Mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 5 ianuarie 2017

Mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

Judecătoarea Camelia Bogdan: "Un atac împotriva statului de drept"

Sebastian Ghiţă poate pierde cauţiunea de 13 milioane de euro

---------

Actualizare 20:56 Traian Băsescu, după afirmaţiile lui Ghiţă: "Procurorul general îi poate aresta (n.r. - pe Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea)"

Liderul PMP a declarat pentru România TV, ca răspuns la cea mai recentă înregistrare a fostului parlamentar Sebastian Ghiţă: "Frate, nu avem un procuror să îi ia pe toţi în noaptea asta? Preventiv, ca să nu mai facă schimburi de informaţii între ei". Băsescu sugerează, prin această declaraţie, că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea trebuie cercetaţi şi ei în ancheta care îl vizează pe patronul RTV, căutat în prezent de Poliţie.

Acesta a adăugat că procurorul general "îi poate aresta". Traian Băsescu este de părere că trebuie verificată veridicitatea declaraţiilor aduse de Sebastian Ghiţă.

(J.F.)

------

Actualizare 19:19 Sebastian Ghiţă: "Ponta a fost şantajat s-o numească pe Kovesi la DNA"

Sebastian Ghiţă a dezvăluit, într-un videoclip publicat de Romania TV, că Victor Ponta a fost şantajat în 2014, când era premier, să o numească pe Laura Codruţa Kovesi pentru un nou mandat la şefia DNA.

Ghiţă a explicat şantajul lui Ponta astfel: "în faţa mea, Florian Coldea i-a spus că dacă nu o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la DNA, atunci vizita pe care Ponta o avea programată în America, pentru a se întâlni cu Biden sau cu Obama va fi anulată. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus că anunţul cu privire la anularea vizitei va fi făcut în apropierea alegerilor prezidenţiale, iar chestiunea aceasta îl va distruge".

Fostul parlamentar a continuat seria dezvăluirilor de la România TV: "V-am menţionat de la bun început despre întâlnirile cu Laura Codruţa Kovesi la vilele SRI - K2, K4 şi T14, la care au mai participat în anumite momente domnul Florian Coldea şi şefii staţiei CIA din Bucureşti. Bănuiesc că v-aţi întrebat cum am ajuns eu la aceste întâlniri. persoane de rang înalt din SRI mi l-au prezentat pe Florian Coldea în 2008. Eram tineri, aveam copii mici şi am legat o relaţie de prietenie. Amândoi credeam într-o Românie mai bună şi ne propuneam să facem oricât de mult putem ca România să crească, să se dezvolte şi să ne găsim şi noi un loc în ţara noastră. Şapte ani de zile copiii noştri au crescut împreună. Nu vă voi da poze cu ei, pentru că n-au nicio vină copiii".

Sebastian Ghiţă afirmă că a ajuns să se "împrietenească" cu Laura Codruţa Kovesi întâlnindu-se cu ea de "sute de ori" la "sediile SRI, la mine acasă, în cramă, în vie".

Acesta a menţionat: "Am chefuit împreună, am fost pe pontonul SRI din Deltă sau la vilele SRI de la Neptun, la cele de la Sinaia şi în multe alte locuri. Aşa am ajuns să fiu direct implicat în numirea Laurei Codruţei Kovesi la DNA, în 2014. Eram prieten cu ea, eram prieten cu Florian Coldea şi prieten cu Victor Ponta. Aveam un canal de comunicare cu Traian Băsescu, prin Elena Udrea. Eu sunt persoana care a însoţit-o pe Elena Udrea la biroul lui Victor Ponta şi despre care Elena Udrea a declarat public".

Toate aceste lucruri pot fi "confirmate" de Victor Ponta, Elena Udrea, dar şi de către Ion Cristoiu, citind jurnalul Elenei Udrea, şi chiar de Traian Băsescu, este de părere Sebastian Ghiţă.

Fostul parlamentar afirmă că documentul înaintat lui Traian Băsescu cu propunerea de numire a Laurei Codruţa Kovesi a fost scris la Guvern, pe calculatorul din secretariatul lui Victor Ponta. Acesta susţine că a asistat la redactarea lui pe hârtia oficială şi apoi a mers la vila SRI cu indicativul K2, unde se aflau Florian Coldea şi Victor Ponta.

Ghiţă a afirmat că Ponta a declarat, de faţă cu acesta şi cu Elena Udrea, că o va propune pe Kovesi, dar are o părere proastă despre dumneaei. Ponta ar fi adăugat că Udrea şi Ghiţă ar fi fost primii vizaţi de DNA, în situaţia respectivă.

"Victor Ponta a avut dreptate", consideră politicianul căutat de autorităţi. Laura Codruţa Kovesi a încercat să-i înlăture din viaţa publică "pe toţi cei care, într-un fel sau în altul au ajutat-o", conform spuselor patronului România TV.

(C.V., J.F.)

-------

Actualizare 16:28 Băsescu: "Nu am înţelegeri cu nici un ticălos"

Fostul preşedinte al ţării noastre, Traian Băsescu, a declarat pe pagina sa de Facebook că nu are "înţelegeri cu nici un ticălos", aşa cum cred unele persoane.

Traian Băsescu a scris: "Sunt oameni care exhibă propriul lichelism în spaţiul public. Drept pentru care au ajuns să presupună, nici mai mult, nici mai puţin, că am fost înţeles cu Sebastian Ghiţă să fac înregistrarea despre infractorul condamnat Voiculescu, pe care ulterior acesta s-o facă public. Probabil, aşa ar fi făcut ei dacă ar fi fost în situaţia mea. Nu, dragi (...), nu am înţelegeri cu nici un ticălos, aşa cum nu am avut nici în timpul mandatului nici cu Vântu, nici cu Voiculescu, nici cu Patriciu (Dumnezeu să-l ierte), nici cu Ghiţă şi cu nici un patron de presă, fie că a fost mare sau mic, cum nu am avut înţelegeri nici cu presa controlată de instituţii ale statului sau cu «deontologii» din presă".

Totodată, fostul preşedinte a declarat că este curios dacă discuţia privată a fost înregistrată cu mandat sau fără.

"Până una alta însă, eu sunt curios dacă discuţia privată a fost înregistrată cu mandat sau fără mandat. Dacă a fost făcută publică la recomandarea unor instituţii sau nu. Ne va spune Parchetul General care a declanşat o anchetă", a conchis Băsescu.

(M.I.)

------

Actualizare 15:40 Poliţiştii se află la domiciliul din Ploieşti al lui Sebastian Ghiţă şi au intrat deja în locuinţă pentru căutarea fostului parlamentar

Poliţiştii de la IPJ Prahova au descins la locuinţa lui Sebastian Ghiţă din Ploieşti pentru punerea în executare a mandatului de arestare emis astăzi de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmite Stiripesurse.ro.

(J.F.)

--------

Actualizare 13:38

Judecătorii Înaltei Curţi au admis astăzi cererea DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive.

Magistraţii au decis emiterea imediată a mandatului de arestare, ceea ce înseamnă că fostul deputat poate fi dat în urmărire, transmite Digi24.

Decizia poate fi contestată, dar este executorie.

Şedinţa de judecată a durat aproximativ 30 de minute. Reprezentantul DNA a spus că sunt îndeplinite toate cerinţele legii pentru înlocuirea controlului judiciar pe cauţiune, o măsură impusă în cazul lui Sebastian Ghiţă în primăvara anului trecut, cu arest preventiv. Procurorii au susţinut că Sebastian Ghiţă se sustrage urmăririi penale şi că şi-a premeditat fuga.

Sebastian Ghiţă este de negăsit din ziua în care a rămas fără imunitate parlamentară.

Pe de altă parte, apărătorul lui Sebastian Ghiţă a încercat să convingă instanţa că argumentele DNA nu sunt probe în susţinerea ipotezei relei credinţe a fostului deputat. Potrivit avocatului, Sebastian Ghiţă ar putea fi grav bolnav sau chiar decedat şi nu există nicio probă că s-ar sustrage intenţionat procesului în care este acuzat de opt infracţiuni.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va pronunţa o soluţie definitivă în această cauză.

Dacă decizia de arestare preventivă va fi menţinută de Completul de cinci judecători, Sebastian Ghiţă riscă să pierdă cauţiunea de 60 milioane de lei, depusă când a fost luată măsura controlului judiciar, ca o garanţie că acesta va respecta obligaţiile care îi revin în cadrul măsurii preventive.

(S.A.)

----------

Procurorii Parchetului General au înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de Sebastian Ghiţă, prin materialul difuzat pe postul România TV şi în care este redat un dialog între fostul preşedinte Traian Băsescu şi o altă persoană privind cauze judiciare. Potrivit Biroului de presă al Parchetului General, procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz, ca urmare a vehiculării în mass-media a unor informaţii privind "posibile imixtiuni în actul de justiţie": "În cursul zilei de 4 ianuarie, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice prin materialul difuzat pe data de 3 ianuarie 2017 pe postul România TV. În această înregistrare, Traian Băsescu relata despre informaţiile pe care le primea în legătură cu cauze judiciare aflate în curs de soluţionare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică".

Fostul deputat Sebastian Ghiţă, care de la dispariţia sa în urmă cu două săptămâni a avut patru apariţii la postul de televiziune pe care îl controlează, a prezentat, marţi seara, o înregistrare audio în care Traian Băsescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocând şi numele judecătoarei Camelia Bogdan, dar şi pe cele ale procurorului şef al DNA Codruţa Kovesi şi pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Într-o înregistrare anterioară, Ghiţă afirmase că Traian Băsescu i-a spus că are înregistrări cu "felul în care a fost plănuită închiderea lui Voiculescu".

Mai mulţi analişti şi ziarişti au declarat, în ultimele luni, că mai mulţi politicieni de vârf s-au unit pentru distrugerea aşa-numitului binom Coldea-Kovesi.

În luna septembrie a anului trecut, analistul Radu Tudor a afirmat că s-a format o grupare anti-DNA, care urmăreşte distrugerea Laurei Codruţa Kovesi: "Gruparea este formată din persoane vizate de anchetele DNA de când Kovesi este şef: Traian Băsescu, Sebastian Ghiţă, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Elena Udrea, Dan Adamescu, Ioana Băsescu. Cei mai mulţi dintre ei s-au pronunţat dur şi fără menajamente împotriva procurorului şef DNA Kovesi".

În înregistrarea video dată recent publicităţii de Sebastian Ghiţă, fostul preşedinte Traian Băsescu vorbea şi despre un "stat mafiot" şi declara, răspunzând unei întrebări privind dosarul Voiculescu: "Să-i vezi când vorbeau a doua zi după condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile înainte, s-a împlinit. Cum îmi spunea: Mâine îl luăm pe Mustaţă şi intră Camelia Bogdan. Să-i vezi după o zi când spuneau: Am vorbit cu Bogdan şi a spus că, dacă aveam Codul Penal, îi dădea 20 de ani, a putut să-i dea doar zece. Pe urmă trage concluziile Coldea, ştii. Să-l vezi ce spectaculos e Coldea când trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecător în dosarul ginerelui. Un judecător care duce dosarul de un an este schimbat şi la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Păi bă, Bogdan, eu te ştiu cine eşti!".

Fostul preşedinte Traian Băsescu a salutat, aseară, pe Facebook, decizia Parchetului ICCJ de a se autosesiza: "Salut decizia Parchetului General de a se autosesiza în chestiunea dezvălurilor făcute de Sebastian Ghiţă la RomâniaTv".

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a confirmat, ieri, că înregistrările prezentate de Sebastian Ghiţă sunt reale, dar editate de autor, fapt care creează unele confuzii, adăugând că nu s-a întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul lui Dan Voiculescu.

Băsescu a scris pe Facebook că înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului trecut:

"Am luat notă de înregistrările apărute în mass-media în serialul «Ghiţă face dreptate». Cu privire la aceste înregistrări, fac următoarele precizări:

1. Înregistrările au fost făcute în cadrul unor discuţii private în ultimele luni ale anului 2016;

2. Recunosc înregistrările ca fiind reale;

3. Autorul a procedat la editarea înregistrărilor, ceea ce este de natură a crea unele confunzii;

4. Nu m-am întâlnit niciodată cu judecătoarea Camelia Bogdan şi, implicit, nici nu am discutat cu domnia sa dosarul Voiculescu;

5. Afirmaţiile mele sunt legate de informaţii primite de la structurile specializate şi nu de la procurori sau judecători, cu care nu am discutat niciodată dosarul ICA (Voiculescu);

6. Încă înainte de terminarea mandatului şi, în mod deosebit, după terminarea acestuia, am vorbit frecvent în spaţiul public, dar şi în întâlniri private, exemplificând ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunoşteam. În acelaşi timp, am vorbit, ori de câte ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de către Parlament a activităţii serviciilor de informaţii, şi, în mod deosebit, a SRI".

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este dispărut din 21 decembrie, când nu s-a mai prezentat la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova din Ploieşti, unde trebuie să semneze în cadrul controlului judiciar impus în dosarul în care este cercetat pentru mai multe fapte de corupţie, alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va lua în discuţie pe 5 ianuarie înlocuirea măsurii controlului judiciar pe cauţiune cu arestarea preventivă în lipsă în cazul lui Sebastian Ghiţă, după ce fostul deputat a încălcat condiţiile impuse de controlul judiciar.

De asemenea, Sebastian Ghiţă poate pierde cauţiunea de 60 milioane de lei dacă instanţa supremă va decide arestarea fostului deputat.

Contactaţi de Redacţia Ziarului BURSA pentru reacţii la adresa acuzaţiilor din înregistrările video, nici SRI, nici DNA nu ne-au transmis punctul de vedere.

Judecătoarea Camelia Bogdan a formulat o cerere de apărare a reputaţiei

Judecătoarea Camelia Bogdan a declarat, ieri, pentru Agerpres, că afirmaţiile din înregistrările prezentate de fostul deputat Sebastian Ghiţă sunt "un atac împotriva statului de drept, în esenţă" şi că a formulat o cerere de apărare a reputaţiei, rezervându-şi, de asemenea, dreptul de a acţiona în justiţie.

"Cel mai grav mi se pare că sub paravanul libertăţii de expresie se vehiculează ideea că în Justiţie se aranjează dosare şi că există magistraţi executanţi. În ceea ce mă priveşte, am formulat o cerere de apărare a reputaţiei şi consider că incumba CSM-ului, Inspecţiei Judiciare, CNA-ului şi organelor de urmărire penală să pună capăt acestui atac fără precedent la Justiţie... este un atac împotriva statului de drept, în esenţă", a precizat Camelia Bogdan.

Ea a negat faptul că a avut vreo întâlnire cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi a spus că nu i s-a cerut niciodată pronunţarea vreunei soluţii în dosare.

"Nu a avut loc niciodată o astfel de întrevedere între mine şi domnul fost Preşedinte al României şi ca un judecător care în schimbul unei promisiuni de promovare într-o funcţie de execuţie pronunţă o soluţie de condamnare săvârşeşte în concurs infracţiunile de luare de mită, care se pedepseşte cu până la 7 ani închisoare, şi represiune nedreaptă, care se pedepseşte cu până la 10 ani închisoare... mie nu mi s-a cerut niciodată în cariera mea de nimeni pronunţarea vreunei soluţii în dosarele pe care le-am avut de soluţionat şi mi se pare de neconceput ideea în sine", a precizat Camelia Bogdan.

Aceasta a adăugat că îşi rezervă dreptul de a-l acţiona în instanţă pe Sebastian Ghiţă: "Din câte înţeleg, domnul preşedinte Traian Băsescu a dezminţit că întrevederea din biroul dumnealui ar fi avut loc vreodată sau că a avut loc vreo întrevedere între mine şi Domnia Sa... Cum nu a avut loc nicio astfel de întrevedere între mine şi domnul fost Preşedinte al României, nici la Cotroceni şi nici într-un alt spaţiu public sau privat, îmi rezerv dreptul, pe cale de consecinţă, să formulez o acţiune în justiţie împotriva domnului Sebastian Ghiţă".

Judecătoarea consideră că şi alte persoane ar trebui să îl tragă la răspundere penală pe Sebastian Ghiţă şi că "va reflecta" asupra deciziei în ceea ce o priveşte: "Consider însă că mai sunt şi alte persoane îndreptăţite să solicite tragerea la răspundere penală a acestuia pentru vehicularea ideii că în biroul unui preşedinte al unui stat membru al Uniunii Europene se pot comite infracţiuni. Nu consider că atacurile domnului Sebastian Ghiţă vizează persoana mea. În plus, în eventualitatea în care aş alege cadrul unui proces civil, ar trebui să i se asigure prezenţa la un posibil interogatoriu pe care îmi rezerv dreptul să-l solicit, demers care în prezent pare lipsit de utilitate, deoarece domnul Sebastian Ghiţă se sustrage de la judecată. Voi mai reflecta, pe cale de consecinţă, asupra celei de-a doua chestiuni".

Florin Iordache, despre înregistrările lui Ghiţă: S-ar impune constituirea unei comisii parlamentare

Ministrul Justiţiei Florin Iordache a spus aseară că în cazul înregistrărilor lui Sebastian Ghiţă s-ar impune constituirea unei comisii parlamentare care să stabilească dacă sunt probleme sau sunt simple declaraţii, iar Consiliul Superior al Magistraturii s-ar putea autosesiza, dacă acele declaraţii sunt reale.

Întrebat cum comentează înregistrările lui Sebastian Ghiţă, dispărut în urmă cu două săptămâni, făcute publice la postul de televiziune pe care îl controlează, Florin Iordache a spus că soluţia în acest caz se află în Parlament: "Aşa cum apar acele înregistrări, cred că s-ar impune, probabil, constituirea unei comisii parlamentare care ar putea stabili dacă există anumite probleme sau sunt simple declaraţii. CSM se poate autosesiza pe acest subiect, dacă sunt reale acele declaraţii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Da ce, aia 13 milioane sunt banii lui Ghita? Nu sunt oare banii sistemului care l-a produs pe Ghita? Ca de fapt despre asta e vorba, despre banii sistemului, pentru care se va porni o cruciada impotriva justitiei in urmatoarele luni.

    Ce-are sula cu Prefectura, adica Bursa cu Ghita si alte personaje? Stati dracu potoliti, va manaca pielea, v-a venit dor de scarmaneala si de catuse?

    Florin Iordache, despre înregistrările lui Ghiţă: S-ar impune constituirea unei comisii parlamentare .

    Acum ca-i ministrul justitiei, are posibilitati/putere, poata sa puna coada la .....Pruna. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb