Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a convocat marţi Consiliul Suprem de Securitate al ţării, a acuzat Kremlinul şi compania Gazprom pe care o controlează de provocarea intenţionată a crizei energetice din Transnistria, confirmând, pe de altă parte, că liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, care a refuzat chiar şi ajutorul umanitar din partea Chişinăului, s-a dus la Moscova în încercarea de a găsi o rezolvare, potrivit News.ro.
"Această criză este provocată de Gazprom, în pofida obligaţiilor contractuale pe care le are. Gazele naturale nu sunt livrate în volumul promis, iar malul drept nu primeşte nimic, deşi Gazprom a fost informat în repetate rânduri că Republica Moldova nu blochează tranzitul", a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă susţinut după şedinţa Consiliului de Securitate.
Ea a subliniat că "malul drept nu are datorii la gaz, aşa cum insinuează partea rusă", iar auditul internaţional a confirmat acest lucru.
AMBULANŢELE NU AU ACCES ÎN TRANSNISTRIA
Potrivit NewsMaker, şefa statului a subliniat că autorităţile de la Chişinău au încercat să găsească soluţii împreună cu administraţia de la Tiraspol, însă ajutorul a fost refuzat. "Chişinăul s-a adresat Tiraspolului încă din luna noiembrie 2024 pentru a discuta situaţia şi a elabora soluţii. Răspunsul a fost negativ. Au refuzat inclusiv oferta unui ajutor umanitar, atât din partea noastră, cât şi din partea partenerilor internaţionali", a explicat Maia Sandu. Ea a precizat că autorităţile de la Chişinău s-au oferit să achiziţioneze gaz pentru malul stâng şi, împreună cu Ucraina, să livreze cărbune pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan. Totuşi, aceste oferte au fost respinse.
"Am spus foarte clar că, dacă sunt pacienţi în stare gravă, pot fi transferaţi în spitalele de pe malul drept. Nici măcar această ofertă nu a fost acceptată. Mai mult, ambulanţele de pe malul drept nu au acces în regiune", a dezvăluit şefa statului.
Maia Sandu a acuzat Kremlinul de încercarea de a genera tensiuni atât pe malul drept, cât şi asupra regimului de la Tiraspol, pentru a destabiliza întreaga situaţie din regiune. "Scopul Kremlinului este clar: escaladarea situaţiei şi crearea unei crize artificiale", a afirmat preşedinta Republicii Moldova.
KRASNOSELSKI, LA MOSCOVA
Pe de altă parte, ea a confirmat că liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Kranoselski, se află la Moscova.
Maia Sandu a spus că ştie despre această vizită, iar Chişinăul încurajează soluţionarea problemei, astfel încât locuitorii regiunii transnistrene să aibă cât mai curând căldură, curent electric şi apă.
"Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chişinăul nu este un impediment în identificarea unei soluţii. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Şi dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve", a comentat Maia Sandu.
Potrivit presei, Krasnoselski ar fi zburat vineri, 10 ianuarie, spre Moscova, plecând de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.
CE MĂSURI IA CHIŞINĂUL
Maia Sandu a arătat că în prezent, partea dreaptă a Nistrului face faţă nevoilor de consum de energie graţie importurilor din România.
La şedinţa Consiliului Suprem de Securitate de marţi de la Chişinău, s-a discutat despre necesitatea investiţiilor strategice în energie regenerabilă şi eficienţă energetică.
Un proiect prioritar este punerea în funcţiune a liniei de înaltă tensiune Vulcăneşti-Chişinău până la sfârşitul anului 2025, potrivit Maiei Sandu.
Pe termen scurt, Guvernul a luat măsuri pentru a sprijini populaţia vulnerabilă. Printre acestea se numără acordarea de vouchere, care vor acoperi până la 50% din cheltuielile pentru energie electrică. "Voucherele sunt destinate gospodăriilor vulnerabile, pentru a le ajuta să-şi optimizeze consumul şi să-şi reducă cheltuielile pentru energie", a anunţat Maia Sandu.
De asemenea, Guvernul a dezvoltat un mecanism pentru a compensa cheltuielile agenţilor economici afectaţi de criză. În următoarele zile vor fi anunţate detalii despre acest program.
"Pentru acest sezon, Guvernul a alocat 2,9 miliarde de lei pentru a sprijini peste 600.000 de gospodării. Este un efort semnificativ, dar facem tot ce putem", a subliniat şefa statului.
În încheiere, preşedinta a mulţumit cetăţenilor care depun eforturi pentru a economisi energie electrică şi a lansat un nou apel la solidaritate. "Fiecare dintre noi poate contribui pentru ca preţul energiei să fie mai mic. Noi, la Preşedinţie, am reuşit să reducem consumul de energie electrică cu 12% în anul 2024, faţă de 2023, şi vom continua să economisim", a promis Maia Sandu, scrie News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 18:38)
Dar ce treaba are Rusia, cu Moldava pro-europeana,
nu UE are datoria sa ajute viitoarea membra ??
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.01.2025, 23:51)
Bulangiii, cwrvele și toți trădătorii sunt la putere!! TREBUIE O EPURARE!