Luna viitoare vom avea strategie postaderare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2007

Documentul nu conţine decât "direcţii strategice" pentru perioada 2007-2020, planurile de acţiune fiind lăsate în seama celor ce vor avea puterea în mână

Strategia de postaderare a României (SPAR) va fi lansată în luna septembrie printr-o declaraţie politică semnată de cei care au elaborat-o, a anunţat ieri, la Costineşti, profesorul Ene Dinga, membru al Comisiei Naţionale de Elaborare a SPAR din cadrul PD. Potrivit afirmaţiilor domniei sale, documentul a fost finalizat în luna iulie, iar la elaborarea acestuia şi-au adus contribuţia partidele politice, sindicatele, patronatele, Banca Naţională a României, Academia Română şi reprezentanţi ai societăţii civile.

SPAR cuprinde numai direcţii stratergice pentru două segmente de timp: 2007-2013 şi 2014-2020. Ene Dinga a precizat: "SPAR este un document deschis, care cuprinde direcţii strategice. Planurile de acţiune vor fi elaborate de guvernele din perioada respectivă şi vor avea culoarea politică a celor care se vor succeda la putere".

Ca structură, SPAR cuprinde trei capitale şi anume: evaluarea internă şi a construcţiei europene la data aderării României la UE; dezvoltarea României în perioada postaderare; poziţionarea strategică a ţării noastre faţă de principalele teme europene.

În ce priveşte intervalul 2007-2013, obiectivul fundamental al SPAR este coeziunea socială bazată pe consolidare economică şi instituţională, iar direcţiile strategice sunt: creşterea competitivităţii economice a României; diminuarea disparităţilor sociale şi regionale; creşterea gradului de valorificare a resurselor; asigurarea convergenţei pentru aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2014; consolidarea rolului României în procesul Constituţiei europene.

Pentru perioada 2014-2020, obiectivul fundamental este România-stat membru performant al UE, iar direcţiile strategice prevăd următoarele: atingerea standardelor europene în domniul economic şi social; consolidarea descentralizării administrative; atenuarea efectelor crizei demografice; participarea activă în procesul decizional european; stimularea resurselor în domenii cu avantaj comparativ; gestionarea eficientă şi sustenabilă a energiei prin asigurarea protecţiei mediului.

Domnul Ene Dinga a subliniat: "SPAR este, în primul rând, un program de reforme interne, economice, sociale, instituţionale şi culturale. Am dorit să facem o strategie de consens naţional pe care să şi-o asume toată lumea, iar aceasta să nu conţină politici şi resurse fiindcă nu avem dreptul moral ca în 2007 să res­tricţionăm politica unui partid care va veni la putere în 2014. Priorităţile în acest sens vor fi stabilite în funcţie de culoarea politică a guvernelor".

Ene Dinga a mai precizat că România trebuie să-şi impună punctul de vedere în UE în mod continuu şi tenace, să participe în mod activ şi, dacă e necesar, agresiv la procesul decizional din blocul european.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb