Ludwik Sobolewski, în epoca post-adevăr

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2017

Ludwik Sobolewski, în epoca post-adevăr

CEO-ul BVB se laudă cu ceva ce n-a făcut şi vrea să facă ceva ce parţial există

Aflat pe final de mandat, Ludwik Sobolewski, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), se laudă cu lucruri pe care nu le-a făcut el, probabil în încercarea să convingă că merită să rămână în fruntea BVB, mai ales pentru pachetul salarial atractiv de 17.000 de euro/lună, plus bonusuri de performanţă.

Surse din piaţă spun că, în această perioadă, se negociază un eventual nou mandat al directorului Bursei, acesta fiind presat să accepte o remuneraţie mai mică.

Aflat în campanie electorală, Ludwik Sobolewski îşi demonstrează încă o dată calităţile de politician.

Acesta a spus ieri, într-un interviu acordat unui ziar financiar, că operatorul pieţei de capital de la Bucureşti a convins agenţia MSCI că îndeplineşte condiţiile de gestiune a riscurilor în procesul de decontare, respectiv că România nu mai este considerată o piaţă fără un principiu «delivery versus payment» (DVP) funcţional. De asemenea, Sobolewski a spus că are ca obiectiv introducerea conturilor "omnibus" (conturile colective).

Cu asta se laudă Sobolewski, după patru ani de mandat.

Să le luăm pe rând.

Ce spune MSCI?

În raportul din luna iunie 2017, MSCI notează că, în România, sunt disponibile structuri omnibus, însă în condiţii speciale, şi, într-adevăr, a scos din raport nota privind inexistenţa unui sistem real DVP (Delivery vs Payment), prezentă în evaluările din 2014, 2015 şi 2016. Aceasta este singura modificare, în raportul MSCI, cu privire la România, din ultimii patru ani. În rest, MSCI precizează că informaţiile privind companiile nu sunt întotdeauna uşor disponibile în limba engleză, nu toate reglementările pot fi găsite în engleză, datele detaliate despre piaţă nu sunt în engleză, competiţia dintre brokeri este foarte redusă, ceea ce duce la costuri mari de tranzacţionare.

Ludwik Sobolewski nu spune nimic despre toate aceste neajunsuri.

Anul acesta, MSCI nu a făcut niciun "upgrade" cu privire la România, aşa cum s-a întâmplat în 2016 şi 2015.

În 2016, MSCI a notat că, din octombrie 2014, a început folosirea SWIFT pentru comunicaţiile dintre brokeri/custozi, iar în 2015, a precizat că, tot din octombrie 2014, există o separare a conturilor de custodie de cele de trading. Aceste proiecte au fost, însă, la nivelul Depozitarului Central, deci nu în coordonarea directă a lui Ludwik Sobolewski.

CEO-ul BVB nu s-a lăudat cu rapoartele MSCI din anii trecuţi, însă a găsit de cuviinţă să se lege de o chichiţă din cel de anul acesta, fix înainte să îi expire mandatul.

Faptul că MSCI a scos din raport nota privind inexistenţa unui sistem real DVP a fost, însă, o formalitate, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României au confirmat, în urma unei evaluări din 2015, că Depozitarul Central îndeplineşte pe deplin recomandarea European System of Central Banks (ESCB) şi Committee of European Securities Regulators (CESR) referitoare la principiul livrare contra plată.

În acest condiţii, Depoziatarul Central a dat un comunicat de presă, în luna ianuarie 2017, în care a arătat: "Depozitarul Central readuce în atenţia tuturor participanţilor la piaţă faptul că decontarea tranzacţiilor cu instrumente financiare încheiate la Bursa de Valori Bucureşti şi înregistrate în sistemul Depozitarului Central se efectuează utilizându-se mecanismul «livrare contra plată» (DvP), potrivit căruia livrarea instrumentelor financiare se realizează dacă şi numai dacă are loc plata fondurilor băneşti corespunzătoare".

Cu alte cuvinte, realitatea este aceeaşi, doar descrierea ei de către Ludwik Sobolewski este alta, astfel încât să pară că a muncit.

Cam la fel este şi privind conturile omnibus.

Conturile omnibus (colective) au fost introduse treptat în Depozitarul Central începând cu 2011, fiind accesibile pentru toate instrumentele financiare din luna decembrie a anului 2012, nota MSCI în 2013.

Sobolewski spune că vrea să le introducă, vrând să dea impresia că nu ar fi deloc. Însă conturi globale există pe piaţa noastră de capital, însă unele surse spun că problema care mai trebuie rezolvată este punctarea, tehnic şi în lege, a diferenţei dintre "holder" (deţinător) şi "owner" (proprietar).

Laurenţiu Căpcănaru, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Brokerilor, spune că nu este de acord cu declaraţiile lui Ludwik Sobolewski. Potrivit domniei sale, conturile globale există la BVB, dinainte de venirea lui Sobolewski, iar în structura sistemului de deontare nu s-a modificat nimic în mandatul acestuia.

Toamna trecută, BVB şi-a trâmbiţat performanţa să fie inclusă în monitorizare, dar la o altă agenţie - FTSE Russell. Aceasta ne-a atras, însă, atenţia că trebuie să mai îndeplinim şi criteriul lichidităţii, capitol la care BVB a rămas corigentă. Având în vedere că şansele sunt reduse ca FTSE să ne îmbunătăţească ratingul anul acesta, Sobolweski a găsit un artificiu ca să cadă tot în picioare. În lipsa unor rezultate concrete, abilitatea lui să îi facă pe acţionari să îi înghită "găluştile" este totuşi de remarcat.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. E clar ca omu' este in campanie. Vorbeste numai prostii. Problema e ca la BVB Consiliul de Administratie e mai slab ca el din moment ce se pare ca ii vor prelungii mandatul.

    1. Prostii a spus de la inceput. Va mai amintiti ce zicea de aero..un esec total. Sau de cele 8 bariere.... nu aparea acolo nici dvp, nici omnibus. Dar fata de elucubratiile lui anghel cu crucisatorul omul e deocamdata decent.

      Domnule, asta e atat de nepriceput

      nici macar cele 8 bariere nu le-a conceput el,

      au fost identificate de cineva care ulerior a fost dat afara !!!!!!!  

      AeRO e mai slab decat RASDAQ-ul.

      Pe bune, pe rasdaq, erau societati serioase - ca de exemplu Aeroteh-ul.  

      Pe AeRO au venit mai putin de 10 societati, dintre care unele s.au retras, iar altele au intrat in insolventa.  

      La BVB sunt multi oameni angajati pe ochi frunosi... 

    Bun articol, sa treceți pe la caseria din povernei. Galusca o sa va rămână în gat dacă nu pleacă . Dacă pleacă țineți de bani sa va ajungă de un covrig, polonez bineînțeles.

    1. Ce e "casieria din povernei"?

    Felcitari pentru articol. Foarte pertinent!

    Omu' a facut ce trebuia,sa duca bvb- ul unde este acum...restul e poveste

    Trebuie un efort comun, investitori, brokeri, ministere, guvern, parlament care sa sprijine si sa duca B.V.B.la stadiul de piata emergenta.

    Domnul Sobolweski ar trebui sa sa implice mai mult in elaborarea unei strategii in acest sens...Oricum, mai bun ca dumnealui ca C.E.O. la B.V.B., nu exista in ROMANIA!!! 

    1. Mai gandeste-te la ceea ce spui la finalul comentariului tau. Stau sa ma intreb daca esti roman. Iar daca esti roman si gandesti in acest fel ai mari probleme cu tine. Daca tu crezi ca nu exista un roman capabil sa conduca bursa, atunci poate ar fi bine sa-ti faci bagajele si sa pleci. Asta in caz ca nu ai plecat deja. Ciao

    La BVB este prea mult personal care sta degeaba pe salarii mari. La fel ca la ASF. Costurile de tranzactionare ar trebui sa fie sub 0.1%. Apoi am putea discuta de cresterea lichiditatii. La un cost de 1%, fac tranzactii odata pe an.

    1. In ultimi aprox. 20 de ani am urmarit activitatea manegerilor romani si sunt dezamagit, nu imi dau seama de ce nu prea reusesc...., asadar cred ca actualul maneger al BVB totusi reuseste sa puna cate o caramida la construirea unei Piete de capital mai de incredere. Asadar omul potrivit la locul potrivit...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb