Uniunea Traderilor de Cereale din Ucraina (UGA), alături de Consiliul Agrar din Ucraina (UAC), a solicitat Guvernului să suspende modificările recente privind mecanismul de stabilire a preţurilor minime de export, relatează Reuters, sursa informaţiilor care urmează. Potrivit acestora, noile reglementări ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor de cereale.
În decembrie 2024, Ucraina a introdus un sistem care interzice exportul produselor agricole la preţuri sub nivelul stabilit de Ministerul Agriculturii. Recent, autorităţile au ajustat mecanismul, precizând că preţul minim de export pentru un produs nu poate fi mai mic decât cel stabilit pentru aceeaşi marfă cu o lună înainte, în condiţii similare de livrare.
UGA avertizează că această regulă nu ţine cont de fluctuaţiile naturale ale pieţei, influenţate de factori precum cererea globală, logistica şi concurenţa. "O restricţie artificială asupra ajustării preţurilor nu reflectă realităţile economice şi ar putea afecta semnificativ capacitatea Ucrainei de a încheia contracte de export", se arată în comunicatul organizaţiei.
Traderii au solicitat autorităţilor să suspende noile reguli şi să iniţieze un dialog deschis cu mediul de afaceri pentru a clarifica şi uniformiza terminologia, inclusiv definiţiile pentru "preţ minim", "preţ de referinţă" şi "surse de aprovizionare".
Ucraina este unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale şi seminţe oleaginoase la nivel global. Conform datelor Ministerului Agriculturii, în sezonul iulie 2024 - iunie 2025, ţara a exportat deja 32,4 milioane de tone metrice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.03.2025, 21:48)
Oricum ar fi, noi santem obligati de UE sa le mancam mizeriile lor otravite, care nu respecta normele UE