Luminiţa Odobescu: "Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti, ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei"

F.D.
Politică / 16 iunie

Luminiţa Odobescu: "Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti, ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei"

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, că întreaga comunitate internaţională este obligată să continue să sprijine Ucraina "de angajamentul nostru comun de a susţine dreptul incontestabil al fiecărei ţări suverane de a decide privind viitorul său". "Ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti. Ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei", a subliniat Odobescu, relatează News.ro.

Luminiţa Odobescu a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat Ucrainei, care se desfăşoară, sâmbătă şi duminică, în Elveţia, că evenimentul este un prim pas necesar spre o pace justă, completă şi durabilă în Ucraina, fondată pe Carta ONU şi principiile dreptului internaţional.

"Suntem obligaţi să continuăm să sprijinim Ucraina - de angajamentul nostru comun de a susţine dreptul incontestabil al fiecărei ţări suverane de a decide privind viitorul său. Aceasta este o responsabilitate încredinţată nouă în mod colectiv, ca o comunitate constrânsă atât de reguli, cât şi de valori, de către victimele nevinovate din Ucraina. Însă ucrainenii nu sunt doar victime ale agresiunii ruseşti. Ei sunt apărători ai libertăţii şi democraţiei", a subliniat Odobescu.

Ea a amintit de un discurs al preşedintelui Volodimir Zelenski, cu câteva ore înainte de invazia pe scară largă, care spunea lumii că agresorul ne va "vedea feţele, nu spatele".

"Ucraina nu a vrut să ducă acest război. Acest lucru a fost impus de Rusia. Astfel că doar Rusia este răspunzătoare legal, politic şi moral de acest război de agresiune. Şi Rusia poate termina acest război, dar nu vrea. Pe de-o parte - îi avem pe ucraineni, care nu vor întoarce spatele viitorului democratic al ţării lor. Ei vor continua să lupte, să moară dacă trebuie, pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării lor. De cealaltă parte - avem agresorul, Rusia. Propaganda sa susţine că Rusia vrea să pună capăt războiului. Promovează acest discurs fals că Ucraina respinge toate iniţiativele de pace. Dar trebuie să judecăm Rusia nu după vorbele sale, ci după acţiunile sale", a subliniat ministrul român de Externe.

Luminiţa Odobescu a amintit că Rusia a comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în multe locuri din Ucraina.

"Ei încearcă - şi eşuează - să înfrângă extraordinara rezistenţă ucraineană. Rusia crede că poate folosi forţa să submineze viitorul Ucrainei. Acest lucru vine dintr-o înţelegere învechită a relaţiilor internaţionale. Una în care lumea este împărţită: pe de-o parte aşa-numitele Mari Puteri, pe de altă parte (cum consideră Rusia) actorii internaţionali cu o poziţie mai slabă. Aceasta este miza: a sprijini ordinea internaţională bazată pe reguli sau a ne întoarce la politica de putere din secolul al 19-lea. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este un test cu turnesol pentru comunitatea noastră internaţională. Pentru noi, cei aflaţi aici la Burgenstock, există o singură opţiune: să respingem unanim orice încercări de a aduce înapoi forţa în relaţiile internaţionale. Să susţinem Carta ONU. Să protejăm dreptul internaţional. Să demonstrăm Rusiei, şi tuturor celor care ar avea idei similare, că o agresiune împotriva unei alte ţări suverane nu poate rămâne nepedepsită", a conchis Odobescu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Lumi e perfectă pentru postul de chelnerița la o terasă din Ferentari. Are prestanta.

    Cinci mici și o bere, vă rog. 

    1. Excelent comentariu.

      ca voi 2 la un loc ati realizat mai mult ca ea, ma gandesc.

    Se rasucesc Titulescu, Iorga si Maurer in morminte...asa ceva ca ministru de externe n am avut vreodata nici pe vremea odiosilor...sa nu ti pese de interesul legitim al Romaniei de a avea pace la Rasarit si te a fi presul altora !

    1. Pai daca nu potolim mujicii ajungem presul lor, asa ca daca tot trebe sa fiu pres prefer de o mie de ori sa fiu unul american sau vest european decat unul ruznac.

    Terminati cu propaganda asta rasuflata. Nu suntem prieteni cu o multime de tari nedemocratice? Trebuie sa ne preocupe democratia si libertatea de la noi din tara. Au fraudat alegerile si vorbesc de democratia de la altii...

    1. Democratia in Ucraina nu exista. Zelenski nu mai este presedinte legitim, a anulat alegerile.

       

      The New Yorker, ian 2024: 

      "Ukraine’s Democracy in Darkness 

      With elections postponed and no end to the war with Russia in sight, Volodymyr Zelensky and his political allies are becoming like the officials they once promised to root out: entrenched" 

       

      "However, the Economist Intelligence Unit, which recently released its 2021 Democracy Index, doesn’t even consider Ukraine either a fullo rflawed democracy. Rather, Ukraine falls into the “hybrid regime” bucket, tied for 86th place with Mexico in the democracy rankings. (The United States ranks 26th, making it a “flawed democracy.”) 

      Ukraine ranks 17th in Eastern Europe, five spots ahead of Russia but with a significant gap in their scores." 

      Odobeasca ar face mai bine sa nu minta de ingheata apele. Ucraina a fost mereu un regim hibrid, de spaga si aparenta democratica, mafie armata si terorism intern. 

      Daca in Ucraina e "mafie armata si terorism intern" cum e in mujicia care e cu cinci locuri inaintea Ucrainei la mafie si terorism:-): "Ukraine ranks 17th in Eastern Europe, five spots ahead of Russia"

      Dna plânge de dragul banderistilor nu al Rusiei.

      Ce minunați banderistii ăștia, se sacrifica pentru noi și noi niste ipocriți. 

      pt voi nu, cei ce l-ati vrea pe putler in Romania si maine dimineata dc se poate

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb