Pentru operatorii economici din domeniul automatizărilor industriale care doresc să comercializeze sisteme de măsurare continuă şi dinamică a cantităţilor de lichide, altele decât apa, în Statele Membre ale Uniunii Europene aplicarea marcajului CE este obligatorie. Astfel, înainte de introducerea pe piaţă şi/sau punerea în funcţiune a unui sistem pe piaţa comunitară, acesta trebuie să corespundă unor proceduri de evaluare a conformităţii prevăzute în reglementarea tehnică aplicabilă (directiva MID - Measurement Instruments Directive) în vederea aplicării marcajului CE.
În România, prevederile din Hotărârea de Guvern nr.264/2006 (transpunerea în legislaţia naţională a directivei MID), privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a mijloacelor de măsurare, sunt aplicabile începând cu data de 01.01.2007 pentru 10 categorii de mijloace de măsurare utilizate pentru realizarea măsurărilor care răspund unor raţiuni de interes public, de sănătate publică, de siguranţă şi ordine publică, de protecţie a mediului şi a consumatorilor, de percepere a taxelor şi obligaţiilor şi de corectitudine a tranzacţiilor comerciale.
Syscom 18, companie care livrează sisteme integrate în domeniul automatizărilor industriale, este prima firmă din România care a obţinut la începutul acestui an certificarea sistemelor sale în conformitate cu cerinţele esenţiale aplicabile din MID. Respectivele sisteme, utilizate în tranzacţii comerciale, deţin de acum atât marcaj CE, cât şi marcaj metrologic suplimentar, conform Directivei Europene pentru instrumentele de măsurare şi HG nr. 264/2006.
După obţinerea certificatului de examinare de tip CE pentru aceste sisteme, compania Syscom 18 a fost supusă unui audit al sistemului calităţii pentru producţie, inspecţia finală a produsului şi testarea acestuia, de către Institutul de Metrologie din Cehia (CMI), obţinând certificarea conformităţii sistemului calităţii şi, totodată, dreptul de a emite declaraţii de conformitate cu tipul pe baza asigurării calităţii procesului de producţie. De asemenea, prin această nouă certificare, Syscom 18 garantează şi se angajează să introducă pe piaţă şi/sau să pună în funcţiune sisteme performante, sigure şi la preţuri competitive, produse în cadrul unui Sistem de Management Integrat, care respectă atât cerinţele esenţiale aplicabile ale MID, cât şi cerinţele standardelor ISO 9001 şi ISO/CEI 17025.
Obţinerea certificării conformităţii din partea Institutului de Metrologie din Cehia confirmă poziţia Syscom 18 drept cel mai important producător român de sisteme fiscale. Syscom 18 va putea astfel să comercializeze sistemele pe care le produce în Uniunea Europeană.
În ultimii 5 ani Syscom 18 a produs cca 150 de sisteme, atât pentru piaţa din România, cât şi pentru Kazakhstan, Iordania, Iran şi Libia. Toate sistemele fiscale produse anterior au fost aprobate de BRML (Biroul Român de Metrologie Legală), Syscom 18 având de asemenea autorizaţia de a le instala, verifica metrologic şi sigila.