"Roman Copper", compania canadiană care a cumpărat "Cupru Min", a fost categoric eligibilă, ne-a declarat ministrul economiei Lucian Bode, în cadrul unui interviu, adăugând: "Eligibilitatea a fost verificată de comisia de licitaţie. Obligaţia comisiei a fost aceea de a verifica eligibilitatea companiilor, înainte de începerea procesului de licitaţie cu strigare. Trei s-au verificat, una nu. Cea declarată câştigătoare a fost categoric eligibilă, în acest proces. Nu se joacă nimeni la un asemenea nivel".
Întrebat de ziarul BURSA dacă societatea de stat "Cupru Min" nu ar fi putut fi vândută prin bursă, ministrul de resort a precizat: "Sunt anumite modalităţi de a privatiza o companie. Am spus, la un moment dat, că aş fi un susţinător al parteneriatului public-privat. Însă, dacă vorbim de un calendar demarat, este greu să blocăm anumite procese. Unii ar găsi justificări pentru un astfel de blocaj, dar Româ-nia nu-şi permite să nu fie coerentă în acţiunile pe care le face; în primul rând ca semnal, atât pentru mediul intern, cât şi pentru cel internaţional".
OPSPI, în acest moment, pe procesul de privatizare, "îşi face treaba", ne-a mai spus domnul Bode, ca răs-puns la zvonurile potrivit cărora şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie ar urma să fie destituit: "Mai este de lucrat pe zona de comunicare, însă eu văd activitatea OPSPI în ansamblu, nu prin ceea ce face un om, la un moment dat, iar, în acest moment, pe procesul de privatizare, OPSPI îşi face treaba".
Firma canadiană "Roman Copper", deţinută 100% de banca de investiţii "Bayfront Capital Partners" din Toronto (Canada), specializată în finanţarea de proiecte miniere pe cele cinci continente, a fost înfiinţată special pentru preluarea "Cupru Min", la finalul anului trecut.
Societatea a câştigat, luni, licitaţia pentru preluarea "Cupru Min" Abrud, la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.
Potrivit preşedintelui OPSPI Florin Vlădan, firma a avut o cifră de afaceri de patru milioane de dolari canadieni şi un profit de un milion de dolari canadieni. De asemenea, "Roman Copper" are o scrisoare de garanţie bancară acceptată de EximBank, potrivit domnului Vlădan. Cumpărătorului îi revine îndeplinirea obligaţiilor de mediu, care se ridică la 17 milioane de euro, după cum ne-a precizat Lucian Bode. Potrivit domniei sale, în aceste zile, autorităţile vor negocia cu investitorul clauzele contractuale, fiind urmărite menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea companiei care exploatează cuprul de la Roşia Poieni.
În această zonă, sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale ţării noastre, iar licenţa Cupru Min este valabilă până în anul 2019. În urma exploatărilor pe care noul proprietar le va face, statul român va încasa o redevenţă de 4% din încasările facturate.