Libertatea presei a revenit pe agenda publică după ce redactorul şef al singurului ziar de sport tipărit din ţara noastră, Gazeta Sporturilor, a fost concediat de către patronat, Ringier Sports Media Group. În discuţie au fost puse neînţelegeri din bucătăria internă, presiunile, influenţa caselor de pariuri, rolul publicităţii, linia editorială şi demarcaţiile ei. Nu a fost uitat nici publicul, unul care, trebuie să recunoaştem, cu riscul de a deranja, că într-o consistentă măsură s-a obişnuit să obţină informaţia gratis şi adesea să îl înjure, gratuit, pe cel care i-o livrează, fără discriminare între buni şi răi.
Pe această temă am decis să abordez şi pe cineva din zona proprietarilor de presă. Am apelat la cea mai apropiată sursă cu autoritate în domeniu, directorul Ziarului BURSA. Cum cititorii ştiu că acesta scrie în ziarul pe care îl conduce de câteva zeci de ani, apare întrebarea, de ce nu s-a "exprimat" singur. Sigur că o putea face, dar m-am gândit că ar vorbi jurnalistul din domnia sa, aşa că eu am cerut o părere patronului. Trebuie să fac şi câteva precizări, ca demersul să nu fie târât pe strada slugărniciei. Am avantajul, poate fi confirmat, că în ciuda colaborării destul de lungi, mi-am permis luxul să nu-l laud direct sau indirect pe director, nici măcar atunci când merita, dar, ca să mergem pe linia adevărului, nici nu ne-am scos ochii atunci când l-am/m-a enervat. În urmă cu mai bine de 13 ani, într-o zi de iulie m-am angajat la Bursa şi pe la prânz am demisionat. Am avut o discuţie cu directorul, în care i-am explicat că haina de angajat mă cam strânge şi a fost de acord să o dezbrac, dar să continuăm colaborarea după cum îmi doresc eu în acel moment. După câţiva ani am îmbrăcat haina, era mai pe măsura mea. Mai trebuie spus că în anii în care au urmat mi-a propus mai multe funcţii de conducere în cadrul trustului de presă, pe care le-am refuzat din dorinţa de a rămâne redactor simplu până la finalul colaborării noastre (mă gândesc la ieşirea mea la pensie, nu la un final natural). Da, ştiu, am furat startul şi am zugrăvit un mic tablou legat de libertate şi câtă suntem dispuşi să ne luăm fiecare. Acestea fiind zise, i-am solicitat Preşedintelui Director General al grupului de presă BURSA, Make, un răspuns la întrebarea "Cum se vede dezbaterea pe tema libertatea de exprimare - Gazeta Sporturilor - Ringier, cu toate argumentele şi exagerările aferente, din biroul unui patron de presă, cu o vechime de 33 de ani?"
Iată răspunsul:
"Problema colegilor noştri este ceva mai complicată decât pare, pentru că sună ca un ecou al corupţiei din piaţa de capital, aşa cum recent a acuzat bulgarul Assen Christov, [n.n. - Preşedintele Eurohold, grupul din care făcea parte societatea de asigurări Euroins], iar ecoul merită expus cu sursă şi reverberaţii:
Este, deci, mai complicat decât se vede.
În aceste împrejurări, libertatea presei ne apare ca un pui rebegit de frig, a cărui cloşcă a fost făcută supă cu zdrenţe (adică, ou bătut).
Mai întâi ar trebui să stabilim în ce ape se scaldă ASF.
Personal, am constatat că libertatea presei să publice dovezi ale incompetenţei ASF şi să argumenteze suspiciunea corupţiei ASF a contat cât un pui rebegit de frig:
- Nu a contat migăloasa dezarticulare a malversaţiunilor din piaţa de capital guvernată de ASF (zeci de articole în BURSA - lumea a început să mă întrebe ce am eu cu Bogdan Drăgoi şi cu Nicu Marcu);
- Nu au contat cele două falimente răsunătoare din asigurări - City Insurance şi Euroins (aici nu m-a mai întrebat nimeni, nimic - era la vedere, fără subtilităţi).
Clasa politică pare să aspire câştiguri fabuloase din menţinerea incompetenţei la vârful ASF, altfel nu se explică cum dezastrele nu au clintit conducerea supraveghetorului pieţei de capital.
Mai mult, după cum se pare, Comisia Europeană a refuzat accesul membrilor Parlamentului European la un raport legat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ceea ce sugerează că şpăgile româneşti alimentează conducerea continentului.
Nu-i nici o noutate că avem ziarişti şi publicaţii care nu doar că nu şi-au permis să relateze rolul jucat de ASF în ambele domenii - bursă şi asigurări -, ci şi-au asumat rolul de apologeţi ai ASF şi ai Cooperativei din piaţa de capital, primind, în schimb, favorul să le fie solicitate şi plătite aşa-zisele servicii publicitare, de la actori ai pieţei de capital.
Totul s-a întors pe dos.
Nefrecventabilii din presă au devenit cei cultivaţi şi promovaţi. Cooperativa pieţei de capital controlează ASF şi controlează Bursa, controlează trei SIF-uri din cinci şi controlează societăţi de brokeraj.
Asta este mediul în care şi-a făcut intrarea Sacha Dragic, o intrare descrisă de comunicatul «Superbet» în termenii următori:
Bugetul de advertising pe internet al «Superbet», în 2020, a fost de 4,7 milioane euro - cel mai mare investitor în publicitatea pe internet din România.
S-a lăsat frigul.
Ringier ce să facă? Dacă n-ai sânge de ziarist în tine, atunci ceri să vezi articolele despre companiile de jocuri de noroc, înainte de publicare. Nu oriunde este ca la BURSA.
Apropo, întrebarea mă chestionează în calitate de patron de presă, astfel că trebuie să precizez: îmi este greu să mă despic, între a fi patron, manager, ziarist şi grafician-ilustrator, nu pot să vorbesc într-o calitate, ignorându-le pe celelalte. De altfel, sunt sindicalist la MediaSind şi Federaţia Internaţională a Ziariştilor, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi membru în departamentul proprietarilor din Clubul de Presă. Niciuna dintre organizaţii nu mi-a cerut exclusivitatea".
Cum una dintre regulile ziarului este ca un articol să nu se încheie cu ghilimele am să mai adaug ceva legat de ... regulă: mereu am văzut-o ca pe o şansă dată redactorului de a avea ultimul cuvânt în textul pe care îl semnează.
Libertate!
• Jurnaliştii se revoltă
Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea se opun conducerii Grupului Ringier de a impune imixtiunea comercialului în editorial. Plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin a fost cerută de conducerea trustului după ce jurnalistul a refuzat să arate în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate. Ringier anunţă că actualii redactori-şefi adjuncţi, Dan Udrea şi Bogdan Stamatoiu, vor gestiona activitatea zilnică, cu sprijinul lui Cătălin Tolontan, în actuala poziţie de coordonator editorial al Gazetei Sporturilor şi al cotidianului Libertatea, până când Ringier Sports Media Group (RSMG) va decide asupra noii echipe de conducere a Gazetei Sporturilor. După ce jurnalişti şi alţi angajaţi de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienţii de publicitate în comparaţie cu alte firme, persoane şi instituţii, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenţionării, chiar unul dintre cei doi redactori-şefi, să plece. "Protestăm categoric faţă de aceste măsuri şi anunţăm că vom acţiona, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă", se arată într-un mesaj semnat de 73 de jurnalişti.
• Ringier face precizări
Ringier Sports Media Group (RSMG), compania-mamă a Gazetei Sporturilor, a făcut precizări după recentul anunţ privind plecarea redactorului-şef Cătălin Ţepelin, despre care afirmă că a fost "punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale". Reprezentanţii grupului media spun că au "deplină încredere în rolul lui Tolontan de a coordona cele două redacţii, GSP şi Libertatea", chiar dacă nu a acceptat să numească un viitor redactor-şef. Conform Ringier, "despărţirea de Cătălin Ţepelin a fost punctul culminant al unor divergenţe strategice şi operaţionale care se acumulau de ceva timp. Ambele părţi au ajuns la o decizie comună, care a fost formalizată într-un acord de încetare a contractului de muncă semnat de ambele părţi". Reprezentanţii RSMG susţin: "Înţelegem că această evoluţie, mai ales în mijlocul unui an plin de provocări pentru Ringier România, a fost o surpriză pentru mulţi dintre colegii lui Ţepelin. Mulţi dintre aceşti colegi s-au bucurat de un parteneriat îndelungat şi plin de satisfacţii cu el la GSP. Recunoaştem, de asemenea, că momentul în care a fost luată această decizie, în contextul discuţiilor în curs de desfăşurare despre libertatea şi independenţa editorială, poate duce la neînţelegeri. Cu toate acestea, este important să subliniem faptul că aceste două probleme nu sunt legate. Conducerea RSMG a declarat în mod constant că decizia în ceea ce îl priveşte pe Cătălin Ţepelin este una pur managerială şi operaţională".
• Reacţia Superbet
Superbet Group anunţă că se delimitează categoric de orice formă de influenţă, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială a oricărei entităţi de presă, delarându-se profund angajat în promovarea integrităţii, atât în lumea presei, cât şi în cea a sportului, subliniind că precizările sunt făcute "în urma subiectelor legate de industria de gaming care au apărut în presa din România, în decursul săptămânii curente". Compania transmite: "De 15 ani sprijinim mediul sportiv şi jurnalismul de calitate în România, fiind deplin conştienţi de valoarea socială pe care acestea o deţin. Încă de la începutul proiectului nostru de business, ne-am angajat să menţinem standarde de integritate în toate aspectele activităţii noastre şi în relaţia cu toţi partenerii de dialog - presă, public general, organizaţii non-guvernamentale, cluburi sportive şi autorităţi. Prin urmare, dorim să menţionăm, fără echivoc, faptul că Superbet Group se delimitează categoric de orice formă de influenţă, intruziune sau presiune exercitate în politica editorială a oricărei entităţi de presă. Suntem profund angajaţi în promovarea integrităţii, atât în lumea presei, cât şi în cea a sportului". Compania menţionează că respectul pentru libertatea presei şi pentru independenţa jurnaliştilor este unul din principiile pe care îşi bazează activitatea şi colaborarea cu orice parteneri media: "Orice ingerinţă în conţinutul editorial sau presiuni la nivel de management sunt incompatibile cu valorile companiei noastre. De aceea, subliniem faptul că tratăm cu deosebită responsabilitate orice posibilă circumstanţă în care reprezentaţi ai Superbet ar putea acţiona neconform cu principiile noastre de activitate. Orice sesizare argumentată legată de activitatea echipelor noastre este investigată cu seriozitate şi promptitudine, iar compania noastră nu va ezita niciodată să adopte măsuri drastice, în cazul în care reprezentanţii grupului Superbet vor acţiona neprincipial. Respectarea uniformă şi fără excepţie a codului nostru de bune practici rămâne unul dintre pilonii de sustenabilitate pe care este clădit businessul nostru".
• Ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea industriei pariurilor şi a păcănelelor
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, ieri, că în şedinţa de Guvern va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care reglementează industria pariurilor şi a păcănelelor. Premierul a spus: "Vreau să terminăm odată cu situaţia în care companiile de pariuri fac miliarde în România, dar trimit tot profitul în afara ţării şi chiar a UE". Marcel Ciolacu a mai afirmat că s-a depăşit orice limită şi că nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere: "În pandemie, au stat la masa Guvernului! Acum ameninţă politicieni şi concediază jurnalişti, cumpărând protecţie la vârful unui trust străin care are două ziare mari din România!". Premierul a mai spus că Guvernul "creşte semnificativ taxele pentru toate licenţele de jocuri de noroc şi limitează drastic spaţiul de publicitate pe care îl pot cumpăra firmele din această industrie".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cititor din strainatate în data de 06.10.2023, 02:44)
Mesajul lui Make, sublim!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 11:44)
Libertatea presei este perfecta atunci cand este folosita pentru a exprima opinii si comentarii libere si sincer exprimate si este infecta atunci cand este subjugata (material sau sub orice alta forma) unor interese personale sau de grup, fiind folosita pentru difuzarea de informatii false, incomplete, partinitoare pentru a manipula oamenii.
Libertatea presei este cea mai mare binefacere pentru o natiune atunci cand exprima intr-adevar informatii libere de influente si interese (ceea ce adesea este improbabil) si totodata cea mai mare pacoste pentru o natiune daca in spatele clamarii libertatii presei se ascund interese (de orice natura, de la cele materiale pana la cele sociale, electorale si de razboi hibrid) care in final conduc la manipularea cetatenilor acelei tari inducandu-le o imagine deformata a realitatii si implicit decizii si actiuni gresite. Cunoasterea este unul dintre pilonul unei natiuni si daca aceasta este falsa, temelia natiunii este subreda.
Pe scurt, este buna sau nu libertatea presei? Da... si ...nu. Esta ca si democratia. Nu este perfecta, dar este mai buna decat orice altceva atat timp cat este generata de legi echitabile care sunt aplicate (pentru ca altfel democratia ar deveni anarhie). In mod absolut, da, libertatea presei este foarte buna, dar daca este insotita de un set de norme care sa elimine sau macar sa atenueze raspandirea de informatii si opinii false, fabricate la comanda, care pot schimba soarta unei natiuni (si nicidecum in bine), pentru ca altfel "democratia presei", adica libertatea ei, s-ar transforma in "anarhia presei" in care oricine poate arunca cu noroiul informatiilor false in toti.
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.10.2023, 07:17)
...
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.10.2023, 08:54)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 08:24)
Desi acuzatia lui Assen Christov parea izvorata din neputinta omului invins si eliminat din piata asigurarilor, iata ca lucrurile sunt mai nuantate si se leaga intre ele. Adevarul iese la suprafata intotdeauna si asa va fi si in cazul coruptiei din ASF. Cum a fost lasat Euroins sa functioneze in deficit ani de zile sub nasul ascutit al lui Nicu Marcu pana s-a inregistrat o gaura de lichiditate de sute de milioane de euro? De ce a functionat Euroins fara ca indicatorii SCR si MCR sa fie in limitele prevazute in lege? De ce s-a decis falimentul pe repede inainte mimandu-se respectarea legislatiei, dupa ani de ignorare a acesteia de catre incompetentii si coruptii din conducerea ASF? Dar cum s-au transferat fondurile Euroins in Bulgaria peste noapte fara ca ASF si alte institutii specializate sa stie (sanchi!)? S-a dorit ca transferul sa fie o compensatie pentru faliment? A fost o intelegere cu Nicu Marcu, ca prea frumos vorbeste Assen Christop despre acesta? Assen a platit cuiva pentru repatrierea banilor in Bulgaria care nu inseamna altceva decat ca cineva a decis ca toata paguba se transfera la FGA (sanchi, FGA nu mai are bani de mult), adica la deja saracitul buget al tarii? A dat Assen ceva ca sa mute banii? Cui? Daca nu poate sa dea nume, poate sa zica pe regiuni. Oltenia? Muntenia? Sunt multe intrebari, unele cu raspuns inclus. Ca sa nu ne mai dam cu parerea, DNA ar trebui sa faca lumina. Nu va face. Eazy asigurari a primit licenta rapid, urmand sa umple locul lasat gol de Euroins. COINCIDENTA. Nicu Marcu cu putina si precara lui intelegere a domeniului in care este presedinte pare ca a deschis poarta finantelor reglementate pentru banii din jocurile de noroc. Pentru ca asta inseamna autorizarea lui Eazy, orice ar zice Superbet in comunicatele de presa. Este asta un lucru gravissim? O,da. Numai ca lui Marcu cel incompetent si manjit si celorlalti idioti utili din jurul lui nu pare sa le pese. De ce? Pentru ca la cate nagarii au facut, Parlamentul si conducatorii Romaniei nu i-au atins nici cu o floare. I-au mentinut in functii (asta e un barometru care spune multe) si I-a lasat sa isi sporeasca salariile nesimtite cu 30%.
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.10.2023, 09:07)
...
5. Radiografia e exacta
(mesaj trimis de Marian în data de 06.10.2023, 09:12)
Dl Make arata în mod corect cum se leagă lucrurile, toate conducând către o grava corupție instituțională.
5.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.10.2023, 14:11)
...
6. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 06.10.2023, 09:13)
...
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:39)
A scris ziarul Bursa despre falimentele din asigurari și despre lucrurile dubioase din ASF. A scris Soviani. A scris Tolontan. Nimic! Nu i-a preluat niciun confrate. Toți s-au uitat in alta parte începând cu publicațiile de casa care au încercat sa spele rușinea. Niciun membru al parlamentului nu a citit. Nimeni nu s-a îngrijorat. Nimeni nu a semnalat conducătorilor țării ca ceva grav se întâmpla. Liniște. Cu toții suntem in letargie.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:44)
Nu, de citit au citit.
Ca nu au schimbat nimic in bine, este o alta poveste.
Presa nu poate face nimic mai mult decat sa scrie, asa ca problema cu libertatea presei este ca nu scrie, desi are libertatea sa o faca.
8. PNL are postul de prim vicepreședinte ASF
(mesaj trimis de PNL în data de 06.10.2023, 09:45)
Atenție!
Postul de prim Vice ASF îl va avea PNL.
Ghiciți pe cine susține PNL pentru acest post?
Da, ați ghicit!
Nicu Marcu susținut de PNL pentru un viitor mandat la ASF pentru funcția de Prim Vice.
Ca sa știți ce valori liberale exista in ginta liberală.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 09:54)
Oricum, piata romaneasca de capital a devenit un gunoi al lui Nicu Marcu. De ce ne-am mira ca gunoierul sa se intoarca la gunoi?
8.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 10:19)
Jignesti inteligenta cititorilor.Piata de capital traverseaza cea mai buna perioada din istoria ei
8.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 10:24)
Da-mi numarul de conturi cu tranzactii zilnice la BVB si taci.
8.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 12:24)
Corect!
8.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 12:31)
Tu esti ala care spune ca "Gradinescu e cel mai competent dintre toți care s-au perindat in CNVM/ASF în domeniul pieței de capital."
Altadata ai spus ca Nicu Marcu este cel mai competent.
Asa este si perioada cea mai buna din istoria pietei de capital.
Tu, saracul de tine, nici macar nu minti, pentru ca ca sa minti, ar trebui sa cunosti adevarul.
Habar n-ai nici piata de capital, nici istoria ei.
"ASF" scrie pe tine.
9. manipulare
(mesaj trimis de Cip în data de 06.10.2023, 13:52)
Se pare ca pe cei de la Ringier i-au chemat baietii in negru si au zis ,ori luati valiza asta ,ori va terminam... :))
10. De ce sa ascultam jurnalistii
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2023, 17:06)
Ar spune o autoritate de supraveghere, ce Paragraf DIN Care lege a fost incalcat pentru ca cest vor sa fie responsabil pentru deciziilor Sale. Este o lupta inegala intre tagma consultantilor Si cea a formatprilor de opinie. Revolutia cranceza fara Robespierre ar fi fost o noua revolta inabusita fara a avea un efect. Dati Mi un Paragraf ca punct de sprijin si dersul dvs VA avea succes, altfel Mai Bine Dam inca o gheara , vorba lui nea Seghei
11. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.10.2023, 17:13)
Bursa este singurul ziar care merita citit. Toată echipa adusă de Make este de aur. Restul nu prea mai e presa demult ci simple tonomate.
11.1. imobiliare.ro, ejobs.ro, Ringier ag (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de The Brute în data de 06.10.2023, 17:39)
Orice oferta pe imobiliare, orice Job pe ejobs ajuta progranele de inteligentei artificiala sa sculpteze Profil oricarui utilizator interesat sa acceseze un anunt. Astfel se poate configura potenta financiara, nivelul de pregatire intelectuala , information Care pentru un furnizor de jocuri sunt auf curat pentru a trimite reclama tsrgetata. Iti schimbi jobul des, vinzi apartament sunt semnele unui Potential Client la pacanele, bin de muls. Si voi vreti publicatii Independiente...
11.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11)
(mesaj trimis de MAKE în data de 06.10.2023, 19:46)
Este meritul Emiliei Olescu - ea e cea care are stiinta sa valorifice calitatile fiecaruia si sa distribuie lucrarile potrivite. Este cum mi-am dorit intotdeauna, dar nu oricine poate.
11.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2023, 13:56)
Eu nu prea am incredere in stiința femeilor.
11.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 11.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.10.2023, 14:48)
Ai ratat subiectul: nu era vorba despre tine si in ce ai tu incredere.