Lumea după Trump

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Companii / 13 ianuarie

Cristian Pîrvulescu

Anul 2025 va fi marcat de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Şi odată cu revenirea lui Donald Trump am putea asista la o accelerare a istoriei care ar putea schimba lumea aşa cum o ştim. O încercare de destructurare a lumii postbelice, care a fost o lume americană, se asociază unei resurecţii a neo-imperialismului. Prin declaraţiile sale, Donald Trump pare să valideze neo-imperialismul rus şi chinez, încercând să antreneze Statele Unite într-un turbion global din care să iasă învingătoare. Nu ar fi vorba de un nou tip de multilateralism, fie şi la o împărţire între noile "imperii" a zonelor de influenţă, ci de o re-validare a poziţiei Americii ca singur factor de putere global. Deja în primul său mandat Donald Trump lăsa să se înţeleagă că sloganul său America First (Mai Întâi America) ascunde ideea unei lumi care să fie "America only" (Numai pentru America). Şi ideologia MAGA nu este expresia unui naţionalism alb izolaţionist, cum cred susţinătorii săi, ci o lume în care America este singura putere mondială. Şi dacă victima acestei tendinţe va fi democraţia liberală, cu atât mai bine.

Trump nu este în dezacord cu alte state pentru că vrea să acţioneze unilateral, ci pentru că vrea să impună propria sa cale. Calea lui Trump, nu o cale a Americii. Iar cum timpul nu-i este favorabil - având cel mai probabil doar doi ani la dispoziţie, până la alegerile de la mijlocul mandatului -, va face tot ce-i stă în putinţă ca lumea să se schimbe peste noapte după chipul şi asemănarea sa. Pentru aceasta, cum a făcut în primul său mandat, va încerca să instituie penalităţi împotriva tuturor celor care - urbi et orbi - nu sunt de acord cu el. Pe plan intern va încerca nu numai să reducă liberalii la tăcere şi să transforme liberalismul într-o relicvă. Iar ceea ce va urma nu va avea echivalent în istoria tumultoasă a Americi. Căci în întreaga sa istorie America a fost democratică pentru că a fost liberală. Dacă va reuşi să supravieţuiască acestei încercări, democraţia americană va dovedi într-adevăr că este rezilientă.

Pe plan extern, Trump şi echipa sa consideră că doar americanii ar avea dreptul să stabilească reguli internaţionale în materie de economie sau securitate. Acele state care nu ar fi de acord cu această poziţie riscă să fie sancţionate.

Dar toate acestea nu sunt neapărat noi. De la sfârşitul Războiului Rece, Statele Unite nu au susţinut fervent multilateralismul. Dar la Donald Trump viziunea unipolară capătă o nouă dimensiune. Dacă ideea că America este o ţară privilegiată cu o putere excepţională care a dominat politica ultimelor patru decenii, cu Donald Trump şi susţinătorii MAGA această idee a căpătat nuanţe neo-imperialiste fără precedent: ameninţările în privinţa Canadei (al cărui prim-ministru a fost obligat să demisioneze din cauza presiunilor lui Trump) şi Mexicului, a Groenlandei sau a statului Panama nu-şi găsesc echivalentul în politica americană. Desigur, unilateralismul american a avut şi câteva momente de relaxare precum sub preşedinţiile lui Bill Clinton şi Barack Obama. Dar chiar dacă unii preşedinţi au fost mai puţin unilaterali, unilateralismul a fost şi a rămas fundamentul politicii externe americane. Dar Donald Trump pare să redefinească ideea de unilateralitate, legând-o de o înţelege neo-imperială a suveranităţii naţionale, impunând partenerilor o stare de cvasi-dependenţă economică şi securitară faţă de SUA, iar adversarilor opţiunea de a trece prin războiul comercial şi sancţiunile economice ori chiar prin confruntarea geostrategică militară.

Aşa că întreaga construcţie mondială bazată pe autodeterminarea naţionalităţilor, începută de Woodrow Wilson după Primul Război Mondial şi apoi continuată la un alt nivel prin ONU, pare să fie periclitată. Pentru UE în general, şi pentru România în particular, urmează o perioadă dificilă. Căci România a fost una din principalele beneficiare ale celor două congrese de pace de la Paris, din 1919 şi 1946. O nouă eră a imperialistelor şi revizionismelor nu va fi în niciun fel avantajoasă pentru o Românie care, de la naşterea sa ca stat în epoca modernă, a prosperat doar în perioadele de efervescenţă liberală.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Mai degrabă, am putea zice lumea lui Trump. Nu are timp sa facă ceea ce și-a propus. Nici măcar nu știm dacă își poate încheia mandatul de patru ani. Declarațiile sunt una iar faptele sunt alta. Și Trump și Puțin par a juca în favoarea UE. Chiar dacă, UE își extinde g ranițele cei care sunt perceputi

    ca și invadatori sunt rusii și americanii. Chiar dacă forța NATO european creste cei care sunt arătați cu degetul sunt tot rusii și americanii. Noul concept mondial aduce Europa în prin plan. Avem o Europa ce se separa rapid de Rusia și de SUA. Trump nu are nici forță și nici timpul necesar ca, și Puțin dealtfel.  

    Mai frate ,

    dar tu pui la indoiala optiunea de la vot a americanilor, 

    esti cu o gandire comunistoida/neomarxista, 

    mai bine sa facem ordine la noi in tara,

    si nu sa dam sfaturi marilor puteri ale lumii 

    1. Corect!

      Asa se preda la Stefan Gheorghiu

      Nu. trump n-a zis nimic de canada groenlanda sau panama inainte de alegeri. omul a ales, promisiuni cu opresc inflatia si razboiul acum se trezeste cu altceva(amenintari de razboaie).

      daca le place sau nu asta vom vedea la urmatoarele alegeri. 

      de-asta e importanta opozitia, si sunt importante alegerile.

    Sunt oameni care au încercat să-l bage la puș ărie, să-i distrugă familia, să-l ruineze, să-l omoare adliteram, cum să nu îi pedepsească.

    Nu e vorba neapărat de răzbunare dar sunt oameni răi care dacă rămân cu colții în gură o să mai muște odată. 

    ... lumea dupa (post) trump ... sau lumea dupa (in perspectiva lui) trump?!? ... panama = control pe comertul international (adica influenta americana pe scurtatura comerciala, nu chineza) ... groenlanda = control pe rute maritime/aeriene strategice, metale rare (ex. litiu - interesul lui musk), acces/pretentii in arctica ... canada, ma gandesc la cacealma, adresandu-re regiunilor conservatoare si bobarnac lui trudeau ... de altfel, imperiile/"globalismul" se cladesc pe comert liber (nicidecum pe tratate partinitoare) ... imperiile cad cand intra in stadiul ideologic diktat si cenzura ... terminologia este inselatoare, personal, m-am cam lamurit cum e cu democratia prin europa ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb