LOVITURĂ DE STAT Adly Mansour, preşedinte interimar al Egiptului

A.C.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 iulie 2013

Adly Mansour, preşedinte interimar al Egiptului

Update 10:32: Stratfor: Uniunea Africană va suspenda Egiptul

Uniunea Africană ar urma să suspende dreptul de vot al Egiptului, în urma înlocuirii preşedintelui Morsi, potrivit unor surse citate de Stratfor.

De asemenea, liderul opoziţiei din Sudan, vecinul sudic al Egiptului, a declarat că acţiunea armatei egiptene reprezintă o "lovitură împotriva legitimiăţii". Guvernul sudanez a refuzat să adopte o poziţie oficială cu privire la această situaţie, declarând că este o problemă internă a Egiptului.

---

Update 08:48:

Un soldat egiptean a fost ucis, astăzi, în atacurile ale militanţilor islamişti pro-Morsi care au tras cu rachete şi mitraliere în posturile de poliţie şi militare din Sinai, potrivit surselor de presă internaţionale

De asemenea, doi soldati au fost răniţi în atacul asupra unui punct de control al armatei la al-Gura, în nordul peninsulei.

---

Aleksei Puşkov: "Primăvara arabă nu duce la democraţie, ci la haos"

Mohammed Morsi: "Demiterea s-a făcut prin lovitură de stat care conţine toate elementele de rigoare"

Preşedintele egiptean Mohammed Morsi a fost înlăturat de la putere, miercuri seară, locul său fiind preluat de către preşedintele Curţii Constituţionale egiptene, judecătorul Adly Mansour.

În prezent, fostul preşedinte Mohammed Morsi se află în clădirea Ministerului Apărării, a declarat Gehad El-Haddad, reprezentant al Fraţilor Musulmani, unde se află în arestul armatei egipetene până când se va instaura un nou guvern.

"Morsi a fost separat de echipa sa şi a fost dus la Ministerul Apărării", a declarat Gehad El-Haddad, citat de surse din presa internaţională.

Ceremonia de învestire a lui Mansour în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale Supreme a fost difuzată în direct de televiziunea egipteană.

Noul preşedinte, numit de armată

Numirea lui Adly Mansour în calitate de intermiar la cârma statului egiptean a fost făcută de membrii armatei, care au susţinut opoziţia împotriva regimului fostului preşedinte, Mohammed Morsi.

"Mă angajez să păstrez sistemul Republicii, să respect Constituţia şi legea şi să apăr interesele poporului", a declarat Mansour, numit de armată pentru a-l înlocui pe preşedintele demis, în timpul unei scurte ceremonii la sediul Consiliului Constituţional, potrivit surselor din presa internaţională.

Potrivit decretului emis de armată, Mansour va servi ca lider interimar al Egiptului până când un nou preşedinte va fi ales, prin alegeri anticipate.

Demiterea lui Morsi şi încarcerarea acestuia au stârnit reacţiile organizaţiilor internaţionale, atât Uniunea Europeană cât şi Organizaţia Naţiunilor Unite au emis o serie de avertismente la adresa oficialilor egipteni.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a cerut, ieri, reinstituirea rapidă a unui guvern civil în Egipt, în timp ce Uniunea Europeană a solicitat să îi fie respectate drepturile fostului preşedinte Mohamed Morsi, care au fost încălcate de către armata egipteană prin ţinerea în arest forţat.

Potrivit declaraţiilor lui Aleksei Puşkov, şeful Comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat din Rusia, evenimentele din Egipt confirmă faptul că primăvara arabă nu duce la democraţie, ci la haos, motiv pentru care violenţele din Egipt au atins cote maximale, în ultimele zile.

"Evenimentele din Egipt demonstrează că nu există o tranziţie rapidă şi fericită de la regimul autoritar la democraţia politică. Acesta este un proces greu, îndelungat, dureros, care se repercutează asupra dezvoltării economice şi situaţiei sociale. Adică, deocamdată primăvara arabă nu a adus democraţie, ci haos. Vedem acest lucru în Egipt, în Libia, Siria şi Irak", a mai adăugat Aleksei Puşkov.

Numărul victimelor ciocnirilor dintre susţinătorii şi adversarii preşedintelui egiptean, Mohammed Mursi, pe care militarii l-au înlăturat de la putere, a ajuns până la 32 de oameni.

Cele mai violente ciocniri între susţinătorii lui Mursi şi forţele de securitate au avut loc la Alexandria, Mersa Matruh şi Al Minya.

Procuratura Generală din Egipt a emis joi un ordin de arestare pe numele liderului mişcării Frăţia Musulmană, Muhammad Badie, şi a asistentului său, a anunţat agenţia oficială MENA.

Totodată, poliţia din Egipt a emis mandate de arestare pentru 300 de membri ai Fraţilor Musulmani, gruparea din care face parte şi fostul preşedinte, Mohammed Morsi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb