ZIARUL BURSA

05 ianuarie 2017
Ediţia din 18.10.2024
Tâlcul dobânzii

VIŢELUL DE AUR - (Episodul al II-lea) Tâlcul dobânzii

MAKEBănci-Asigurări / 5 ianuarie 2017

Eroarea de la originea dobânzii 

Cei doi heruvimi

(urmare din numărul trecut)

VIŢELUL CA DOBÂNDĂ

Antonio îi spune lui Shylock: "Or is your gold and silver ewes and rams?" ["Ţi-e aurul berbec, arginţii miei?" - Traducerea din 2012].

În acest punct al examinării textului shakespearian, este oportun să aruncăm o privire asupra originilor istorice ale dobânzii: dobânda la credit pare că este practicată în agricultura sumeriană, în al patrulea mileniu i.e.n., fiind sugerată natural de capacitatea de germinare a seminţelor împrumutate, sau de capacitatea masculior împrumutaţi (berbeci/ţapi/tauri) să fertilizeze; astăzi, încă, la ţară, după ce l-a împrumutat pentru montă, proprietarul taurului este îndreptăţit la un viţel (la oraş, merge la căţei).

Cuvântul sumerian (şi egiptean) pentru dobândă - "mas" - mai înseamnă şi "viţel" (taurinele joacă rolul banilor şi al dobânzii şi la Homer).

Dacă tot ce-i real este şi posibil...

Dacă tot ce-i real este şi posibil...

ADRIAN VASILESCUBănci-Asigurări / 5 ianuarie 2017

Titlul este într-adevăr incitant: "Tâlcul dobânzii"!...

Un tâlc nepătruns încă până în toate adâncurile imenselor ape învolburate ale dobânzii; ape ce şi-au schimbat continuu, de-a lungul mai multor mii de ani de istorie şi a zeci de civilizaţii, şi formele, şi înţelesurile, şi adâncimile. Mai ales adâncimile.

Mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

Mandat de arestare preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă

A.S.Anticorupţie / 5 ianuarie 2017

Actualizare 20:56 Traian Băsescu, după afirmaţiile lui Ghiţă: "Procurorul general îi poate aresta (n.r. - pe Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea)"

Liderul PMP a declarat pentru România TV, ca răspuns la cea mai recentă înregistrare a fostului parlamentar Sebastian Ghiţă: "Frate, nu avem un procuror să îi ia pe toţi în noaptea asta? Preventiv, ca să nu mai facă schimburi de informaţii între ei". Băsescu sugerează, prin această declaraţie, că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea trebuie cercetaţi şi ei în ancheta care îl vizează pe patronul RTV, căutat în prezent de Poliţie.

Actualizare 19:19 Sebastian Ghiţă: "Ponta a fost şantajat s-o numească pe Kovesi la DNA"

Actualizare 16:28 Băsescu: "Nu am înţelegeri cu nici un ticălos"

Actualizare 15:40 Poliţiştii se află la domiciliul din Ploieşti al lui Sebastian Ghiţă şi au intrat deja în locuinţă pentru căutarea fostului parlamentar

Actualizare 13:38

Judecătorii Înaltei Curţi au admis astăzi cererea DNA de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive.

"Să nu mai facem deficite în anii de boom economic"

CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU ŞI-A LANSAT PAGINA PERSONALĂ "Să nu mai facem deficite în anii de boom economic"

A.S.Macroeconomie / 5 ianuarie 2017

Actualizare 13:25 Lucian Isar: "Reducerea costului datoriei companiilor de stat şi reducerea temporară a «sifonării» din instituţiile de stat, soluţii ca deficitul să rămână sub 3%"

Reducerea costului datoriei companiilor de stat, amnistia fiscală, obţinerea de dobândă la aurul deţinut de statul român şi reducerea temporară a "sifonării" din companiile şi instituţiile de stat, inclusiv prin scoaterea din procedura de insolvenţă, sunt câteva din măsurile identificate de economistul Lucian Isar pentru ca deficitul bugetar să rămână, anul acesta, sub 3% din PIB.

Dobânda Libor a trecut de 1% pentru prima oară după 2009

Dobânda Libor a trecut de 1% pentru prima oară după 2009

A.V.Internaţional / 5 ianuarie 2017

Dobânda interbancară Libor - utilizată de principalele bănci din Londra pentru împrumuturile în dolari de la alte bănci, a urcat ieri, pentru prima oară din mai 2009, peste pragul de 1%, pe fondul aşteptărilor de intensificare a activităţilor economice şi a inflaţiei, la nivel global.

Unii acţionari Sibex vor restituirea capitalului Depozitarului Sibex

PROPUNERE DE REDUCERE A CAPITALULUI CU 18,5 MILIOANE DE LEI Unii acţionari Sibex vor restituirea capitalului Depozitarului Sibex

ADINA ARDELEANUPiaţa de Capital / 5 ianuarie 2017

Acţionarii Sibex vor decide, în Adunarea Generală din 9 ianuarie, mandatarea conducerii pentru convocarea unei noi şedinţe care să aibă pe ordinea de zi reducerea capitalului social al Depozitarului Sibex cu 18,5 milioane de lei, la 4,45 milioane de lei, şi restituirea banilor către acţionari, potrivit unui comunicat de la finalul lunii decembrie.

Beneficii de 392 milioane de euro pe an prin reabilitarea a două milioane de hectare de irigaţii

PROGRAMUL DE GUVERNARE 2017-2020 Beneficii de 392 milioane de euro pe an prin reabilitarea a două milioane de hectare de irigaţii

Companii / 5 ianuarie 2017

Creşterea potenţialului agricol nu se poate face fără dezvoltarea sistemului de îmbunătăţiri funciare, potrivit Programului de Guvernare 2017-202, care spune: "Creşterea suprafeţelor irigate o vom realiza atât prin măsuri de stimulare a utilizării eficiente a apei cât şi prin facilitarea accesului agricultorilor la un preţ rezonabil al energiei electrice.

Cantonamente sportive şi terorism!

FOTBAL ŞI BANI! Cantonamente sportive şi terorism!

D.N.Sport / 5 ianuarie 2017

Cluburile de fotbal nu se sperie de ameninţarea teroristă şi continuă să-şi desfăşoarea activitatea în mod normal. În ciuda atacurilor extremiştilor islamişti din ultima perioadă, inclusiv cel de la Istanbul din noaptea de Revelion, Turcia rămâne în continuare o destinaţie atractivă pentru echipele de fotbal, care doresc să facă pregătirea de iarnă în condiţii foarte bune, chiar dacă experţii în securitate susţin că, dincolo de măsurile luate de autorităţi, pericolul unor noi atacuri criminale este unul major.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 5 Ianuarie 2017

MACRO NEWSLETTER 5 Ianuarie 2017

Internaţional / 5 ianuarie 2017

Preţurile de consum din Belgia şi-au accelerat creşterea anuală în decembrie 2016, până la 2%, de la 1,8% în luna precedentă, pe fondul unei noi creşteri lunare de 0,1%.

Consumer Electronics Show 2017, la start

Consumer Electronics Show 2017, la start

ADI IACOBInternaţional / 5 ianuarie 2017

Cea mai mare conferinţă mondială de tehnologie - Consumer Electronics Show (CES), care se va desfăşura în intervalul 5-8 ianuarie, în Las Vegas, Statele Unite ale Americii, va reuni companii producătoare de televizoare, automobile, drone şi...

SIBEX Derivatul pe aur, vedeta debutului de an

S. N.Piaţa de Capital / 5 ianuarie 2017

În pofida unei evoluţii şterse în prima jumătate a zilei, cea dintâi sesiune de tranzacţionare din an de la bursa sibiană (n.r. - marţi, 3 ianuarie) s-a încheiat totuşi un volum de peste 100 de contracte, partea a doua a zilei fiind mult mai...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo