"LUKoil": nu am negociat "în taină" preluarea "Arpechim"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 iulie 2004

Compania rusă îşi reafirmă interesul pentru rafinăria din Piteşti şi combinatul "Oltchim" Guvernul dă posibilitatea "Arpechim" şi "Doljchim" să se reorganizeze ca centre de profit, în care SNP să păstreze ponderea majoritară BERD a aprobat, ieri, preluarea a 5% din "Petrom"

Compania petrolieră rusă "LUKoil" este interesată, în continuare, să investească în complexul "Oltchim-Arpechim", care, potrivit informaţiilor vehiculate pe piaţă, ar urma să fie creat prin desprinderea "Arpechim" Piteşti din "Petrom", respectiv fuziunea cu "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea.

"Preşedintele LUKoil, Vagit Alekperov, a confirmat din nou, chiar zilele trecute, interesul companiei ruse pentru folosirea capacităţilor complexului petrochimic «Oltchim-Arpechim», dar şi pentru achiziţionarea a 100-150 staţii pe teritoriul României", ne-a declarat purtătorul de cuvînt al "LUKoil Downstream Romania", Ghennadi Abalov. Domnia sa arată, însă, că totul depinde de costurile proiectelor concrete, de rentabilitatea lor, de condiţiile de privatizare şi de situaţia generală de pe piaţa carburanţilor. Aceste condiţii privesc atît complexul "Oltchim-Arpechim", cît şi dezvoltarea activităţii de retail a companiei ruse sau intenţiile de cooperare cu alţi agenţi economici din industria petrolieră a României.

Ghennadi Abalov mai susţine că, în situaţia în care obiectivele mai sus amintite vor fi scoase la vînzare, "LUKoil" va studia oferta, în baza criteriilor economico-financiare şi în strictă conformitate cu legislaţia noastră. "Dacă ne convin aceste criterii, vom participa la licitaţie într-un mod deschis şi potrivit regulilor stabilite", ne-a spus Ghennadi Abalov, dînd asigurări, totodată, că "LUKoil" nu a avut nici o convorbire "în taină" cu reprezentanţii OMV, "Petrom" sau cu alte structuri.

Hotărîrea de Guvern privind aprobarea semnării contractului de privatizare a SNP "Petrom" menţionează că societaeta poate aplica programe de restructurare anterior sau ulterior transferului dreptului de proprietate asupra acţiunilor care fac obiectul contractului de privatizare cu "OMV" Austria, prin constituirea uneia sau mai multor societăţi cu răspundere limitată la care «Petrom» va fi asociat unic sau asociat principal, societăţi comerciale la care aportul în natură va fi constituit, conform contractului, din bunuri proprietate a "Petrom", aferente rafinăriei şi Complexului petrochimic "Arpechim", Fabricii de îngrăşăminte "Doljchim", cîmpului petrolier Suplacu de Barcău, precum şi de unele staţii de alimentare cu carburanţi.

Legat de acest articol există suspiciuni că, de fapt, lasă posibilitatea ca OMV să se asocieze cu alţi investitori în cazul complexului petrochimic "Arpechim". Dorin Mucea, consilierul ministrului economiei şi comerţului, ne-a explicat că nu este vorba de o externalizare, deci de o înstrăinare a acestor active. Domnia sa ne-a declarat că articolul respectiv permite o restructurare a activităţilor menţionate pe centre de profit, cu "Petrom" ca acţionar unic sau majoritar, pentru ca investitorul să poată să urmărească mai uşor evoluţia lor contabilă. Conform strategiei, statul român trebuie să privatizeze "Petrom" în forma sa integrată.

BERD a aprobat preluarea a 5% din "Petrom"

Consiliul Directorilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat ieri preluarea unei participaţii de pînă la 5% din capitalul "Petrom", ne-a declarat Jazz Singh, şeful departamentului comunicare al băncii. Tranzacţia va fi realizată prin transformarea în acţiuni a unui împrumut în valoare de 73 de milioane de dolari. Potrivit datelor puse la dispoziţie de BERD, nivelul pachetului de acţiuni va fi determinat ulterior, în cadrul procesului de majorare a capitalului "Petrom". Banca va intra în acţionariatul companiei concomitent cu majorarea de capital prin care "OMV" ajunge să deţină 51% din titlurile societăţii româneşti.

Contractul de consultantă - prelungit cu un an

Guvernul a prelungit cu 12 luni termenul contractului de servicii financiare încheiat cu consorţiul "Credit Suisse First Boston (Europe) Limited" & "ING Bank NV London Branch" pentru privatizarea SNP. Dorin Mucea, consilierul ministrului economiei, ne-a spus că prelungirea contractului a fost necesară pînă la preluarea efectivă de către "OMV" a pachetului majoritar de acţiuni "Petrom". Acelaşi lucru este valabil şi în cazul consultantului "BNP Paribas" Franţa, care se ocupă de privatizarea filialelor "Electrica". Hotărîrea prin care Guvernul a aprobat semnarea contractului de privatizare a filialelor Banat şi Dobrogea a "Electrica" SA, prevede încheierea unui act adiţional de prelungire, pînă la data de 30 iunie 2005, a duratei de valabilitate a contractului de onorariu de succes încheiat de societatea de distribuţie şi furnizare a energiei electrice cu consultantul francez în acest proces.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb