Reprezentanţii companiilor din Statele Unite ale Americii salută majorarea dobînzii de referinţă a băncii centrale (Rezerva Federală - Fed), măsură luată la data de 30 iunie. Aceasta este prima majorare la care a recurs Fed în ultimii patru ani şi ea a fost făcută cu 0,25%, la 1,25% (pentru creditele overnight). În consecinţă, vor creşte dobînzile la toate tipurile de împrumuturi, de la cel ipotecar pînă la creditul auto.
Măsura Fed va reduce riscul inflaţiei, spun oficialii societăţilor americane, apreciind, în acelaşi timp, că majorarea dobînzii nu va genera diminuarea cheltuielilor de consum.
Relansarea economiei americane a dus la crearea a 1,2 milioane de noi locuri de muncă de la începutul anului, fapt care a determinat banca centrală a SUA să ia decizia mai sus amintită. Aceasta pare să fie doar un prim pas în sensul modificării politicii monetare a instituţiei. Totuşi, conducerea băncii a dat asigurări că, "în cazul modificării perspectivelor economice, va lua măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii preţurilor".
Specialiştii sînt de părere Fed îşi va majora dobînda la 2% pînă la finele anului în curs, aceasta urmînd să ajungă la 4%, la sfîrşitul anului viitor. "Planul Fed este unul înţelept", spune Allen Questrom, director executiv al lanţului de distribuţie "Plano". În opinia sa, dacă va continua programul de creare a locurilor de muncă, economia va da din ce în ce mai multe semne de revigorare.
Consiliul de politică monetară al Fed a decis în unanimitate majorarea ratei dobînzii de referinţă, care, anterior acestei măsuri, se situa la nivelul minim al ultimilor 45 de ani (1%). Fed a mai hotărît, miercuri, să majoreze rata de discount cu un sfert de punct procentual, la 2,25%. Pieţele acţiunilor au reacţionat pozitiv la decizia Fed, indicii majori ai acestora înscriindu-se pe un curs ascendent.