscului energetic, din cadrul "Fimat" SUA. Acesta subliniază că numai veştile proaste pot menţine cursul ascendent al cotaţiilor ţiţeiului.
În ultima zi a săptămînii trecute, preţul petrolului american cu termen de livrare în luna aprilie atingea 36,19 dolari/baril, în scădere cu 59 de cenţi (1,6%). Pe întreaga săptămînă 8-12 martie, cotaţiile ţiţeiului au pierdut 2,9%.
Pe piaţa europeană (Londra), petrolul brut de tip Brent era tranzacţionat la 32,24 dolari/ baril, în scădere tot cu 59 de cenţi (1,8%). Săptămîna trecută, cotaţiile petrolului Brent au scăzut cu 3,4%.
Menţionăm că rezervele petroliere ale SUA însumează 648,2 milioane de barili. Preşedintele George W. Bush intenţionează ca acestea să ajungă la 700 milioane de barili anul viitor. Vînzarea cantităţii de 53 milioane de barili, care trebuia să ajungă la rezervele de stat, ar însemna un plus pe piaţă (disponibil imediat) de 100.000-200.000 de barili/zi. Politica lui Bush de creştere a rezervelor de ţiţei este criticată şi considerată vinovată de majorarea preţurilor.