Mai multe documente MAI vor fi desecretizate

Ioana Dogaru
Politică / 14 octombrie 2015

Mai multe categorii de documente elaborate de Ministerul Afacerilor Interne şi de instituţiile din subordine vor fi declasificate sau vor fi trecute în altă clasă ori nivel de secretizare, potrivit unei Hotărâri aprobate de Guvern, informează un comunicat de presă.

Declasificarea unor informaţii clasificate secrete de stat sau trecerea altor informaţii secrete de stat la un nivel inferior de secretizare ori în clasa secretelor de serviciu are scopul să asigure o protecţie juridică corespunzătoare conţinutului real, în raport cu actualele reglementări în domeniul securităţii naţionale.

Totodată, se are în vedere diminuarea volumului mare de documente clasificate care fac obiectul fondului arhivistic al MAI emise anterior datei de 01.01.1990, cât şi ulterior acesteia. Volumul documentelor fiind redus, măsurile de securitate pentru asigurarea protecţiei acestora s-ar limita şi concentra doar pentru acele documente menţinute în clase şi nivele de secretizare. Prin trecerea informaţiilor clasificate la un nivel inferior se diminuează inclusiv costurile privind securitatea şi protecţia fizică a acestora.

Actul normativ conţine trei categorii de documente: prima categorie privind declasificarea, iar celelalte două trecerea la un nivel de secretizare inferior.

Prima conţine informaţii clasificate a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deţinătoare. Dintre acestea menţionăm: informări situaţii statistice, note raport, analize/sinteze, planuri de muncă, de acţiune, de activitate, adrese de corespondenţă cu alte entităţi, fişe de post, ordine de instrucţiuni ale ministrului afacerilor interne, dispoziţii ale secretarilor/subsecretarilor de stat secretarului general, cu excepţia celor care prevăd organizarea şi desfăşurarea activităţilor informativ-operative.

Din a doua categorie fac parte informaţii clasificate secrete de stat care trec în clasa secrete de serviciu. Între acestea exemplificăm informaţii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret de importanţă deosebită, emise anterior datei de 31.12.1989, cuprinse în următoarele secţiuni: planul conducerii mobilizării şi planul acţiunii mobilizării. Tot din această categorie fac parte informaţii clasificate secrete de stat, nivelul strict secret, emise anterior datei de 31.12.1989 cuprinse în: planul constituirii şi pregătirii de luptă, planurile de pază şi apărare ale obiectivelor de importanţă deosebită, ordine şi dispoziţii de linie referitoare la planul de mobilizare, corespondenţă şi documente referitoare la planul de mobilizare.

A treia categorie include informaţii clasificate secrete de stat care trec la un nivel inferior. Dintre documentele care fac parte din această categorie putem exemplifica pe cele emise de Arhivele Naţionale, respectiv informaţii clasificate secrete de stat, nivel strict secret de importanţă deosebită: ordine şi dispoziţii, corespondenţă privind aprobarea/modificarea planurilor de mobilizare, ridicare în trepte a capacităţii de acţiune emise în perioada 01.010.1990 - 31.12.2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb