Două obiective de investiţii pentru îmbunătăţirea infrastructurii de apă/apă uzată în judeţele Alba şi Sibiu, cuprinse într-un Program-pilot pentru reabilitarea zonelor Zlatna şi Copşa Mică, vor fi finalizate după ce Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, actualizarea indicatorilor tehnico-economici, conform unui comunicat al Guvernului României.
Investiţiile privesc reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare în oraşul Zlatna şi Sistemul zonal de alimentare cu apă şi canalizare din oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe - Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor Motiş, Târnava.
Proiectele iniţiale au fost întocmite în anul 2006, investiţiile având valori totale de 62,49 milioane lei (reabilitare Zlatna), respectiv 68,53 milioane lei (alimentarea cu apă şi canalizare în oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe).
"În urma analizei situaţiei privind stadiul implementării acestora, au fost constatate mai multe aspecte ce justifică necesitatea revizuirii studiilor de fezabilitate întocmite în anul 2006. Astfel, se impun modificări ale soluţiilor tehnice ca urmare a modernizărilor anumitor străzi (asfaltări, pavări, dublări de conducte, modificări trasee, etc.), a modificărilor rezultate datorită situaţiilor neprevăzute şi a extinderii reţelei în zone dezvoltate ulterior anului 2006, dar şi a apariţiei pe piaţă a unor tehnologii noi şi mai accesibile. Acesta este motivul pentru care Guvernul a adoptat astăzi actualizarea indicatorilor-tehnico-economici ai acestor obiective de investiţii, etapă care va conduce la finalizarea lucrărilor acestor proiecte", se mai arată în comunicat.
Pentru obiectivul de investiţii "Reabilitare şi extinderea reţelei de canalizare în oraşul Zlatna" au mai rămas de executat investiţii în valoare de 22,34 milioane lei, cu o durată de realizare de 10 luni, iar pentru obiectivul "Sistem zonal de alimentare cu apă şi canalizare ape uzate menajere în oraşul Copşa Mică şi localităţile limitrofe - Axente Sever, Agârbiciu, Valea Viilor Motiş, Târnava" - investiţii în valoare de 33,62 milioane lei, cu o durată de 18 luni.
Finanţarea obiectivelor de investiţii se va face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, bugetul local, precum şi din alte surse legal constituite, menţionează sursa citată.