Sezonul cald aduce, ca în fiecare an, o intensificare a activităţii în industriile de turism, HoReCa şi ospitalitate, iar angajatorii au început recrutările încă de la începutul primăverii, conform unui comunicat transmis redacţiei. Potrivit datelor bestjobs, în luna aprilie au fost publicate aproximativ 2.400 de locuri de muncă în aceste domenii, iar candidaţii au trimis peste 77.000 de CV-uri, semn că pregătirile pentru sezonul estival sunt în plină desfăşurare. Comparativ cu luna martie, oferta de joburi a crescut cu 18%, însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul oportunităţilor este cu 12% mai mic, ceea ce indică o uşoară temperare a dinamicii de recrutare.
Cei mai activi angajatori provin din oraşele mari şi zonele cu activitate turistică intensă: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi, dar şi în Constanţa şi staţiunile de pe litoral, unde nevoia de personal sezonier se manifestă constant.
"Istoric vorbind, joburile din Turism şi HoReCa atrag un volum mare de aplicanţi, mai ales în sezonul estival. În acest sens, BIA, asistentul AI bestjobs, reprezintă un sprijin important pentru angajatori, ajutându-i să filtreze rapid candidaţii relevanţi şi să ocupe posturile disponibile cât mai eficient. BIA analizează automat aplicaţiile şi recomandă cei mai potriviţi candidaţi, reducând semnificativ timpul de recrutare şi crescând şansele unei potriviri reuşite." spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs
Ce joburi de vară sunt căutate în acest sezon
Printre cele mai frecvente oportunităţi estivale se numără posturile de bucătari, care pot câştiga între 800 şi 1.800 de euro net/lună, în funcţie de experienţă şi locaţie. Pentru poziţii auxiliare, precum ajutor de bucătar, cameristă, ospătar, picol sau spălător de vase, salariile se situează între 500 şi 900 de euro net/lună, la care se adaugă câştigurile din bacşişuri. Barmanii pot ajunge la venituri de până la 1.600 de euro net/lună, în special în zonele cu flux mare de turişti.
În zona hotelieră, recepţionerii şi personalul de suport primesc salarii cuprinse între 600 şi 1.000 de euro net/lună, iar managerii de hotel pot câştiga între 1.300 şi 2.000 de euro net/lună, în funcţie de experienţă şi amplasare. De asemenea, pentru agenţii şi consultanţii în turism, veniturile variază între 600 şi 1.200 de euro net/lună, la care se pot adăuga comisioane suplimentare în funcţie de rezultate, potrivit comunicatului.
Opinia Cititorului