LUDOVIC ORBAN RĂMÂNE, DEOCAMDATĂ, PREŞEDINTELE PNL Liberalii, în focul negocierilor pentru constituirea coaliţiei de guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 decembrie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Partidele politice de centru- dreapta, pro-europene, care au intrat în viitorul Parlament conform votului de la alegerile de duminică, 6 decembrie, au iniţiat deja negocierile. Nu între liderii formaţiunilor politice, ci cu preşedintele Klaus Iohannis, care a vorbit cu fiecare dintre şefii celor trei forţe politice care îşi doresc să creeze o coaliţie pentru guvernare: PNL, USR-PLUS şi UDMR.

Liderii liberali s-au întrunit, ieri dimineaţă, pentru a stabili cum se vor desfăşura negocierile cu ceilalţi parteneri politici, după care, aseară, au avut o discuţie la Vila Lac cu preşedintele Klaus Iohannis.

Fostul premier Ludovic Orban, preşedintele PNL, a afirmat că după numărarea voturilor şi calcularea mandatelor, se poate forma o majoritate parlamentară fără PSD.

"Obiectivul nostru este de a forma o majoritate parlamentară în jurul PNL, fără PSD. Din calcularea mandatelor este clar că există această posibilitate politică şi PNL se va implica în negocieri pentru a obţine această majoritate parlamentară. Avem 41 de senatori şi 95 de deputaţi, dar rezultatele nu sunt încă definitive. Sistemul de repartiţie a mandatelor se va stabili după numărarea tututor voturilor", a spus liderul liberal.

În privinţa demisiei din funcţia de premier, gest pe care l-a făcut în urmă cu două zile, Ludovic Orban a precizat: "Am decis să demisionez când am văzut rezultatele votului. Am considerat că este un gest de onoare şi demnitate şi l-am făcut din motivele explicate în declaraţia publică. Este o decizie care era firească pentru a arăta că nu mă cramponez de poziţia de premier şi că am ţinut cont de poziţia exprimată la vot de cetăţeni. Pe de altă parte să nu uităm de vocea celor care au tăcut în 6 decembrie şi nu au venit la vot. România are nevoie de un Plan Naţional de Dezvoltare care să ducă la creşterea nivelului de trai în următorii patru ani utilizând toate resursele pe care le avem la dispoziţie. (...) Există posibilitatea construirii unei majorităţi parlamentare fără PSD care să ducă România pe direcţia corectă. Sunt posibili parteneri cei de la USR-PLUS şi cei de la UDMR".

Şeful PNL a ţinut să le răspundă şi liderilor PSD care în ultimele zile au afirmat că viitoare coaliţie de dreapta va conduce ţara în acelaşi stil dezastruos în care a condus Convenţia Democrată din România, în perioada 1996-2000.

"Dacă vă amintiţi, CDR era un conglomerat, iar pe lângă asta a mai existat şi PD în alianţă şi UDMR. Cred că formaţiunile politice posibil partenere înteleg situaţia României şi sunt convins că, după negocieri, se va ajunge la o formulă stabilă de guvern care să pună în practică un program pentru dezvoltarea ţării. În privinţa viitorului premier, am evaluat mai multe variante posibile. Când vom lua o decizie împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, vom prezenta o propunere care să fie agreată şi de partenerii de coaliţie", a arătat Ludovic Orban.

Referitor la viitoarea coaliţie de guvernare s-a exprimat şi prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan. Acesta a susţinut că partidele de centru-dreapta totalizează 244 de mandate din cele 465 ale viitorului Parlament, adică au cu 10 mandate mai mult decât necesarul de 233 de parlamentari pentru învestirea viitorului guvern.

"În cursul negocierilor cu partenerii noştri politici, vom armoniza cele trei programe de guvernare. Sper ca reprezentanţii USRPLUS să ne accepte cât mai mult din programul nostru de rezilienţă. În interiorul PNL, nu am discutat despre ministerele pe care le dorim, dar cert este că prim-ministrul va trebui să aibă câteva ministere, pentru a implementa programul de guvernare: Justiţia, Fondurilor Europene, Ministerul Finanţelor şi sigur Ministerul de Interne. (...) PNL are un cuvânt greu de spus în desemnarea premierului cât şi a miniştrilor", a afirmat Rareş Bogdan.

Surse din cadrul PNL au spus pentru reprezentanţii mass-media că în privinţa numelui viitorului premier s-a discutat despre patru lideri importanţi. Potrivit acestora, cele patru nume discutate în şedinţa PNL au fost Nicolae Ciucă, Ilie Bolojan, Florin Cîţu şi Eduard Hellvig, şeful SRI, cele mai mari şanse de a fi numit avându-le actualul premier interimar.

De altfel, Nicolae Ciucă, premierul interimar a stabilit, ieri, obiectivele sale până la învestirea viitorului guvern: gestionarea pandemiei Covid-19, punerea în aplicare a strategiei de vaccinare, continuarea măsurilor economice în vederea sprijinirii celor afectaţi de criză, finalizarea anului financiar 2020 şi pregătirea anului financiar 2021. El a menţionat că în această perioadă va continua să asigure atribuţiile de ministru al Apărării Naţionale, pe lângă cele de prim-ministru interimar.

În ceea ce priveşte actualii miniştri care s-ar putea regăsi şi în viitorul Cabinet, sursele citate i-au nominalizat pe Lucian Bode (Transporturi), Virgil Popescu (Economie) şi Florin Cîţu (Finanţe), despre care au spus că "au susţinerea tuturor".

Potrivit acestora, obiectivul este ca viitorul guvern să fie învestit până la Crăciun, apoi să fie adoptat urgent bugetul pentru anul viitor.

Aceleaşi surse susţin că preşedintele PNL, Ludovic Orban, va fi susţinut pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în viitorul Parlament.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pacat dle Orban că ați demisionat ! N-ati înțeles că pe o așa pandemie PNL nu poate face miracole, mai ales că erau si promisiunile mincinoase ale PSD că vor mari tot ,dar tot ! Apoi ,era povara taierilor din 2010 ,pusă pe seama dreptei.Totusi,scorul nu e rău, puteati rămâne.

    Oare nu ati fost "lucrat" de gogoasa umflată Rareș Bogdan ? Că de Președinte ce să mai spun, a batut-o pe Dancila și nu-i mai ajungi la nas ! 

    Nu vor fi negocieri. Le va spune Iohannis pe cine să voteze și așa va rămâne. Toată lumea se va mulțumi cu un scaun călduț de parlamentar și nici măcar nu va mina vreo opoziție. Uitati-va la PSD- care e mort în păpușoi, după ce s-a văzut cu sacii în car.

    Îl doare in fund de cine va fi numit premier. 

    Cel mai nimerit dintre cei patru ar fi Bolojan Rezultatele se vad la Oradea.Poate cel mai dinamic oraș din România.! Numai sa vrea și el!? Si bineînțeles și Președintele.

    1. Si Iohannis a fost catapultat datorita "rezultatelor" de la Sibiu, dar ne-am lamurit.

    arza-i-ar focul negocierilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb