Majoritarul de la "Corint" Târgovişte, obligat să facă oferta de preluare obligatorie

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2009

Pe piaţa Rasdaq se aplică normele unei pieţe reglementate.

Pe piaţa Rasdaq se aplică normele unei pieţe reglementate.

Acţionarul minoritar al societăţii "Corint" Târgovişte (simbol CONY pe piaţa Rasdaq) , domnul Rădescu Emilian, a câştigat, ieri, procesul în care solicita acţionarului majoritar iniţierea ofertei publice de preluare ca urmare a depăşirii deţinerii de 33% din acţiunile companiei.

Casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii" l-a reprezentat pe domnul Rădescu în cadrul apelului de la Curtea de Apel Ploieşti şi a obţinut câştig de cauză şi decizia unei instanţe judecătoreşti care îl obligă pe acţionarul majoritar al "Corint" să facă ofertă publică de preluare.

Avocatul Cristian Duţescu ne-a declarat: "Puterea judecătorească a confirmat faptul că pe piaţa Rasdaq se aplică normele unei pieţe reglementate".

Domnul Rădescu a solicitat, încă din luna mai a anului 2007, ca acţionarul majoritar, ce deţine 61,14% din capitalul social al societăţii, să deruleze ofertă publică de preluare (OPP), conform legii.

Potrivit acestei deţineri şi potrivit art.203 din Legea nr.297/2007 privind piaţa de capital, depăşirea pragului de 33% îl obligă pe acţionarul majoritar să desfăşoare ofertă publică de preluare în termen de maximum două luni.

Intervenţii importante în acest proces au fost cele ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi ale Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital.

Iniţial, arbitrul pieţei de capital nu a făcut parte din acest proces, însă, ulterior, a formulat o cerere de intervenţie în numele apelantului motivând că şi instanţele de judecată trebuie să înţeleagă reglementările CNVM şi să le aplice în mod uniform pentru toate societăţile ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe piaţa bursieră din ţara noastră.

AIPC şi-a arătat disponibilitatea de a susţine acţionarul minoritar al Corint în demersurile sale deoarece drepturile acţionarilor sunt apărate de legislaţia europeană şi implicit de cea românească.

Cazurile de nerespectare a legii pieţei de capital cu privire la ofertele publice sunt multiple, mai ales pe piaţa Rasdaq, iar cazul societăţii "Corint" Târgovişte a fost prezentat pentru prima dată în cotidianul "BURSA".

Pe 26 martie 2008, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare l-a notificat pe acţionarul majoritar al societăţii "Corint" că trebuie să respecte prevederile legii şi să deruleze oferta publică de preluare.

Nici după această notificare acţionarul majoritar nu a procedat la derularea unei OPP şi, prin urmare, domnul Rădescu Emilian s-a adresat Tribunalului Dâmboviţa, pentru a obţine o decizie care să-l oblige pe acţionarul majoritar la derularea ofertei.

Însă Tribunalul Dâmboviţa a respins, pe 20 octombrie 2008, cererea formulată de Rădescu Emilian, pe motiv că, potrivit deciziei CNVM nr.1507/23.07.2008, acţiunile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq aparţin sistemului alternativ de tranzacţionare şi, conform caracteristicilor acestui sistem, depăşirea pragului de 33% din acţiuni nu obligă la iniţierea ofertei publice de preluare. Ulterior, acţionarul minoritar a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului Dâmboviţa, susţinând că, potrivit CP/80060 al CNVM, Comisia precizează că sistemul alternativ de tranzacţionare aprobat prin Decizia nr.1507/23.07.2008 nu poate fi considerat o "piaţa nereglementată".

La sfârşitul anului trecut, mai exact pe 11 decembrie 2008, CNVM l-a sancţionat pe domnul Axinte Gheorghe cu suma de 5000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii privind piaţa de capital, însă acţionarul majoritar al "Corint" nu a iniţiat, nici atunci, oferta publică de preluare.

Acum, el este obligat să o facă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb