LUCIAN BODE: Firma care a cumpărat "Cupru Min" a fost categoric eligibilă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 martie 2012

Firma care a cumpărat "Cupru Min" a fost categoric eligibilă

"Roman Copper", compania canadiană care a cumpărat "Cupru Min", a fost categoric eligibilă, ne-a declarat ministrul economiei Lucian Bode, în cadrul unui interviu, adăugând: "Eligibilitatea a fost verificată de comisia de licitaţie. Obligaţia comisiei a fost aceea de a verifica eligibilitatea companiilor, înainte de începerea procesului de licitaţie cu strigare. Trei s-au verificat, una nu. Cea declarată câştigătoare a fost categoric eligibilă, în acest proces. Nu se joacă nimeni la un asemenea nivel".

Întrebat de ziarul BURSA dacă societatea de stat "Cupru Min" nu ar fi putut fi vândută prin bursă, ministrul de resort a precizat: "Sunt anumite modalităţi de a privatiza o companie. Am spus, la un moment dat, că aş fi un susţinător al parteneriatului public-privat. Însă, dacă vorbim de un calendar demarat, este greu să blocăm anumite procese. Unii ar găsi justificări pentru un astfel de blocaj, dar Româ-nia nu-şi permite să nu fie coerentă în acţiunile pe care le face; în primul rând ca semnal, atât pentru mediul intern, cât şi pentru cel internaţional".

OPSPI, în acest moment, pe procesul de privatizare, "îşi face treaba", ne-a mai spus domnul Bode, ca răs-puns la zvonurile potrivit cărora şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie ar urma să fie destituit: "Mai este de lucrat pe zona de comunicare, însă eu văd activitatea OPSPI în ansamblu, nu prin ceea ce face un om, la un moment dat, iar, în acest moment, pe procesul de privatizare, OPSPI îşi face treaba".

Firma canadiană "Roman Copper", deţinută 100% de banca de investiţii "Bayfront Capital Partners" din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, a fost înfiinţată special pentru preluarea "Cupru Min", la finalul anului trecut.

Societatea a câştigat, luni, licitaţia pentru preluarea "Cupru Min" Abrud, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Potrivit preşedintelui OPSPI Florin Vlădan, firma a avut o cifră de afaceri de patru milioane de dolari canadieni şi un profit de un milion de dolari canadieni. De asemenea, "Roman Copper" are o scrisoare de garanţie bancară acceptată de EximBank, potrivit domnului Vlădan. Cumpărătorului îi revine îndeplinirea obligaţiilor de mediu, care se ridică la 17 milioane de euro, după cum ne-a precizat Lucian Bode. Potrivit domniei sale, în aceste zile, autorităţile vor negocia cu investitorul clauzele contractuale, fiind urmărite menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea companiei care exploatează cuprul de la Roşia Poieni.

În această zonă, sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre, iar licenţa Cupru Min este valabilă până în anul 2019. În urma exploatărilor pe care noul proprietar le va face, statul român va încasa o redevenţă de 4% din încasările facturate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb