Propulsat de dividendele acordate de OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG), indicele BET-TR încheie luna mai pe un un maxim istoric, la capătul unei perioade în care coşul de acţiuni ce include în structura sa şi dividendele distribuite de emitenţii componenţi ai indicelui BET a urcat cu 4,67%, până la 13.029,68 de puncte.
Practic, în luna tocmai încheiată, pentru patru emitenţi din structura principalului coş de acţiuni al bursei de la Bucureşti a fost înregistrată data ex-dividend, zi în care cotaţia se ajustează cu o valoare apropiată de cea dividendului brut acordat.
• Creştere de 0,61% pentru BET
Este o situaţie ce se reflectă la nivelul indicelui BET, al cărui avans, în mai, a fost de 0,61%, până la 8.493,13 de puncte, la capătul unei luni de tranzacţionare în care, după ce a cunoscut o corecţie de trei săptămâni, coşul de acţiuni s-a reîntors peste nivelul avut înainte de 18 decembrie 2018, când au fost anunţate măsurile din OUG 114, ce au cauzat prăbuşirea severă a cotaţiilor de la BVB.
Primele pentru care a venit data ex-dividend au fost acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), al căror preţ a coborât cu 13,04% în data de 9 mai, pentru ca finalul lunii să găsească cotaţia instituţiei de credit la 11,48 de lei, cu 15,84% sub nivelul din data de 30 aprilie. Totuşi, luând în calcul şi dividendul de 1,64 lei/titlu, pierderea acţiunilor BRD din mai este de numai 3,81%.
Titlurile SNP au urcat cu 0,52%, în luna tocmai încheiată, în condiţiile în care cotaţia grupului petrolier a depăşit în doar patru şedinţe de tranazacţionare căderea ex-dividend de 5,53%, din data de 22 mai, iar incluzând şi dividendul de 0,027 lei, randamentul acţiunilor companiei în luna mai este de 7,58%.
Preţul titlurilor SNG s-a corectat ex-dividend cu 9,33%, în data de 30 mai, astfel încât cotaţia producătorului de gaze naturale a încheiat luna mai cu o scădere de 3,81% faţă de finele lunii aprilie, dar cu tot cu dividendul de 4,17 lei, randamentul acţiunilor companiei în luna tocmai încheiată este de 8,89%.
Cu un avans de 11,52%, în luna mai, acţiunile Purcari Wineries (WINE) au avut cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui BET, într-o perioadă în care cotaţia WINE a atins maximul post- listare, de 21,5 lei.
Pe lângă rezultatele financiare bune pentru primul trimestru al anului, evoluţia acţiunilor WINE a fost marcată, în câteva şedinţe bursiere, şi de volume mari în comparaţie cele obişniute pentru acest emitent, ceea ce indică spre achiziţii ale investitorilor instituţionali.
• BET-FI urcă cu peste 5%
Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) a avansat cu 5,07%, în intervalul 30 aprilie - 31 mai, cea mai bună evoluţie dintre toate coşurile de acţiuni de la BVB, ca urmare a exploziei cotaţiei din ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale lunii.
A fost o evoluţie imprimată îndeosebi de acţiunile celor cinci SIF-uri, în condiţiile în care, în data de 30 mai, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare, proiect care urmează să fie trimis în Parlament.
În acea zi, preţul tuturor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare a cunoscut creşteri importante, situate între 3,67% pentru SIF Moldova (SIF2) şi 5% pentru SIF Banat - Crişana (SIF1).
Pentru întreaga lună mai, cel mai bun parcurs din cadrul indicelui financiar, având în vedere doar evoluţia cotaţiei, a fost înregistrat tot de acţiunile SIF1, al căror preţ s-a apreciat cu 7,32%, până la 2,2 lei şi în condiţiile în care, recent, un grup de acţionari au cerut dividende aferente anului 2016, precum şi prezentarea unor rapoarte privind investiţiile SIF1 şi tranzacţiile realizate de societăţile la care SIF - Banat Crişana deţine pachetul majoritar, pentru perioda 2017 - 30 aprilie 2019.
La polul opus se află acţiunile SIF Oltenia (SIF5), al căror preţ a încheiat luna mai cu o scădere de 0,48%, ca urmare a corecţiei ex-dividend din data de 27 mai. Dar, luând în calcul şi dividendul de 0,15 lei, rentabilitatea acţiunilor SIF5 în luna mai este de 6,73%.
Acţiunile FP au marcat în mai o creştere de 5,83%, la un maxim istoric de 1,035 lei, fiind pentru prima dată când titlurile Fondului au atins pragul de 1 leu, preţ echivalent cu valoarea nominală la care au fost despăgubite persoanele care au fost expropriate abuziv de către regimul comunist.
La finalul lunii mai SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 29,47% pentru SIF Moldova şi 64,59% pentru SIF Banat - Crişana, în timp ce FP avea un discount de 23,49%, peste obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de 15%.
• Transferuri de 207,8 milioane de lei cu acţiunile Banca Transilvania şi de 181,3 milioane de lei cu titlurile BRD - Groupe Societe Generale
Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 1,057 miliarde de lei, în mai, cu 84,1% mai mare decât cea consemnată în aprilie, pe fondul unui cumul de factori printre care rezultatul alegerilor europarlamentare şi al referendumului pe justiţie, ceea ce, potrivit brokerilor a adus optimism în piaţă, precum şi al unor evenimente ulterioare legate de revizuirea unor prevederi din OUG 114, de pildă diminuarea cerinţei de capital suplimentar pentru administratorii de fonduri Pilon II.
Joi, 30 mai, Guvernul a decis să reducă la 75 milioane de euro cerinţele de aport de capital pentru administratorii Pilon II, de peste zece ori mai puţin decât suma de 800 milioane de euro, vehiculată iniţial prin Ordonanţa 114 şi care, conform analiştilor, ar fi pus în pericol chiar existenţa sistemului de pensii private obligatorii din ţara noastră, cu un impact negativ masiv asupra bursei în ansamblu, în condiţiile în care fondurile Pilon II sunt cel mai important investitor instituţional local de la BVB.
În plus, luna trecută, MSCI a anunţat reclasificarea Argentinei în categoria pieţelor emergente, ceea ce înseamnă creşterea ponderii în MSCI Frontier Markets Index a celor şase acţiuni de la BVB ce sunt incluse în indicele de frontieră, cu probabile achiziţii de acţuni româneşti de către investitori instituţionali nerezidenţi.
În luna tocmai încheiată, au avut loc 45.809 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 48,84% mai multe decât în aprilie, prin transferurile din mai fiind schimbate 819.601.805 de titluri, nivel dublu faţă de cel înregistrat în luna anterioară.
Cu tranzacţii de 207,81 milioane de lei, titlurile Banca Transilvania (TLV) ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii mai, fiind urmate de acţiunile BRD, care au cumulat tranzacţii de 181,31 milioane de lei.
Podiumul este completat de schimburile cu titlurile SNG, care s-au ridicat la 138,71 milioane de lei.
Toţi trei emitenţii sunt reprezentanţi ai pieţei noastre în MSCI Frontier Markets Index.
La data de 31 mai, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de aproape 161,02 miliarde de lei, în scădere cu 4,82% faţă de cea consemnată la finele lunii aprilie.