Dobânda interbancară Libor - utilizată de principalele bănci din Londra pentru împrumuturile în dolari de la alte bănci, a urcat ieri, pentru prima oară din mai 2009, peste pragul de 1%, pe fondul aşteptărilor de intensificare a activităţilor economice şi a inflaţiei, la nivel global.
Dobânda Libor pentru împrumuturile pe trei luni în dolari a fost stabilită la 1,00511%, cel mai ridicat nivel consemnat după 1 mai 2009, când acest indicator atingea 1,00688%.
Marţi, dobânda Libor a fost de 0,99872%.
Investitorii şi-au actualizat estimările privind activităţile de afaceri după victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statelor Unite, în 8 noiembrie, anticipând că majoritatea din Congres va aproba reducerea taxelor, creşterea investiţiilor în infrastructură şi relaxarea reglementărilor bancare.
Totodată, banca centrală a SUA, Federal Reserve (Fed) a semnalat, în decembrie 2016, că ar putea majora dobânzile de trei ori în 2017, în condiţiile în care piaţa muncii se apropie de potenţialul său real, iar rata inflaţiei se îndreaptă spre ţinta băncii centrale, de 2%.
Amintim că Fed, care s-a reunit în zilele de 13-14 decembrie pentru prima oară după alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a decis să urce dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%. Fed nu mai majorase dobânda din decembrie 2015.
La acel moment, Comitetul de politică monetară din cadrul Fed (FOMC) a declarat: "Având în vedere evoluţia inflaţiei, condiţiile realizate şi cele aşteptate pe piaţa forţei de muncă, am decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat".
Fed preconizează că economia americană va înregistra un avans de 2,1% anul acesta, faţă de 2%, cât anticipa în septembrie, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,5% în 2017, nivel la care va rămâne până în 2019. Inflaţia va atinge 1,9% anul acesta, respectiv 2% în 2018, conform previziunilor lansate de Fed în decembrie.
Dobânda Libor este de referinţă pentru o piaţă mondială a produselor financiare care se ridică la 350.000 de miliarde de dolari.
•
Dolarul a scăzut cu 0,6% ieri, la ora 10.32, pe piaţa din New York, atingând un curs de 1,0466 unităţi/euro.