Acţiunile din domeniul energetic au avut o evoluţie descendentă, anul trecut, indicele sectorului BET-NG încheind anul la 588,15 puncte, în scădere cu 2,96% faţă de 2015.
Brokerii sunt de părere că, pe fondul revenirii cotaţiei petrolului, acţiunile din sectorul energetic ar putea deveni atractive pentru investitori, în acest an.
Cristina Boicu, Head of Equity Sales Raiffeisen Bank România, consideră că sentimentul este în continuă îmbunătăţire cu privire la piaţa petrolului, antrenând şi preţul pentru gaze sau energia nucleară.
"În contextul actual în care preţul petrolului pare că se aşază într-un nou palier de preţuri, 50-60 de dolari pe baril, companiile din domeniul energetic ar putea avea o performanţă peste media pieţei în 2017", ne-a spus Nicu Grigoraş, director de tranzacţionare "Intercapital Invest".
Data de 1 ianuarie a marcat intrarea în vigoare a acordului convenit de statele OPEC şi alţi exportatori mari de petrol din afara organizaţiei, precum Rusia, de reducere a livrărilor cu aproape 1,8 milioane de barili pe zi.
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", consideră că OPEC a făcut o schimbare majoră în sensul susţinerii preţurilor la nivel global ale ţiţeiului: "Ca atare, companiile din domeniul energetic încep să devină atractive, mai ales pentru investitorii de tip contrarian".
În ceea ce priveşte evoluţiile potenţiale din 2016, Mihai Iulian Căruntu, Coordonatorul Echipei de Cercetare Piaţa de Capital din Banca Comerciala Română, consideră că va fi interesant să vedem profilul de profitabilitate al Romgaz în condiţiile în care volumele de gaze produse şi vândute se vor stabiliza foarte probabil în acest an, iar preţurile de vânzare nu vor mai manifestă volatilitatea din 2016. Domnia sa apreciază că acţiunea OMV Petrom va fi influenţată foarte mult în continuare de dinamica preţului petrolului. În privinţa companiilor de utilităţi, rezultatele lor financiare vor reflecta reducerile de tarife după profitabilităţile istorice înregistrate în anii trecuţi, dar acest fapt nu va reprezenta o surpriză pentru investitori, ne-a mai spus domnul Căruntu, adăugând că fundamentele lor rămân pozitive şi este de aşteptat ca nivelul efectiv al investiţiilor realizate (de altfel asumate strict în urma negocierilor cu ANRE) să influenţeze tot mai mult în următorii ani profitabilitatea şi implicit sentimentul investitorilor faţă de aceste companii.
Alin Brendea, director general adjunct "Prime Transaction", consideră că dacă tendinţa de revenire a preţului produselor energetice se va menţine, sectorul energetic ar putea constitui una din surprizele pozitive ale anului 2017. O profitabilitate în creştere va atrage cu siguranţă fluxuri de numerar spre aceste acţiuni, ţinând cont şi de lichiditatea lor bursieră ridicată, a mai precizat brokerul citat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2017, 09:21)
E de preferat o oaresce corectie la SNP pe termen scurt,nu de alta,dar ca sa aiba de unde urca iar...