CONSILIERUL PREZIDENŢIAL COSMIN MARINESCU ŞI-A LANSAT PAGINA PERSONALĂ "Să nu mai facem deficite în anii de boom economic"

A.S.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 ianuarie 2017

"Să nu mai facem deficite în anii de boom economic"

Actualizare 13:25 Lucian Isar: "Reducerea costului datoriei companiilor de stat şi reducerea temporară a «sifonării» din instituţiile de stat, soluţii ca deficitul să rămână sub 3%"

Reducerea costului datoriei companiilor de stat, amnistia fiscală, obţinerea de dobândă la aurul deţinut de statul român şi reducerea temporară a "sifonării" din companiile şi instituţiile de stat, inclusiv prin scoaterea din procedura de insolvenţă, sunt câteva din măsurile identificate de economistul Lucian Isar pentru ca deficitul bugetar să rămână, anul acesta, sub 3% din PIB.

Lucian Isar a scris, pe blogul său: "Nu cred că multă lume se întreabă cum va sta România în 2017 cu deficitul bugetar sub 3%. Pentru cei care totuşi se întreabă, mai jos câteva soluţii simplu de înţeles:

- urgentarea aprobării implementării prin lege a Directivei Europene privind eliminarea unor practici de erodare a bazei de impozitare;

- ajustarea nivelului "redevenţelor" la media europeană;

- reducerea temporară a sifonării din companiile şi instituţiile de stat, inclusiv prin scoaterea din procedura de insolvenţă;

- reducerea costului finanţării datoriei statului de vreme ce beneficiezi ca stat de independenţă monetară şi de inflaţie negativă;

- reducerea costului datoriei companiilor de stat;

- obţinerea de dobândă la aurul deţinut de statul român;

- folosirea apelului la moralitatea sponsorilor plătitori de taxe şi impozite reduse (e.g. dacă sectorul beneficiază de fiscalitate redusă măcar taxele pe muncă să le plătească);

- amnistia fiscală;

- urmărirea cinstită a îndeplinirii clauzelor de off-set şi a îndatoririlor din contractele de privatizare a companiilor de stat;

- atragerea de fonduri europene şi decontarea susţinută în avans a proiectelor, pentru că a trecut perioada în care era în linie cu politică de partid să sabotezi absorbţia".

"Dacă guvernanţii nu au chef să urmeze rutele menţionate mai sus pot oricând să ceară iar conducerii BNR să folosească niscaiva contabilitate creativă asemănător anului 2012. Au fost «numiţi» de Ponta în 2014, dar puţin probabil să nu asculte de Dragnea în 2017", conchide Lucian Isar.

(S.A.)

-----------

Ţara noastră are nevoie de o viziune economică sănătoasă, una pe termen lung, dublată de responsabilitatea decidenţilor de politică economică, susţine consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu într-un articol publicat pe pagina sa personală cosmin-marinescu.ro.

Domnia sa consideră necesară consolidarea încrederii în instituţiile şi în politicile economice, care trebuie gândite dincolo de orizontul ciclurilor electorale: "De exemplu, un semn de responsabilitate pentru dezvoltarea României este să ieşim definitiv din capcana politicilor prociclice, adică să nu mai facem deficite în anii de boom economic, aşa cum a fost cazul înainte de criză.

Decidenţii statali trebuie să gândească pe termen lung şi să facă pe termen scurt exact ceea ce este corect să se întâmple pe termen lung. Avem nevoie, în acest sens, de o guvernare realistă, care să transceadă termenul scurt şi latura cantitativă, în favoarea termenului lung şi a abordărilor calitative.

Ori aceasta înseamnă consecvenţă pe calea reformelor structurale, transparenţă şi simplificare fiscală, decuplarea clientelei politice de la banul public, reducerea birocraţiei şi creşterea libertăţii economice, deci, în esenţă, regândirea profundă a relaţiei dintre stat şi cetăţean. O economie sănătoasă trebuie să prospere în sens calitativ, prin productivitate şi competitivitate, căci de aici va veni prosperitatea durabilă".

În opinia domniei sale, prosperitatea nu se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, pe stimularea artificială a consumului, care înseamnă orientare pe termen scurt, iar politicile financiar-monetare nu pot ţine locul, la nesfârşit, reformelor reale, structurale.

Domnia sa susţine că ţara noastră trebuie să se aşeze pe un trend de creştere sustenabilă, având la bază un nou model de dezvoltare economică care să integreze trei aspecte specifice: problema proprietăţii şi a economiei de piaţă - care este definitorie tranziţiei; problema armonizării instituţionale - specifică aderării europene; problema creşterii nesustenabile şi a iresponsabilităţii financiare - atât de evidente în condiţiile recentei crize economico-financiare.

România este una dintre ţările Uniunii Europene care, din păcate, reversează trendul de consolidare fiscală din perioada post-criză, susţine Cosmin Marinescu avertizând că, în perioada 2015-2017, abaterea deficitului bugetar pare a fi una dintre cele mai mari: "Nu trebuie să uităm lecţiile recentei crize, nu trebuie să neglijăm ceea ce semnifică deficitul bugetar pentru calitatea guvernanţei economice. Practic, deficitele sunt un fel de notă de plată prin care guvernele transferă, în viitor, costul beneficiilor actuale. Aşa se explică tentaţia pentru deficite, care în UE a generat criza datoriilor suverane".

Consilierul prezidenţial spune că, în ciuda unor realizări în planul producţiei, consumul este, totuşi, principala noastră sursă de creştere. În acest context, esenţială este revigorarea investiţiilor atât private, cât şi publice, este de părere Cosmin Marinescu, precizând că se impune, cu prioritate, îmbunătăţirea capacităţii administrative a autorităţilor: "Aceasta este esenţială, în special pentru implementarea proiectelor majore de infrastructură - situaţie care pare a fi, în continuare, călcâiul lui Ahile în sectorul public".

În opinia domnului Marinescu, în următorii ani, pentru ţara noastră este foarte importantă competitivitatea externă.

Anul trecut, exporturile româneşti au depăşit 40% din PIB, însă ritmul de creştere a exporturilor s-a înjumătăţit. În acelaşi timp, pe fondul creşterii consumului, importurile au crescut cu un ritm accelerat, dublu decât cel al exporturilor, ceea ce a adâncit deficitul comercial şi presiunile asociate acestuia.

KLAUS IOHANNIS:

"Sper să îmi explicaţi cum vă veţi încadra în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri"

Preşedintele Klaus Iohannis le-a spus aseară noilor miniştri, după depunerea jurământului, că îşi doreşte ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3%, cum vor creşte salariile, cum vor scădea impozitul, TVA şi multe alte lucruri. Şeful statului le-a mai spus noilor miniştri că trebuie să "livreze" ceea ce au promis în campania electorală: "Campania electorală nu e doar un circ mediatic sau poate că este (...) De asta aţi fost votaţi şi asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca într-o zi să îmi explicaţi cum veţi face astfel încât să vă încadraţi în deficit bugetar de 3%, să creşteţi salariile, să scădeţi impozitele, TVA şi multe alte lucruri".

El le-a mai spus miniştrilor că aşteaptă de la ei câteva lucruri: "Eu vă doresc să aveţi un mandat de succes, românii îşi doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se aşteaptă de la dumneavoastră, cel puţin eu le aştept şi cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste aşteptări. Aştept să păstraţi clară vizibilă şi declarată orietarea euro-atlantică a României, să întăriţi poziţia României în cadrul NATO şi al UE. Eu aştept şi mulţi aşteaptă să faceţi tot ce se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat să faceţi tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără stat de drept nu ne putem imagina în Europa. Aştept şi aşteptăm cu toţii", a mai arătat preşedintele.

Iohannis le-a mai spus miniştrilor că trebuie să gestioneze în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern, şi finanţele publice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ce ar zice Trump ?

    Prognoza unde este?Fara analiza nimic nu este(fie criza fie boom economic).Cine face prognoza si pentru cine?

    Avem o viziune privind administrarea tarii la Cotroceni si una cu totul alta la Casa Reprezentantilor Poporului si Victoria.

    Ca asa vrea poporul! 

    "Practic, deficitele sunt un fel de notă de plată prin care guvernele transferă, în viitor, costul beneficiilor actuale." 

    Incomplet dle consilier. Platim din greu si acum deficitele inregistrate de-a lungul anilor; 2 - 2.5 mld euro platim dobinzi anuale, cca 5% din veniturile bugetului! De tributul asta, datorat guvernarii dezastruoase, nu vorbeste nimeni, toata lumea vorbeste de deficitul de 3% din PIB. De ce oare?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb