"LUKoil" vrea să acapareze cît mai mult din piaţa americană

Ghennadi Abalvov
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 februarie 2004

Compania petrolieră rusă "LUKoil" îşi propune să concesioneze rafinăria "Gdansk" (Polonia), pentru creşterea livrărilor de benzină în SUA, unde a achiziţionat recent, de la "ConocoPhillips", 795 de benzinării, după cum a declarat, zilele trecute, Vaghit Alekperov, preşedintele companiei.

Privatizarea rafinăriei "Gdansk" - a doua ca mărime din Polonia (denumită ulterior "Lotos"), la a cărei achiziţionare a candidat un consorţiu cu participarea "LUKoil", nu a avut loc anul trecut, "din motive politice". După ce experţii companiei şi-au evaluat eşecul, au declarat că "LUK-oil" nu-şi pierde speranţa de a achiziţiona această rafinărie.

Compania rusă intenţionează să livreze carburanţi benzinăriilor din SUA şi de la rafinăria pe care o deţine la Burgas (Bulgaria), precum şi de la terminalul Vîsotk (Marea Baltică), care trebuie să fie dat în exploatare în următoarele luni. Prima etapă a terminalului, cu o capacitate de 2,5 milioane tone de petrol, a costat compania 150 milioane de dolari. Tot în acest an, "LUK-oil" va începe construcţia celei de a doua etape, scontînd să-şi sporească capacităţile de la Vîsotk, pentru început, pînă la 5 milioane tone de produse petroliere pe an şi, ulterior, pînă la 10-12 milioane tone. Prin acest terminal se vor transborda produse petroliere grele şi benzină. Livrările se vor face cu tancuri petroliere de clasa "arctic" pentru piaţa SUA şi prin procedeul clasic în ţările Europei - porturile Gdansk şi Rotterdam. Trans-bordarea produselor la Vîsotk va permite companiei să-şi sporească considerabil volumul livrărilor de produse în SUA şi Europa şi să-şi reducă cu 40-50 milioane dolari pe an cheltuielile de transport la export. Experţii estimează volumul total al vînzărilor cu amănuntul ale "LUKoil" în SUA la 6,9 milioane tone anual.

James Malva, director al "ConocoPhillips", a declarat că societatea sa va continua să poarte negocieri cu "LUKoil" referitor la realizarea unor proiecte comune în Rusia. Vorbind recent la New York, în faţa unor analişti în probleme petroliere, Malva a precizat: "Noi lucrăm cu < LUK-oil > la problema posibilei participări la elaborarea unor pro-iecte în Nord (se are în vedere proiectul "LUKoil" - Teritorii ale Nordului)". Partea americană consideră că au crescut simţitor şansele ca "LUKoil" şi "ConocoPhillips" să ajungă la un acord asupra acestui proiect, după recenta "afacere a benzinăriilor" din statele New Jersey şi Pennsylvania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb