Comisia juridică a Senatului are pe ordinea de zi de luni a şedinţei, care este programată să înceapă la ora 14:00, iniţiativa cetăţenească, susţinută de USR, de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice". Senatul este for decizional în acest caz, după ce Camera Deputaţilor a votat proiectul săptămâna trecută, conform g4media.
Pentru a fi adoptată, iniţiativa "Fără penali" are nevoie de votul a două treimi din totalul celor 136 de senatori (91 de voturi), iar apoi urmează să fie supusă aprobării populare, prin referendum.
USR, partidul care a strâns peste un milion de semnături pentru această iniţiativă de revizuire a legii fundamentale, se teme că proiectul ar putea fi respins din cauză că referendumul de aprobare ar urma să fie organizat în august, cel mai probabil pe data de 23. August este luna concediilor, subliniază useriştii, iar absenteismul ar putea fi ridicat, ceea ce va duca la invalidarea consultării populare şi, implicit, la respingerea iniţiativei de revizuire a Constituţiei.
Potrivit legii referendumului, 3/2000:
Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente (adică peste 5,6 milioane de români);
Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente (adică peste 4,7 milioane de voturi "DA")
La votul din Camera Deputaţilor s-au întregistrat 295 de voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot împotrivă.
Iniţiativa a primit undă verde din partea Curţii Constituţionale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere, detaliază g4media.
Iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".
În cadrul dezbaterilor din plenul Camerei, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a afirmat că liberalii susţin această propunere.
"Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (...) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (...) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament", a susţinut Roman.
La rândul său, liderul USR, Dan Barna, a spus că adoptarea iniţiativei reprezintă un moment istoric.
"Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (...) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (...) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiatice de igienă morală", a transmis Barna.