O licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească nu putea fi emisă de autorităţile române, din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un răspuns transmis astăzi la solicitarea Agerpres.
"Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licenţe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licenţa poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiţii, între care se numără şi aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenţei de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entităţi sau organism din Federaţia Rusă sau în scopul utilizării în Federaţia Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile F. Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României). Această condiţie nu a fost îndeplinită în situaţia în atenţie, astfel încât o astfel de licenţă nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă", precizează MAE.
Publicaţia rusă Info-Balkan a transmis, citându-l pe deputatul sârb Miroslav Lazanski, numit recent ambasador al Serbiei în Rusia, că România a blocat transportul pe Dunăre a 30 de tancuri ruseşti T-72B3 şi a 30 de vehicule blindate BRDM-2 care urmau să ajungă în Serbia, precizează Agerpres.
Belgradul consideră această decizie a Bucureştiului o încălcare directă a Convenţiei privind regimul de navigaţie pe Dunăre, susţinând totodată că a fost luată la ordinul NATO, potrivit publicaţiei menţionate.
Conform înţelegerilor dintre Moscova şi Belgrad, Rusia urmează să livreze Serbiei şase avioane MiG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3, 30 de vehicule blindate BRDM-2, patru elicoptere Mi-17 şi patru elicoptere Mi-35, conform aceleiaşi surse.
Info-Balkan a relatat despre acest incident într-o corespondenţă de la Belgrad publicată în data de 16 iulie.