Lucrări de artă contemporană, expuse pe faleză

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 21 august

Sursa: revista-atelierul.ro

Sursa: revista-atelierul.ro

English Version

Arta îşi poate găsi locul oriunde. Lucrările realizate în cadrul proiectului "Artă (şi Ecologie) la Mal (ul Mării)" au fost expuse pe faleza din Eforie Sud, unde vor rămâne până la finalul lunii august. Artiştii europeni Meri The Zu şi Reinier Landwehr (RO|NL) au finalizat o nouă pictură murală monumentală, realizată pe peretele exterior al ecranului de proiecţie al Cinemascopului din oraş. "Arta contemporană iese în stradă la Eforie Sud pentru a evoca, direct de pe faleză, probleme pe care le intuim cu toţii, dar pe care ne place de multe ori să le băgăm sub «preşul conştiinţei». Fugim de ele mai ales când suntem în vacanţă. Dar pânzele şi zidurile noastre continuă să-şi spună poveştile şi în vacanţă, explorând teme acute la nivel global", spun reprezentanţii hub-ului de creaţie Eforie Colorat, iniţiatorii unui proiect green culture menit să ridice gradul de conştientizare cu privire la problemele ecologice specifice oraşelor turistice din zonele de coastă.

Inspirat de noile direcţii de dezvoltare promovate prioritar de Comisia Europeană, proiectul Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării) reuneşte energiile creative a cinci artişti care folosesc arta pentru a ilustra teme ecologice importante pentru lumea contemporană. Povestea, imaginată ca un şir de efecte ale acţiunilor din societăţile consumeriste asupra mediului natural, se dezvoltă ca o serie de observaţii critice, urmărind diverse teme, de la meditaţii cu privire la stiluri de viaţă iresponsabile sau istorii din sublimul petro-industrial, la evocări din pleiada vinovaţilor de regulă mascaţi sub termenul mult prea larg de "activitate umană". Irina Maria Iliescu, Alina Marinescu, Adrian Preda, Andrei Turenici şi Meri The Zu vorbesc în lucrările lor despre peturile şi gunoaiele care poluează apa, despre exploatarea turistică iraţională, despre practici iresponsabile de vacanţă sau despre speciile pe cale de dispariţie, alungate definitiv sau sufocate de vecinătatea cu oamenii. După vernisajul organizat la începutul verii la grădina de vară Cinemascop, lucrările semnate de artiştii incluşi în acest proiect au fost expuse pe pietonala str. Falezei, unde vor rămâne la dispoziţia publicului până la finalul verii. Iniţiativa Artă(şi Ecologie) la Mal(ul Mării) este inspirată din idei ale curentului New European Bauhaus, care propune o tranziţie spre ecologie, cu schimbări la toate nivelurile, în modelele de afaceri, schimbări de tehnologie, standarde mai ridicate de mediu, dar şi schimbări comportamentale - atât în producţie, cât şi în consum.

Eforie Colorat este un hub cultural lansat în anul 2021 la Eforie Sud, în beneficiul turiştilor şi membrilor comunităţii locale, pentru comunităţile artistice şi grupurile de dialog civic la nivel naţional - care au la dispoziţie, anual, o serie de rezidenţe creative la Marea Neagră. Iniţiat de Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Centrul Ceh şi primăria Oraşului Eforie, programul Eforie Colorat îşi propune promovarea unui set de bune practici pentru dezvoltarea zonelor cu acces limitat la cultură, ridicarea nivelului de educare şi conştientizare în probleme de mediu şi revitalizarea spaţiilor de întâlnire comunitară de la malul Mării Negre. Proiectul Artă la Mal susţine cercetarea şi producţia artistică interesată de tematici legate de mediu şi comunitate, stimulând intervenţiile culturale semnificative, care contribuie la înţelegerea profundă a legăturilor dintre cultură, artă şi mediu.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb