Majorarea dobînzii Fed - măsură salutată de companiile din SUA

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 iulie 2004

Reprezentanţii companiilor din Statele Unite ale Americii salută majorarea dobînzii de referinţă a băncii centrale (Rezerva Federală - Fed), măsură luată la data de 30 iunie. Aceasta este prima majorare la care a recurs Fed în ultimii patru ani şi ea a fost făcută cu 0,25%, la 1,25% (pentru creditele overnight). În consecinţă, vor creşte dobînzile la toate tipurile de împrumuturi, de la cel ipotecar pînă la creditul auto.

Măsura Fed va reduce riscul inflaţiei, spun oficialii societăţilor americane, apreciind, în acelaşi timp, că majorarea dobînzii nu va genera diminuarea cheltuielilor de consum.

Relansarea economiei americane a dus la crearea a 1,2 milioane de noi locuri de muncă de la începutul anului, fapt care a determinat banca centrală a SUA să ia decizia mai sus amintită. Aceasta pare să fie doar un prim pas în sensul modificării politicii monetare a instituţiei. Totuşi, conducerea băncii a dat asigurări că, "în cazul modificării perspectivelor economice, va lua măsurile necesare pentru menţinerea stabilităţii preţurilor".

Specialiştii sînt de părere Fed îşi va majora dobînda la 2% pînă la finele anului în curs, aceasta urmînd să ajungă la 4%, la sfîrşitul anului viitor. "Planul Fed este unul înţelept", spune Allen Questrom, director executiv al lanţului de distribuţie "Plano". În opinia sa, dacă va continua programul de creare a locurilor de muncă, economia va da din ce în ce mai multe semne de revigorare.

Consiliul de politică monetară al Fed a decis în unanimitate majorarea ratei dobînzii de referinţă, care, anterior acestei măsuri, se situa la nivelul minim al ultimilor 45 de ani (1%). Fed a mai hotărît, miercuri, să majoreze rata de discount cu un sfert de punct procentual, la 2,25%. Pieţele acţiunilor au reacţionat pozitiv la decizia Fed, indicii majori ai acestora înscriindu-se pe un curs ascendent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb