Managerul Spitalului Athena din Timişoara şi şefa de laborator au fost reţinuţi

E.D.
Anticorupţie / 30 mai 2014

Update 14:50 Beneficiarii sunt din România, Ungaria, Norvegia, Grecia

Până în prezent, au fost identificate 12 cazuri de mamă-surogat (persoane din România, Ungaria, Slovacia), fiind audiate şapte dintre ele, precum şi cupluri din România, Ungaria, Norvegia, Grecia, implicate în procedura de fertilizare in vitro cu acestea, se arată într-un comunicat DIICOT.

Două dintre cele şapte mame-surogat au dat naştere la câte un copil, ambii fiind daţi imediat părinţilor biologici.

Giatras Kostantinos, cetăţean grec, în vârstă de 51 de ani, cu rezidenţa în Timişoara, a fost reţinut pentru comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat şi trafic ilicit de celule umane. Faţă de acesta există suspiciunea că, în calitatea sa de administrator la S.C. A H S.A. şi S.C. P A S.R.L., director departament şi medic specialist obstetrică-ginecologie cu specializare în fertilizare in vitro, a constituit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane.

"Faţă de suspectul Giatras Kostantinos există suspiciunea rezonabilă că, pe baza unor înţelegeri pecuniare între medic şi paciente, respectiv între paciente şi donatoare, a supus diferite persoane de sex feminin procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată", se arată într-un comunicat DIICOT.

În activitatea medicală de fertilizare in vitro a fost utilizată şi procedura de embriotransfer la o mamă-surogat (mamă purtătoare), procedură care nu este însă prevăzută de legislaţia română în vigoare.

Pappa Charikleia, cetăţean grec în vârstă de 45 de ani, a fost reţinută pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic ilicit de celule umane.

Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că Pappa Charikleia, în calitatea de biolog - director de laborator - la S.C. A H S.A., a aderat şi sprijinit un grup infracţional organizat, în scopul traficului ilicit de celule umane, "ajutând la derularea procedurilor de prelevare/extracţie de ovocite, materialul genetic fiind ulterior utilizat la realizarea de embiotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultatea de a procrea pe cale naturală, dar care doreau să fie supuse, contra cost, procedurilor de reproducere umană asistată", potrivit DIICOT.

Totodată, faţă de Stelea Lavinia, medic ginecolog, şi Ciontu Daniela, medic biolog, a fost dispusă măsura controlului judiciar, faţă de care există suspiciunea că au sprijinit grupul infracţional organizat şi traficul de celule umane.

De asemenea, faţă de mai multe persoane suspectate că au fost mamă-surogat, donatoare pentru cupluri beneficiare şi donatoare de ovule pentru a fi utilizate la Centrul de Fertilizare in Vitro al A H, procurorii D.I.I.C.O.T. - ST Timişoara au extins urmărirea penală sub acuzaţia de complicitate la traficul de ovule.

Din probele administrate în cauză rezultă că au fost efectuate proceduri de inseminări in vitro cu mamă purtător, fără o procedură aprobată de către Agenţia Naţională de Transplant, fără respectarea Ordinelor Ministrului Sănătăţii menţionate mai sus, la nivelul spitalului fiind încheiate doar protocoale sumare, sub formă de tipizat, cu donatoarele de ovocite sau cu mamele purtătoare.

Persoanele erau direcţionate de către personalul medical spre diverşi notari publici (fiind identificaţi până în prezent doi), unde erau redactate declaraţii notariale prin care donatoarele de ovocite sau mamele-surogat se obligau să doneze sau să poarte o sarcină fără nici o pretenţie materială, iar în ceea ce le priveşte pe mamele purtătoare acestea se obligau ca la naştere să dea copilul cuplului beneficiar, fără nici o altă pretenţie. Cuplurile beneficiare au semnat declaraţii notariale prin care se arăta că sunt de acord cu fertilizarea in vitro, cu transferarea embrionului rezultat în uterul mamei purtătoare, recunoscând, totodată, că pruncul rezultat este copilul lor natural.

În unele cazuri, mamele purtătoare au declarat că au beneficiat de sume de bani sau alte bunuri pentru serviciul prestat cuplurilor "(de exemplu - de 1000-1500 lei lunar pentru întreţinere ca un fel de salariu)", potrivit comunicatului DIICOT. În alte cazuri, personalul medical prelua tinere donatoare de ovocite (300 de euro pentru o procedură de donare ovocite).

În prezent, nu este legiferată procedura reproducerii umane asistate medical, folosindu-se o mamă purtătoare, Ministerul Sănătăţii nefiind înştiinţat de o asemenea practică pe teritoriul României. De asemenea, Agenţia Naţională de Transplant nu a acreditat unităţi medicale publice sau private pentru inseminarea in vitro prin mamă purtătoare şi nici nu deţine informaţii cu privire la existenţa unor astfel de proceduri pe teritoriul României.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara au pus astăzi în mişcare acţiunea penală împotriva celor doi medici eleni reţinuţi, inculpaţii urmând a fi prezentaţi în cursul zilei Tribunalului Timiş cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit DIICOT.

-----

Patronul spitalului privat "Athena" din Timişoara, Giatras Konstantinos, şi şefa de laborator, medicul biolog Pappa Cherachlea, ambii cetăţeni greci, au fost reţinuţi vineri dimineaţă de procurorii DIICOT pentru 24 de ore sub acuzaţia de trafic de celule umane.

Cei doi urmează să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Celelalte patru persoane audiate în acest caz, trei medici şi o asistentă, vor fi cercetate în libertate.

Şase persoane - managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, şefa de laborator, trei medici şi o asistentă -, au fost duse, joi după-amiază, la audieri la sediul DIICOT Timişoara, în dosarul privind traficul de ovule în care au avut loc percheziţii la unitatea medicală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb