LUDOVIC ORBAN: Alocaţiile copiilor şi pensiile publice vor creşte, dacă există resurse financiare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 20 ianuarie 2020

Alocaţiile copiilor şi pensiile publice vor creşte, dacă există resurse financiare

Guvernul nu deţine resursele financiare pentru a dubla alocaţiile copiilor, de la 1 august, şi pentru a majora punctul de pensie cu 40%, de la 1 septembrie, a declarat, ieri, premierul Ludovic Orban, într-un interviu acordat site-ului hotnews.ro. Deşi săptămâna trecută, cabinetul Orban a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care amână până la 1 august aplicarea legii 14/2020, prin care au fost dublate alocaţiile copiilor, premierul susţine că majorarea va avea loc doar dacă vor exista în buget sumele necesare.

Ludovic Orban a spus: "Majorarea alocaţiilor generează o cheltuială suplimentară la buget de 6,3 miliarde de lei. Adăugaţi încă 16 miliarde de lei pentru a asigura creşterea pensiilor (n.r. - majorarea cu 40%, de la 1 septembrie, a valorii punctului de pensie) şi pe salarizare şi vedem ce impact bugetar este. Guvernul nu are bani de casă şi nu poate aduna bani din eter. Deficitul înseamnă cheltuirea unor bani care nu există".

Şeful Guvernului s-a arătat indignat de modul în care fosta majoritate parlamentară a crescut pensiile. Premierul a afirmat că în nicio ţară civilizată din lume, dacă vine un partid şi promite dublarea pensiilor, partidul acela nu e luat în serios.

Legat de majorarea pensiilor, Orban a spus: "Nu e sută la sută sigur. Totul depinde de cum evoluează economia, de încasările bugetare. De regulă, creşterile trebuie legate de indicatori economici obiectivi. PSD a făcut varză legea pensiilor, a crescut din burtă punctul de pensie. Pe ce bază, având la bază ce calcule, ce studiu de impact? E o vraişte generalizată şi omul nu ştie la ce să se aştepte".

Şeful Guvernului a arătat că impactul pe 2020 privind majorarea pensiilor va fi de 16 miliarde lei, iar pe 2021, în jur de 150 de miliarde lei, urmând ca în 2022 acesta să ajungă spre 180 de miliarde lei.

Ludovic Orban a mai precizat, referitor la dublarea alocaţiilor: "Nu există nicăieri în lume să dublezi alocarea alocaţiilor de două ori într-un an. Această lege a fost o răzbunare a PSD pe noi".

În privinţa procentului cu care alocaţiile vor fi majorate, prim-ministrul Ludovic Orban a declarat: "E o garanţie că vom creşte alocaţiile pentru copii, cu cât le vom creşte vom vedea. E cert că le creştem, vedem cum, când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului".

Pentru a obţine mai multe venituri la bugetul de stat, premierul a arătat că este vital pentru actualul guvern să informatizeze activitatea ANAF.

Şeful Executivului a spus: "Obiectivul nostru este să asigurăm informatizarea ANAF într-un termen cât mai scurt pentru a îmbunătăţi gradul de colectare a impozitelor. Noi suntem în epoca de piatră legat de informatizare. Creşterea gradului de colectare durează, se va face în minimum 6 luni". Amintim că Parlamentul a adoptat, la mijlocul lunii decembrie, legea privind dublarea alocaţiilor copiilor, care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în 14 ianuarie 2020. După promulgare, preşedintele a spus că legea este în regulă şi  Guvernul trebuie să găsească resursele financiare necesare să pună în aplicare noul act normativ. Preşedintele a precizat că una dintre sursele de finanţare ar putea rezulta din desfiinţarea pensiilor speciale, nebazate pe contributivitatea la sistemul public de pensii.

Klaus Iohannis a declarat: "Dacă se taie pensiile speciale, atunci va apărea un disponibil bugetar care poate fi, de exemplu, folosit pentru alocaţii. Dar acesta este un calcul pe care trebuie să îl facă Guvernul şi îi las pe membrii cabinetului să vină cu aceste precizări".

Amintim că Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi şef al PSD, a declarat, săptămâna trecută, că va convoca o şedinţă extraordinară a Camerei pentru aprobarea des­fiinţării pensiilor speciale. Conform proiectului de act normativ ce ar urma să fie adoptat de deputaţi, nu vor fi des­fiinţate toate pensiile speciale, iar impactul pozitiv asupra bugetului de stat ar fi de aproximativ 3 miliarde lei. Sumă insuficientă pentru dublarea alocaţiilor copiilor, pentru care este nevoie de 6,3 miliarde lei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Cu cadre in administrație gen Alecu Vasile subprefect la Buzău și soția sa consilier angajată fara concurs în aceiași instituție, liberalii i-au întrecut pe comuniști în promovarea analfabeților așa că rezultatele economice vor fi pe măsură și majorarea pensiilor nu se mai face 100 la suta.

    Pentru menținerea pensiilor banane pentru polițiștii crește economia ca fat frumos

    La fel și pentru menținerea salariilor banaane pentru demnitari create de ciolos și majorate de Dragnea. aceste venituri uriașe nu grecizeaza Romania ? 

    Cum sa crească economia daca aparatul bugetar este infestat de functionari publici si alt fel de personal bugetar , absolvenți ai facultăților particulare fantoma și care au ocupat posturile prin concursuri trucate? Economia poate creste cu un număr de functionari redus cel puțin la jumătate dar care ocupa postul prin concurs similar celui de la bacalaureat !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb