Maduro cere ajutorul OPEC împotriva sancţiunilor SUA

T.T.
Internaţional / 12 februarie 2019

Nicolas Maduro (Sursa foto: Twitter)

Nicolas Maduro (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, a cerut sprijin din partea OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) împotriva sancţiunilor americane, potrivit unui document consultat de Reuters.

Solicitarea apare într-o scrisoare datată 29 ianuarie, trimisă de Maduro secretarului general al organizaţiei, Mohammad Barkindo, la o zi după ce SUA au impus sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat din Venezuela, PDVSA.

"Ţara noastră speră să primească solidaritatea şi sprijinul deplin al ţărilor membre ale OPEC şi al conferinţei ministeriale a acesteia, în lupta pe care o ducem în prezent împotriva amestecului ilegal şi arbitrar al Statelor Unite în treburile interne ale Venezuelei", a scris liderul de la Caracas, cerând "sprijinul dumneavoastră ferm şi colaborarea pentru denunţarea în comun şi confruntarea acestei deposedări ruşinoase (...) a unor active importante ale unuia din membrii OPEC".

El a apreciat că OPEC trebuie să contribuie la găsirea unor posibile soluţii pe baza "impactului acestei acţiuni asupra pieţei internaţionale de energie şi a riscului pe care îl reprezintă pentru alte ţări (...) din cadrul organizaţiei".

O sursă informată despre această problemă a declarat agenţiei Reuters că OPEC nu a reacţionat oficial.

Organizaţia, în care Venezuela este stat fondator, susţine că se ocupă cu domeniul petrolului, nu cu politica. Agenţia reaminteşte că OPEC a respins, anul trecut, şi o cerere a Iranului de a discuta sancţiunile SUA împotriva regimului de la Teheran.

Sancţiunile americane împotriva Venezeuelei au contribuit la creşterea preţului petrolului pe plan mondial.

Cotaţiile barilului erau, ieri, în jur de 62 de dolari. Livrările au fost perturbate, deoarece peste 20 de petroliere încărcate cu ţiţei din Venezuela au rămas la ancoră, în largul coastelor SUA din Golful Mexic.

Analiştii de specialitate consideră însă, potrivit Reuters, că Arabia Saudită şi alţi producători, precum şi rezervele strategice ale ţărilor consumatoare pot compensa pierderea exporturilor venezuelene.

Conform prognozei firmei de consultanţă Rystad, producţia Venezuelei va scădea, în următoarele 12 luni, la 680.000 de barili pe zi, de la 1,34 milioane de barili pe zi la sfârşitul lui 2018.

Venezuela, Libia şi Iranul sunt exceptate de la cele mai recente reduceri ale ofertei, convenite în cadrul OPEC, din cauza reducerii involuntare a producţiei acestor ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb