LUDWIK SOBOLEWSKI:  "Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital"

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 21 aprilie 2015

Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital şi, totodată, ceva notabil pentru companiile listate - transparenţă, responsabilitate, guvernanţă corporativă, a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, la sesiunea de nivel înalt a UNCTAD de la Geneva.

Ludwik Sobolewski a participat ieri la sesiunea de nivel înalt "Mobilizing Investment for Development: Contribution of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in the context of financing for development", care a reprezentat un element central a evenimentului 2015 Investment, Enterprise and Development Commission organizat în perioada 20 - 24 aprilie la Palais des Nations, biroul Naţiunilor Unite din Geneva, Elveţia.

Obiectivul acestei sesiuni la nivel înalt a fost identificarea problemelor cheie, opţiunilor de politică şi alte considerente pentru mobilizarea investiţiilor pentru dezvoltare durabilă într-o serie de domenii importante, inclusiv surse interne şi externe de finanţare, consolidarea parteneriatelor dintre surse externe şi interne de finanţare şi de investiţii şi mecanisme inovatoare de finanţare pentru dezvoltare durabilă.

În discursul său, directorul general al BVB s-a axat pe 3 subiecte - educaţia financiară, guvernanţa corporativă în contextul pieţei AeRO şi recunoaşterea scăzută a metodologiilor legate de durabilitate de către comunitatea financiară.

"Prima mea remarcă este legată de necesitatea de răspândire a gradului de conştientizare şi înţelegere în ceea ce priveşte aspectele financiare ale economiei moderne. Aceasta nu este doar o provocare pentru bursele de valori din pieţele tinere şi aflate în tranziţie, este o provocare chiar şi în mediile cele mai dezvoltate. Chiar şi în cazul în care există cunoştinţe acumulate, este necesară concentrarea pe educaţia noilor generaţii", a transmis directorul Bursei.

A doua observaţie a acestuia este despre "ceea ce putem face în ceea ce priveşte guvernanţa corporativă, transparenţă, responsabilitate faţă de investitori". "Este un loc dificil de ajuns pentru bursele de valori, dar odată ajunşi acolo, operatorii de piaţă determină o schimbare fenomenală. Aceasta este zona micilor antreprenori. Astăzi, bursele de valori pot promova şi mai mult guvernanţa corporativă prin pieţele pentru IMM-uri. Pentru bursele de valori poate fi dificil să sprijine pieţele pentru IMM-uri, deoarece astfel de pieţe sunt mici în termeni de lichiditate; ele reprezintă o provocare dificilă pentru cei care doresc o depăşire. Cu toate acestea, bursele care au decis să creeze aceste pieţe au un rol foarte important. Pieţele pentru IMM-uri nu pot aduce lichiditate mare, dar oferă capital şi, totodată, ceva notabil pentru companiile listate - transparenţă, responsabilitate, guvernanţă corporativă. Nu există niciun alt instrument în economie care poate aduce această valoare", a comentat Sobolewski.

Totodată, domnia sa a menţionat şi metodologia. Potrivit domniei sale, Iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges şi UNCTAD cooperează pentru a face aspectul durabilităţii mai recunoscut de comunitatea financiară. "Companiile care fac cercetare şi analiză de obicei se concentreză mai ales asupra aspectelor financiare ale companiilor; acesta este un obstacol. Sunt recunoscător pentru această oportunitate de a participa la acest proiect care uneşte dezbaterea publică cu bursele şi alte iniţiative financiare", a afirmat Ludwik Sobolewski în discursul său.

Delegatul SUA a insistat asupra necesităţii de punere în aplicare a transparenţei, responsabilităţii şi previzibilităţii pieţelor financiare, aşa cum s-a făcut în cazul AeRO. Delegatul a pus în prim plan întrebarea dacă piaţa AeRO a BVB, precum şi piaţa New Connect a Bursei de la Varşovia pot fi extinse către alte ţări. Subiectul ridicat de delegaţia din Guatemala a fost dacă pieţele AeRO şi New Connect sunt bazate pe un model similar care poate fi implementat, de asemenea, în alte ţări şi regiuni. În final, delegaţia din Columbia a fost interesată de cum este reglementată piaţă AeRO în România.

În răspunsurile acordate delegaţiilor, directorul general al BVB a subliniat faptul că principiile de guvernanţă corporativă sunt unul dintre aspectele centrale ale pieţelor de capital moderne. În ceea ce priveşte replicarea modelului New Connect şi AeRO, Ludwik Sobolewski a subliniat că implementarea modelului AeRO în România a demonstrat pe deplin adaptabilitatea pieţei IMM-urilor la diverse realităţi.

"Deşi România şi Polonia sunt similare având în vedere că ambele sunt ţări din Europa Centrală şi de Est care chiar împărtăşesc o parte a istoriei secolului XX, România are propriile sale probleme şi provocări. Mai mult decât atât, în momentul în care am lansat AeRO, piaţa de capital din România a fost mult mai puţin dezvoltată decât cea poloneză în momentul implementării New Connect. Faptul că şi în aceste condiţii dificile AeRO a fost adaptat cu success, demonstrează că acest model poate fi exportat pe alte pieţe externe", a mai spus Ludwik Sobolewski.

Participarea directorului general al BVB la această sesiune de nivel înalt este rezultatul participării BVB la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges (SSE) în data de 27 martie 2015. Iniţiativa SEE a fost lansată de Secretarul general al ONU Ban Ki-moon în anul 2009. Este o platformă de învăţare peer-to-peer pentru a explora modul în care bursele, în colaborare cu investitorii, reglementatorii şi companiile, pot întări transparenţă corporativă - şi în cele din urmă performată - în ceea ce priveşte probleme legate de mediu, probleme sociale şi de guvernanţă, dar şi cum pot încuraja investiţiile durabile. Iniţiativa este co-susţinută de Principiile pentru Investiţia Responsabilă, Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), Iniţiativa Financiară a Programului de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP FI) şi UN Global Compact. BVB este al 19-lea membru care s-a alăturat acestei iniţiative globale şi a patra bursă europeană parteneră.

Rezultatul şi recomandările acestei sesiuni vor forma intrări pentru a treia Conferinţă Internaţională Privind Finanţarea pentru Dezvoltare, care va avea loc în Etiopia în iulie 2015 şi pentru Summit-ul Special al Adunării Generale privind Dezvoltarea Durabilă programat pentru luna septembrie şi care va adopta Agenda de Dezvoltare post-2105.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ludwik Sobolewski: cum se spune mama pe poloneza ca ma-ta, ma-ti stiu ca se scrie cu cratima

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb