Majorarea accizei pentru carburanţi ne umflă inflaţia

A.T.
Ziarul BURSA #Companii / 6 noiembrie 2013

Majorarea accizei pentru carburanţi ne umflă inflaţia

Ca să poată acorda creşteri de salarii şi pensii şi să poată reduce CAS, autorităţile au anunţat indexarea accizelor cu rata inflaţiei, introducerea unei accize suplimentare de 7 cenţi pe litrul de carburant, precum şi impozitarea unor construcţii speciale deţinute de presoane juridice. Convinşi că ne-au luat ochii cu majorarea salariilor şi pensiilor, politicienii care se pregătesc de alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor nu s-au obosit să ne prezinte şi impactul acestor măsuri în inflaţie şi în economie.

Oamenii de afaceri şi analiştii susţin că majorarea accizelor pentru carburanţi ne umflă inflaţia. Cu cât, nimeni nu ştie exact. Mediul de afaceri arată cu degetul la stârpirea evaziunii fiscale, de care nimeni nu se preocupă în ultima vreme pe motiv că ANAF este în reorganizare.

Ieri, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că majorările de taxe anunţate pentru anul viitor vor avea un efect limitat asupra inflaţiei, de 0,2%, conform evaluărilor preliminare ale Băncii Naţionale.

Analistul financiar Dragoş Cabat ne-a declarat: "Acciza de 7 cenţi pentru carburanţi, la care se aplică TVA, se traduce într-o creştere de aproximativ 5% a preţului la pompă. O astfel de majorare aduce o scumpire de aproape 1% a bunurilor de consum. Astfel, estimez că impactul pe inflaţie este de circa 0,6%".

Domnia sa susţine că autorităţile nu se obosesc niciodată să combată evaziunea şi preferă, pentru că este mult mai uşor, să crească taxele şi impozitele: "Autorităţile au mare nevoie de bani la buget. Colectarea nu s-a îmbunătăţit semnificativ, iar în domeniul combaterii evaziunii nu observăm vreo schimbare în bine. Orice majorare de taxe şi impozite se traduce în creşteri de preţuri. Anul viitor nu vom avea creşteri de consum, chiar dacă vom avea salarii şi pensii mai mari. Majorarea salariului minim în acest context economic nu face decât să încurajeze munca la negru. Experienţa anilor trecuţi ne arată acest lucru".

La rândul său, consultantul fiscal Dan Schwartz ne-a spus că este posibil ca impactul în inflaţie al creşterii accizelor pentru carburanţi să fie mic pentru că marjele de profit din domeniul petrolier sunt mari şi companiile pot suporta o parte din creştere dacă stagnează sau scade consumul. "Oricum un impact al creşterii accizelor şi taxelor va exista. Şi nu va fi unul bun pentru că va afecta capacitatea investiţională", a adăugat domnia sa.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a declarat că economia va avea de suferit în urma măsurilor anunţate recent de Guvern: "Vom avea creşteri de accize la carburanţi, care se duc în inflaţie, vom avea creşteri de tarife la electricitate, gaze şi alte utilităţi. De asemenea, vom avea creşteri ale salariului minim care majorează toată grila salarială din companie şi acest lucru nu va aduce mai multe locuri de muncă".

Domnia sa consideră că ţara noastră are o problemă de structurare a economiei şi că trebuie să avem mult mai multe produse cu valoare adăugată mare ca să ne permitem creşteri de salarii şi să suportăm preţuri la utilităţi ca în Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb