• RBS România a intrat ca formator de piaţă pe derivatele euro/leu
Mai multe bănci vor să devină formatori de piaţă (market-makeri) pentru derivatele de la Bursa de Valori Bucureşti, după ce primul pas a fost făcut de RBS România care, începând de ieri, a devenit market marker pe euro/leu, a explicat Stere Farmache, preşedintele BVB.
Cu ocazia începerii activităţii ca market-maker a RBS România la BVB, preşedintele băncii, Peter Weiss a dat startul şedinţei de tranzacţionare de ieri.
RBS România, în calitate de formator de piaţă, va asigura accesul investitorilor la un pool de lichiditate de patru milioane de euro la vânzare şi cumpărare ( un milion de euro pentru fiecare dintre cele patru scadenţe - iunie 2009, septembrie 2009, decembrie 2009 şi martie 2010).
Astfel, banca va asigura un volum minim de 1.000 de contracte atât pentru oferta de cumpărare (bid), cât şi pentru cea de vânzare (ask), iar spread-ul maxim (calculat după formula: (Ask-Bid)/Bid• 100 ) va fi de 0,5% pentru prima scadenţă, 1% pentru a doua scadenţă, 1,5% pentru a treia şi 2% pentru ultima scadenţă.
Un market maker este un participant la piaţa derivatelor ce se angajează să menţină lichiditatea pieţei pe un anumit contract futures, utlizând propriul său capital, prin introducerea de oferte de cumpărare şi vânzare în nume propriu. Pe termen lung, market-makerii asigură dezvoltarea pieţelor futures pe care activează.
RBS România nu exclude intrarea ca market-maker şi pe alte active suport, spre exemplu pe cursul dolar/leu, însă acest lucru depinde de care va fi reacţia investitorilor. Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca derivatele pe cursul euro/leu să devină, cât mai curând, cele mai lichide din piaţă.