Marcel Ciolacu: "Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roşia Montană"

F.D.
Politică / 7 martie

Marcel Ciolacu: "Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de la Roşia Montană"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, într-o discuţie cu jurnaliştii, că ar organiza un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roşia Montană, relatează Agerpres.

"Eu aş face referendum dacă e oportun să scoatem aurul de Roşia Montană", a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a făcut precizarea înainte de şedinţa de Guvern.

Premierul a afirmat că Guvernul va aştepta, vineri, decizia ICSID în cazul Roşia Montană şi, în funcţie de prevederile acesteia, va decide cu privire la căile de urmat.

Tot joi, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a afirmat că strategia de negociere în dosarul Roşia Montană va fi pusă în aplicare în momentul în care va începe dialogul cu titularii deciziei, în condiţiile în care în cursul zilei de vineri se aşteaptă pronunţarea deciziei de către instanţa arbitrală internaţională privind despăgubirile.

"Modalitatea prin care se va pune în aplicare decizia trebuie să fie cel puţin ca urmare a unei discuţii între comisia interministerială şi titularii acestei decizii, asta dacă există o cale de dialog. Dacă nu există această cale de dialog, atunci mă gândesc că se vor urma căile legale de executare silită, dar eu totuşi sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia. Să vedem care va fi rezultatul acestei strategii de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii", a declarat joi Marcel Boloş, care a participat la o conferinţă referitoare la perspectivele macroeconomice ale României.

El a precizat că suma maximă cerută de investitorul de la Roşia Montană este de 6,7 miliarde dolari, iar cea minimă "ceea ce au investit". "Minimumul a ceea ce a fost prezentat ca document, şi mă gândesc că este un minimum de la care porneşte decizia, este de un miliard de dolari, ştim acest lucru, şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care îl vom avea din decizia de la Roşia Montană", a precizat Marcel Boloş.

Boloş a reamintit că există şi perspectiva unei decizii nemonetare, iar această alternativă va fi luată în calcul de către instanţa arbitrală internaţională.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. comasati cu alegerile un referendum si evident toti romanii vor vota pozitiv daca promiteti si un mic procent al participatiunii statului oferit cetatenilor .probabil ca asta este si scopul .

    Fara…lasati aurul si gazul in pamant…Romania nu va beneficia oricum de pe urma extragerii lor…nu tu redevente, ajutoare de stat, taxare ioc si sifonare de profituri:-)

    1. vom primi bani daca se aproba la referendum si daca oamenii vor vota da pe toate fronturile . nu putem rata ocazia .

      o sa primiti ciulacu bani :))

      ce bani frate? statul va lua banii. 

    A gasit si asta solutia sa ademenasca fraierii la vot! Oare pulimea nu stie ca niciun referendum nu anuleaza plata aia de 3 miliarde $$$ ??? Nu stie!

    Pulimea o sa creada ca daca iese si voteaza, gata scapam si nu platim, o lae, o sa platim de o sa ne uscam, cu dobanzi si cu penalizari cu tot. Bao rsa ia si aurul in final. 

    De aia amana comasarea ca sa mai faca ceva smenuri? 

    Voi faceti ce vreti, eu voi ignora anul asta ca sunt alegeri.  

    Dar sunt super uimit de ce sunt astia in stare sa nascoceasca si cum fraierii de romani musca la greu.  

    Amin!

    1. vorbesti aiurea . un referendum ce ofera bani romanilor nu poate fi decit binevenit

      ...

    D. Ciolacu sau oricine altcineva să exploateze terenul propriu. Despre asta e vorba. Începând cu 1917 când tov. parlamentari -în plin război și cu țara ocupată aproape în întregime- au găsit de cuviință să dea statului subsolul. Prin constituție. Și apoi au recidivat în 1923 pe timp de pace!

    Nu aceea era proclamația Regelui din timpul războiului; de recitit. Nu s-a spus :"luptați ostași că veți deveni (sau redeveni) iobagi. Ai statului ". Dimpotrivă.  

    1. romanii au nevoie de dividente ca doara sti zicerea : muntii nostri aur poarta si iaca de ce nu mai trebuie sa cersim din poarta in poarta .

      Romanii au nevoie de scoala si educatie nu de “dividente”:-)

      te opreste cineva sa fii educat ?

      Pe mine nu, pe altii constat ca nu-i lasa "greaua mostenire" genetica:-)

    tradatorii astia folosesc orice metode sa se spele pe maini de responsabilitati si sa puna totul in spatele populatiei

    Licenta vanduta de o firma falimentara de minerit din Deva a trecut prin diverse tranzactii pina a ajuns la speculatori internationali specializati pe distressed assets, din asta au facut averi peste tot in lume. Desi au cheltuit ceva, cer de 7 ori mai mult, f probabil mai mult decat putea sa scoata o exploatare acolo. Dar la enormitatea sumei pe care o cer se adauga si faptul ca cer banii prin firme inregistrate off shore, sa nu plateasca impozite. Dar stim ca de cativa ani exista directive europene indreptate impotriva evaziunii fiscale la scara mare. Deci rugam ministrul Bolos sa fie ferm si sa emita ce acte ce controale se pot face in spiritul directivei ca sa nu fie posibila evitarea taxelor in acest caz particular prin companii fantoma din paradisuri foscale. Di daca le evita sa atace la curtea europeana acrasta devizie ca fiind un abuz programat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb