Maior dă astăzi explicaţii la Comisia de politică externă a Senatului

F.B.
Politică / 12 septembrie 2018

George Maior (Sursa footo: Twitter)

George Maior (Sursa footo: Twitter)

Actualizare 14:15 George Maior: MAE nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Nu am fost convocat la Departamentul de Stat după declaraţiile privind scrisoarea lui Giuliani

George Maior, a afirmat că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador.

"Am avut o discuţie foarte civilizată cu ministrul Afacerilor Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie (scrisoarea lui Giuliani - n.r.) a unui oficial american", a spus George Maior, întrebat la audierile din Comisia de politică a externă din Senat dacă a discutat cu MAE despre această situaţie.

--------

Actualizare 14:00 George Maior: Faptul că m-am implicat în politica internă americană - o afirmaţie complet falsă

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a negat astăzi că s-ar fi implicat în politica internă americană, aşa cum l-a acuzat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"Faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată (n.r. - Rudolph Giuliani), care a emis o opinie. Şi, spunând adevărul în faţa opiniei publice româneşti, cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană, dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc", a afirmat Maior.

------

Actualizare 13:45 Ambasadorul George Maior, audiat în Comisia de politică externă a Senatului. Tăriceanu: performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador este foarte slabă. Misiunea dumneavoastră nu poate să continue în condiţiile prezente.

------

Ambasadorul României la Washington, Gorge Maior, este aşteptat astăzi, la ora 13.00, în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii cu privire la activitatea sa de diplomat, dar şi cu privire la declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima perioadă.

Anunţul audierii lui George Maior a fost făcut de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Explicaţiile se doresc, conform lui Călin Popescu Tăriceanu, "a ne oferi poate un tablou mai larg cu privire la activitatea sa de ambasador, cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme, care au stârnit, nu vă ascund, o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, anumite îngrijorări şi nemulţumiri. Ele pot să afecteze în mod serios relaţia în Parteneriatul Strategic".

El a mai spus că şedinţa va fi publică, iar Maior va fi invitat în calitate de ambasador, nu de fost şef al Serviciului Român de Informaţii.

Liderul ALDE a mai spus: "Este o premieră mai degrabă această ipostază inedită care va avea loc, adică o ipostază în care Comisia de politică externă a hotărât se se pună, pentru că, din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, unele dintre comisii au făcut de multe ori activitate superficială (...) Parlamentul nu şi-a luat în serios rolul de control al Executivului",

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunţat, în 1 septembrie, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

El a susţinut că, din punctul său de vedere, George Maior ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoalele SRI.

"Eu cred că ar trebui rechemat pentru că are multe explicaţii de dat în legătură cu protocoale şi cu acuzaţiile care au tot ieşit la iveală împotriva dumnealui. Iar în ceea ce priveşte poziţiile pe care le-a avut public în Statele Unite, eu cred că depăşesc atribuţiile unui ambasador. Ambasadorul, totuşi, teoretic, nu e nici politic şi nu reprezintă decât interesele statului român, nu ale unui om sau ale unui sistem", afirma Dragnea.

Ulterior, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că decizia PSD de a cere Ministerului de Externe rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior, se impune, în condiţiile în care acesta "se implică în jocuri politice pe scena politică americană". Tăriceanu spunea că "Maior a rămas cu anumite sechele de pe vremea când era director la SRI şi făcea jocurile politice", iar asemenea comportamente ies din regulile diplomaţiei şi ele "se sancţionează într-un sigur fel: prin rechemarea ambasadorului la vatră".

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Maior este un baiat destept de Cluj. Are agenda proprie, mijloace proprii si interese prorii grupului din care face parte. Romania este altceva.

    1. Maior este mai inteligent si mai cult decat toti membrii comisiei parlamentare.

      Pentru că tace mult, iar când deschide gura, vorbește în șabloane.

      După pârnaie va fi și mai cult. 

      ideea era daca serveste interesele romaniei nu daca este destept cult sau informat.

      Ce anume îl face cult pe Maior? Faptul că e băiatul lui tata lui? Că abuzează de termenul privat în răspunsurile lui de infractor cu ștaif?

      Te dai de ceasul mortii cu interesele Romaniei dar scrii numele tarii cu litera mica !!! Liviu , tu esti ? :)) ( nu daddy )

    Daddy, make a foto ? Now Maior is here :)

    1. Make a photo, Kovesi is on the sofa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb