Ministerul Apărării Naţionale (MApN) arată, după anunţul privind aprobarea provizorie de către SUA a vânzării de avioane F-35 către România, că astfel programul de înzestrare cu aeronavele de generaţia a V-a intră în linie dreaptă, informează news.ro.
Achiziţia de către partea română urmează a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde de dolari, precizează MApN.
"Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă vineri, 13 septembrie, cu privire la vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35» - faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS)", se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN vineri seară.
Faza I a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, a schimbat profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune şi al interoperabilităţii cu armatele aliate.
"Sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, şi, de acum şi aeronavele de generaţia a V-a, F-35, asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri", a declarat Tîlvăr.
El a subliniat importanţa parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.
"În ecuaţia securităţii naţionale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre şi descurajarea agresiunilor", a arătat Angel Tîlvăr.
Potrivit MApN, avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor, fiind prima platformă aeriană de generaţia a V-a aflată în producţie şi disponibilă pentru achiziţie, care se preconizează a deveni avionul de generaţia a V-a standard la nivelul NATO.
În anul 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", care a prevăzut realizarea graduală a capabilităţii operaţionale aeriene, reprezentată de trei escadrile de luptă dotate cu câte 16 avioane multirol, de preferat de generaţia a V-a F-35, cu o perioadă de tranziţie asigurată cu avioane F-16 în serviciu, transferate din excedentul altor state, etapă care se va finaliza în scurt timp, cu cele 32 de aeronave F-16 achiziţionate din Norvegia.
Îndeplinirea misiunilor Forţelor Aeriene cu avioane F-16 este o soluţie pe termen mediu, care asigură performanţe operaţionale limitate, având în vedere continua dezvoltare a platformelor aeriene către avioane de generaţia a V-a şi viitoare. Avioanele de luptă multirol de generaţia a V-a F-35 vor deţine capabilităţile necesare conectării în cadrul sistemului integrat de apărare aeriană al NATO (NATINAMDS - NATO Integrated Air and Missile Defense System) şi vor fi apte să execute misiuni în cadrul operaţiilor întrunite, multinaţionale, în toate domeniile, pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi aliat.
Valoarea notificată Congresului SUA de către Departamentul de Stat aferentă unui program specific procesului Foreign Military Sales Congres este determinată de către Guvernul SUA în baza procedurilor interne şi poate depăşi valoarea efectivă a achiziţiei, stabilită prin acordul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA).
În cazul programului de achiziţie a aeronavelor F-35 de către România a fost notificat Congresul SUA cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 7,2 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LOA, achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României, de 6,5 miliarde dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 09:53)
Nu mi incap in piele de bucurie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 14.09.2024, 09:54)
Multumim lui joha,patriotul,cu mana la inima si buzunarele date peste cap la americani!
Aztia sun patriotii Romaniei,poate se duc dupa Patriot in tara pt care a facut mai mult decat pt Ro,si eventual sa iA si csat ul cu el,sa merga in fata bateriei!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 11:00)
Poate renuntam la prima jumatate si il oferim lui Zele.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 17:44)
Chiar, s a anuntat cumpararea, pe cand e donatia?
4. fără titlu
(mesaj trimis de mafalda în data de 14.09.2024, 11:44)
Totul se desfasoara conform planului .Mig si F16 au fost deja oferite Ucrainei cum dealtfel au fost donate, mai mult sau mai putin, toate capacitatile militare foste sovietice aflate in Europa de Est .Acum suntem in etapa a doua ce ofera si prevede dezvoltarea fortelor armate Europene care va cuprinde si integrarea totala sociala , economica si militara ,a tuturor natiunilor aflate in granitele trecute ale Europei .In paralel banii din PNRR refac ,in intregime, capacitatile de transport rutier in intreaga Europa si realoca sume importante dezvoltarii fortelor armate si a structurilor industriale militare si cele ajutatoare .Ceea ce se intimpla chiar acum este un unicat in Istoria lumii moderne sau mai putin moderne .Europa pune la bataie imense sume de bani .Triloane de euro ne vor oferi forta economica si militara spre a deveni un important jucator in lume .Curind var aparea si noua tehnologie militara fara de egal .O data cu distrugerea integrala a vechilor capacitati militare NATO european impreuna cu NATO 2 din Pacific vor controla o mare parte din planeta Terra .Practic devenim de neinvins .China are deja mari probleme economice iar Rusia intelege deja ca nu poate face fata .Europa asteapta de 35 de ani (dupa anul 1989)sa se uneasca in integralitatea ei .Cine intelege care este ordinul de marime al sumelor puse in joc intelege usor ce se intimpla .Evident astfel de sume nu au fost nicicind vehiculate in spatiul public .Trilioane peste trilioane de eura vor inunda piata in viitor .PNRR va continua pe masura ce noi natiuni vor intra in structurile UE.Ucraina ,Romania si Rep .Moldova vor deveni o forta militare de temut .Trilaterala conceputa de catre Iohannis va deveni factorul militar ce va proteja Uniunea pentru sute de ani .
4.1. Halucinatii (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 14:39)
Toată petrecerea tine cat timp se pot genera trilioane din nimic, fără acoperire. De lipsa resurselor fizice nici nu mai vorbesc. Încă tine minciuna cu incalzirea globală. Este adevărat ca repiblica populara chineza mai mult sau mai puțin comunistă nu o duce grozav, iar Rusia și mai rău, ceea ce este bine. Dar nici UE de tip URSS nu trebuie sa existe.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 17:14)
Minciuni pe banda rulanta distribuite de postachele liberal ciucar.
PNRR nu are niciun capitol despre inarmare. Sunt alti bani, alta distractie.
Reinarmarea europeana va fi un proces foarte lung care va dura zeci si zeci de ani. Tu probabil vei fi in lumea mai dreptilor pana atunci.Ca sa vezi despre ce este vorba acum, iata-l pe Bretton care propune doar 1,5 miliarde pana in 2027 dar si promisiunea unor discutii pentru alocarea a pana la 100 de miliarde, doar discutii ca UE nu are acesti bani si sunt multe state care refuza acest lucru. Observa ca si cifra ipotetica de 100 de miliarde este de zeci de ori mai mica decat cea din minciunile tale.
"Breton’s package is expected to include some 1.5 billion euros ($1.63 billion) in new money through the end of 2027 – a modest sum in the world of large-scale defence procurement.
But officials say the package will create a legal framework that would allow much greater coordinated spending in years to come, if the EU is willing to stump up the cash.
Breton has called for a special EU fund of 100 billion euros for defence projects."
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 19:10)
Avioanele vor fi livrate peste 10 ani ca sa ne aparam de Putin. Absolut hilar !!! Pana atunci vedem noi ce facem.
De banii astia se puteau construi cele 2 reactoare de la Cernavoda incepute de Ceausescu. Sau construite de la zero cate un spital de top in fiecare judet !!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 21:35)
Da, ce ar fi sa investim cateodata si cu cap.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2024, 22:19)
Turbojetul lui Coanda era suficient pentru armata, nu? :)))