Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut vineri încheierea imediată a războiului din Gaza şi o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie politică de durată, care să conducă la înfiinţarea unui stat palestinian, informează news.ro.
Abbas, în vârstă de 87 de ani, a declarat că conflictul dintre Israel şi palestinieni în general a atins un stadiu alarmant, care necesită o conferinţă internaţională şi garanţii ale puterilor mondiale.
Pe lângă războiul Israelului cu Hamas în Gaza, el a spus că forţele israeliene şi-au intensificat atacurile peste tot în Cisiordania ocupată în ultimul an, coloniştii escaladând violenţa împotriva oraşelor palestiniene.
El şi-a reiterat poziţia de lungă durată în favoarea negocierilor mai degrabă decât a rezistenţei armate, pentru a pune capăt ocupaţiei de lungă durată.
"Susţin rezistenţa paşnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferinţă internaţională de pace şi sub auspiciile internaţionale, care ar duce la o soluţie care va fi protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de est", a spus el.
Abbas a vorbit în timp ce Israelul şi-a sporit loviturile asupra Gaza. În două luni de război, Israelul a ucis peste 17.000 de oameni, a rănit 46.000 şi a forţat strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de oameni, peste jumătate dintre aceştia adăpostindu-se acum în zone din centrul Gazei sau aproape de graniţa cu Egiptul.
Un înalt oficial american a declarat că ideea unei conferinţe internaţionale a fost discutată între diferiţi parteneri, dar propunerea se află încă într-un stadiu foarte preliminar.
"Este una dintre multele opţiuni de pe masă pe care noi şi ceilalţi le-am lua în considerare cu mintea deschisă, dar nu a fost luată nicio decizie în acest sens", a spus oficialul sub condiţia anonimatului.
Israelul şi-a lansat campania de anihilare a mişcării Hamas care guvernează Gaza după ce luptătorii Hamas s-au dezlănţuit prin oraşele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni şi luând 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.
Abbas a spus că, pe baza unui acord internaţional obligatoriu, va reînvia Autoritatea Palestiniană slăbită, va implementa reformele mult aşteptate şi va organiza alegeri prezidenţiale şi parlamentare, care au fost suspendate după ce Hamas a câştigat în 2006 şi ulterior a împins Autoritatea Palestiniană din Gaza.
El a spus că AP a respectat toate acordurile de pace semnate cu Israelul, de la Acordul de la Oslo din 1993 şi înţelegerile care au urmat de-a lungul anilor, dar că Israelul şi-a încălcat angajamentele de a pune capăt ocupaţiei.
Întrebat dacă ar risca să organizeze alegeri având în vedere posibilitatea ca Hamas să câştige aşa cum a făcut în 2006, el a spus: "Cine câştigă, acestea vor fi alegeri democratice".
Abbas a spus că plănuise să organizeze alegeri în aprilie 2021, dar reprezentantul Uniunii Europene i-a spus înainte de termenul limită că Israelul se opune votului în Ierusalimul de Est, aşa că a fost forţat să-l anuleze.
El a insistat că nu vor fi alegeri fără Ierusalimul de Est, spunând că AP a organizat trei runde de alegeri în trecut, care au inclus Ierusalimul de Est, înainte ca Israelul să impună interdicţia.
Israelul a capturat Ierusalimul de Est arab în războiul din Orientul Mijlociu din 1967. Ulterior l-a anexat, declarând întreg oraşul drept capitală, mişcare nerecunoscută pe plan internaţional.
Palestinienii vor Ierusalimul de Est drept capitală a viitorului lor stat.
Abbas nu a oferit o viziune concretă asupra unui plan postbelic discutat cu oficialii americani, în baza căruia AP ar urma să preia controlul asupra Fâţiei Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni.
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul nu va accepta conducerea asupra Gazei de către Autoritatea Palestiniană în starea ei actuală.
"Statele Unite ne spun că susţin o soluţie cu două state, că Israelului nu i se permite să ocupe Gaza, să păstreze controlul de securitate al Gazei sau să exproprie terenuri din Gaza. America nu forţează Israelul să pună în aplicare ceea ce spune", a spus el, referindu-se la un plan propus de Israel pentru a stabili o zonă de securitate în Gaza după război.
El a spus că AP este încă prezentă în Gaza ca instituţie şi încă plăteşte salarii şi cheltuieli lunare estimate la 140 de milioane de dolari pentru angajaţi, pensionari şi pentru familiile nevoiaşe.
AP are încă trei miniştri prezenţi în Gaza, a adăugat el.
"Avem nevoie de reabilitare, avem nevoie de sprijin mare pentru a ne întoarce în Gaza. Gaza de astăzi nu este Gaza pe care o cunoaşteţi. Gaza a fost distrusă, spitalele, şcolile, infrastructura, clădirile, drumurile şi moscheile au fost distruse. Nu a mai rămas nimic. Când ne întoarcem avem nevoie de resurse, Gaza are nevoie de reconstrucţie", a spus Abbas.
Acesta a mai afirmat că "Statele Unite, care sprijină pe deplin Israelul, poartă responsabilitatea a ceea ce se întâmplă în enclavă. Este singura putere care este capabilă să ordone Israelului să oprească războiul şi să-şi îndeplinească obligaţiile, dar, din păcate, nu o face. America este complice al Israelului".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 13:51)
"a cerut încheierea imediată a războiului"
o fi si el omul lui Putin,
ce sa faca industria de armament,pe timp de pace
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 16:59)
Comentariu original, de rara inteligenta, sclipitor! Nimeni nu se gandise!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 19:50)
Depinde de voi, Israelul a spus, eliberati ostaticii israelieni si predati luptatorii Hamas si razboiul e incheiat...arabii adtia sunt ca mujicii, pornesc razboiul neprovocati dupa care cand sunt in corzi urla sa dupa pace dar ei sa nu faca nici o concesie:-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 20:36)
Cu arabii USA nu are ce face,
voturile lor politice din america, sunt prea importante la
viitoarele alegeri prezidentiale si generale,
de resursele energetice nici nu mai amintesc
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.12.2023, 23:58)
Arabia saudita, Dubai, Omar, au foarte.multi pakistanezi.
De ce nu iau migranți din tari Arabe?
De ce nu au ajutat palestinienii sa facă scoli și centre ec , nu tunele?
De ce nu ajuta la anul sa iasă din kk?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2023, 01:05)
Ahmed Aboul Gheit,Presedintele Ligii Arabe a dat un interviu
lui Tian Wei
TW: De ce nu merg migrantii in tarile arabe ?
AAG: Foarte simplu,cand trec granita spre noi si cer azil,sunt obligati sa dea un angajament scris,in care se obliga sa respecte legislatia si regulile tarii primitoare si daca comit orice fel de incalcacare a legilor,primesc aceeasi pedeapsa ca si localnicii,iar dupa ispasirea pedepsei sunt expulzati inapoi in tara de origine.Trebuie sa semneze si ca ajutorul primit de la stat,trebuie returnat in 2 ani de zile, daca nu se confisca toata averea si se expulzeaza inapoi in tara de origine.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.12.2023, 03:30)
Mulțumim !
Așa ar trebui să procedeze și țările din Uniunea Europeană dar, nici vorbă !