Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre ale UE /Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se va desfăşura la Bruxelles, în care se vor discuta subiecte precum situaţiile din Belarus, Etiopia, dar şi Balcanii de Vest şi evoluţiile din regiunea Sahel, conform Agerpres.
"În cadrul reuniunii, miniştrii de externe europeni vor avea dezbateri cu privire la situaţia din Balcanii de Vest şi evoluţiile din regiunea Sahel. De asemenea, la capitolul Aspecte curente vor aborda subiecte precum situaţia din Belarus, Etiopia, Sudan, Cipru şi relaţiile cu America Latină", informează un comunicat transmis de către MAE.
Totodată, în marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu, alături de alţi omologi din state membre UE, va participa la un mic-dejun de lucru informal cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba. De asemenea, şeful diplomaţiei române va participa la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniştrii de externe din statele membre UE şi omologii din statele partenere în cadrul formatului - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, menţionează sursa citată.
În cadrul mic-dejunului cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi va încuraja autorităţile de la Kiev să menţină un ritm susţinut în procesul de reformă, în concordanţă cu obligaţiile asumate prin Acordul de Asociere UE-Ucraina. De asemenea, ministrul român al afacerilor externe va prezenta evaluarea României cu privire la evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv în regiunea Mării Negre, evidenţiază comunicatul MAE.
Referitor la Balcanii de Vest, subiectul este abordat în continuarea discuţiilor ministeriale cu ocazia reuniunii CAE din mai 2021. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia relevanţa strategică a menţinerii subiectului pe agenda CAE, din perspectivă geopolitică şi pentru identificarea modalităţilor concrete de consolidare a angajamentului UE în regiune. Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române va prezenta o evaluare a situaţiei în regiune din perspectiva României, cu accent pe evoluţiile recente din Bosnia şi Herţegovina, arată comunicatul MAE român.
Regiunea Sahel se află pe agendă în contextul deteriorării situaţiei de securitate din zonă. Ministrul de externe român va exprima îngrijorarea faţă de evoluţiile recente şi va reitera angajamentul ferm al României de a contribui la eforturile care vizează stabilitatea şi securitatea Sahel, alături de partenerii europeni. Va fi abordată, de asemenea, în acest context, situaţia din Mali, indică sursa citată.
Situaţia din Belarus va fi discutată de miniştrii de externe cu accent pe evoluţiile recente care au condus la instrumentalizarea migraţiei de către regimul Lukaşenko şi necesitatea adoptării de măsuri din partea UE, care să condamne ferm această conduită ce afectează statele membre UE. Astfel, ministrul Bogdan Aurescu va exprima solidaritatea României cu Polonia, Lituania şi Letonia, statele din UE care se confruntă cu creşterea numărului de migranţi la graniţa cu Belarus, şi va sprijini adoptarea cât mai rapidă de sancţiuni suplimentare la adresa regimului de la Minsk.
În ceea ce priveşte reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), aceasta va oferi oportunitatea unui schimb de opinii aprofundat cu privire la viziunea strategică şi obiectivele concrete care vor ghida activitatea în cadrul Parteneriatului, în perspectiva Summitului PaE din 15 decembrie 2021. Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia importanţa promovării unei viziuni strategice pentru Parteneriatul Estic, având în vedere provocările la care trebuie să răspundă statele partenere din Vecinătatea Estică. De asemenea, şeful diplomaţiei române va pleda pentru continuarea, în ritm susţinut, a agendei de reforme în statele din regiune şi va sprijini o abordare mai ambiţioasă în privinţa viitoarelor priorităţi şi obiective PaE, inclusiv prin aprofundarea cooperării sectoriale cu cele trei state asociate (Republica Moldova, Georgia, Ucraina) şi prin recunoaşterea şi sprijinirea aspiraţiilor de integrare europeană ale acestora.
Ministrul afacerilor externe se va pronunţa, de asemenea, în favoarea dezvoltării cooperării pe dimensiunea de securitate în cadrul PaE, pentru consolidarea rezilienţei partenerilor în faţa ameninţărilor hibride cu care se confruntă, precum şi printr-o implicare mai eficientă a UE în reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea sa Estică - temă inclusă pe agenda CAE la iniţiativa ministrului român de externe, mai informează comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.