LOCUL 3 ÎN TOPUL TRANZACŢIILOR FINANCIARE MONDIALE Divorţ american de 130 de miliarde de dolari între Vodafone şi Verizon

Ziarul BURSA #Internaţional / 4 septembrie 2013

Divorţ american de 130 de miliarde de dolari între Vodafone şi Verizon

Grupul american Verizon Communications a acceptat luni seară să plătească 130 de miliarde de dolari pentru preluarea participaţiei de 45% deţinută de grupul britanic Vodafone la societatea lor mixtă din SUA, Verizon Wireless, în ceea ce va reprezenta cea de-a treia mare tranzacţie încheiată vreodată în sectorul corporatist, transmite Reuters.

Potrivit termenilor acordului convenit de cele două companii, Vodafone va primi 58,9 miliarde de dolari în numerar, 60,2 miliarde de dolari sub formă de acţiuni Verizon şi alte 11 miliarde de dolari de pe urma unor tranzacţii secundare ce ar urma să se finalizeze în primul trimestru al anului următor. În urma acestei achiziţii, Verizon va deţine integral acţiunile celui mai mare operator de telefonie mobilă din SUA, în timp ce Vodafone intenţionează să returneze acţionarilor 71% din suma netă generată de această tranzacţie, sau 84 de miliarde de dolari dacă se includ şi acţiunile, şi de asemenea să-şi majoreze investiţiile în noile reţele.

"Cred că am ajuns la o soluţie echilibrată", a declarat directorul general de la Vodafone, Vittorio Colao, adăugând: "Ne reducem datoriile, ceea ce va permite companiei să fie foarte robustă şi să profite de oportunităţile care vor apărea".

La rândul său, directorul general de la Verizon, Lowell McAdam, a apreciat că momentul actual este unul adecvat pentru a face această achiziţie. "Cred că va avea loc o injecţie de combustibil în motorul Verizon ca urmare a acestei tranzacţii", a spus Lowell McAdam, adăugând că în opinia sa câştigurile pe acţiuni ale Verizon vor creşte cu 10%.

Aceasta este a treia mare achiziţie derulată vreodată după preluarea grupului german Mannesmann de către Vodafone în 1999, pentru 203 miliarde de euro, şi preluarea AOL de către Time Warner pentru 181 miliarde de dolari în 2000. Tot la capitolul recorduri, în cadrul acestei tranzacţii Verizon a reuşit să obţină de la bănci unul din cele mai mari pachete financiare din istorie, 60 de miliarde de dolari.

Imediat după anunţarea tranzacţiei, agenţia de evaluare Moody's Investors Service a retrogradat Verizon, potrivit Agerpres, în condiţiile în care datoria netă a companiei se va dubla până la 116 miliarde de dolari.

Vodafone va cheltui 4,67 miliarde dolari pentru îmbunătăţirea reţelelor mobile în ţări dezvoltate

Vodafone va cheltui până la 3 miliarde lire sterline (4,67 miliarde dolari) pentru îmbunătăţirea reţelelor de telefonie mobilă 4G în ţări dezvoltate precum Marea Britanie şi Germania, în urma vânzării participaţiei deţinute la Verizon Wireless.

Grupul britanic lansează un plan de investiţii de 6 miliarde de lire sterline, numit Project Spring, iar jumătate din fonduri vor fi utilizate pentru extinderea reţelelor 4G de pe pieţe dezvoltate. Vodafone va extinde totodată reţelele 3G în alte regiuni din Europa şi pe pieţele emergente, transmite MarketWatch.

Alte investiţii vor consta în creşterea accesului la servicii broadband şi în îmbunătăţirea activităţilor de service oferite clienţilor.

Directorul general al Vodafone, Vittorio Colao, a arătat că investiţiile au rolul să extindă cota de piaţă a grupului pe pieţe majore cum sunt cele din sudul Europei. "Intenţionăm să cheltuim fondurile în următorii trei ani", a declarat Calao într-o conferinţă cu analiştii şi investitorii. El a refuzat să dea detalii în legătură cu câştigurile financiare care vor fi generate de aceste investiţii.

Chiar dacă Vodafone a vândut cel mai profitabil activ al grupului, Colao a insistat că grupul nu este vulnerabil la oferte de preluare din partea AT&T.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb