Marcel Ciolacu, la ONU: "România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea divergenţelor între ţări pe calea dialogului"

A.F.
Politică / 7 decembrie 2023

Marcel Ciolacu, la ONU: "România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea divergenţelor între ţări pe calea dialogului"

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, la o întâlnire cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că România "aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţări pe calea dialogului şi negocierii". "Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii", a arătat el, conform news.ro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în noaptea de miercuri spre joi, de Guvern, necesitatea consolidării ordinii internaţionale bazate pe norme, cu Organizaţia Naţiunilor Unite în rol central, consecinţele agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina, securitatea alimentară globală şi conflictul din Fâşia Gaza au fost principalele teme ale întrevederilor între premierul Marcel Ciolacu şi Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, respectiv Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale a acestui for.

"Susţinem leadership-ul şi viziunea dumneavoastră, reflectată în Agenda Noastră Comună (Our Common Agenda), asupra viitorului cooperării globale printr-un multilateralism incluziv şi eficient, care să însemne o solidaritate reînnoită între popoare şi generaţiile viitoare, un nou contract social ancorat în drepturile omului, o mai bună gestionare a bunurilor comune esenţiale şi bunurilor publice globale în beneficiul tuturor, în mod echitabil şi durabil", a declarat Ciolacu, la întrevederea cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Premierul a exprimat sprijinul ferm din partea României pentru eforturile de reformare a ONU şi a apreciat că 2024 va fi un an esenţial pentru organizaţia mondială, îndeosebi prin prisma necesităţii de a asigura un rezultat ambiţios al Summit-ului Viitorului, test major, revelator pentru capacitatea statelor membre de a lucra împreună în mod eficient.

În problematica Ucrainei, premierul român a arătat că România susţine Formula pentru Pace, un cadru unic care să conducă la o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă în Ucraina, şi va continua sprijinul ferm pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară din regiune.

"Ca stat care a trecut prin ambele mari deflagraţii mondiale ale secolului trecut, cu multă suferinţă şi pierderi grele, România iubeşte pacea şi aspiră la soluţionarea tuturor divergenţelor de interese între ţările lumii pe calea dialogului şi negocierii. Diplomaţia e oricând preferabilă armelor. Dar ne dorim o pace care să nu răsplătească agresorii", a adăugat şeful Executivului de la Bucureşti.

Legat de Fâşia Gaza, premierul Marcel Ciolacu l-a felicitat pe Antonio Guterres pentru rolul deosebit de important în facilitarea accesului ajutoarelor umanitare, a exprimat aprecierea deosebită pentru eforturile personalului ONU care, în ciuda riscurilor cu care se confruntă, continuă să acorde asistenţa populaţiei palestiniene şi a transmis condoleanţe pentru pierderile de vieţi în rândul acestuia.

"Sprijinim abordarea dumneavoastră în răspunsul la actuala situaţie din Israel şi Fâşia Gaza, bazată în mod esenţial pe apelul la respectarea dreptului internaţional şi a dreptului umanitar internaţional", a mai transmis premierul, adăugând că principalele obiective aici, în opinia României, ar trebui să fie prevenirea pierderii de vieţi în rândul civililor, ameliorarea situaţiei umanitare din Fâşia Gaza, eliberarea cât mai rapidă şi fără condiţii a ostaticilor, prevenirea unei contagiuni regionale a conflictului şi crearea unui orizont politic care să conducă la implementarea soluţiei celor două state.

La rândul său, Antonio Guterres a felicitat România pentru rolul major pe care l-a avut în sprijinirea refugiaţilor ucraineni şi în prevenirea unei crize alimentare la nivel mondial, prin facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina către pieţele globale. De asemenea, a remarcat mobilizarea de ajutoare umanitare româneşti pentru populaţia civilă din Gaza şi a menţionat potenţialul României în normalizarea situaţiei din regiune, prin prisma relaţiilor amicale pe care le are atât cu Israelul, cât şi cu statul palestinian.

Potrivit Guvernului, alte subiecte abordate în cadrul întâlnirilor cu cei doi înalţi oficiali ONU, Antonio Guterres şi Dennis Frances, s-au referit la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, gestionarea schimbărilor climatice, combaterea dezinformării, întărirea prezenţei ONU în România, ca răspuns la ofensiva Federaţiei Ruse în Ucraina, şi rolul activ jucat de ţara noastră în acţiunile ONU pentru pace şi securitate, dezvoltare durabilă şi drepturile omului.

La finalul întrevederilor de la sediul ONU, premierul Marcel Ciolacu a semnat în Cartea de semnături a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a vizitat Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU, pentru a se întâlni cu reprezentanţii corpului diplomatic care activează în cadrul acesteia.

Organizaţia Naţiunilor Unite este cel mai important for internaţional, creat după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu misiunea de a asigura pacea la nivel global, respectarea drepturilor omului, cooperarea internaţională şi respectarea dreptului internaţional.

România a devenit membru al ONU la 14 decembrie 1955, în urma deciziei luate de Adunarea Generală a organizaţiei. În perioada septembrie 1967 - septembrie 1968, ţara noastră a fost aleasă preşedinte al Adunării Generale şi a mai deţinut, de-a lungul timpului, funcţii de vicepreşedinte al Adunării Generale, precum şi de preşedinte sau vicepreşedinte în diferite comisii ale Adunării Generale.

Cele mai semnificative fonduri şi programe ale ONU care şi-au deschis reprezentanţe şi au pus în aplicare programe pentru România sunt Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie, Organizaţia Internaţională a Muncii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisariatul Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. atat de mult iubeste pacea ca a avut cel mai mare exod pe timp de pace.

    s c c r e t 

    Marcel Ciolacu lupta pentru pace !

    ops. deja politicienii vorbesc de negocieri de pace. eu am zis demult lucrul asta. zelenski se crede napoleon sau churchill din cauza ca i-a alungat pe rusi de la kiev. de fapt rusii au ramas fara benzol si s-au facut singuri de cacao.

    zelenski trebuie sa inteleaga ca teritoriile ocupate de rusi, sunt locuite de rusi, si nu mai are rost sa lupte pt ele. si 2 ucraina a castigat, chiar dc pierde dombas si lugansk. planul lui putler a fost sa ocupe toata ucraina. ce va ramane in cartile de istorie e ca nu a reusit. dar dc razboiul se prelungeste, ucraina ar putea pierde tot. ucrainienii ce vor? chiar il mai vor pe zelenski? ca am auzit ca a anulat alegerile din 2024. foarte "democratic"

    ...

    Actiunile astea ,peste hotare, nu cad in sarcina presedintelui?Sau la rugat Iohanis ,el fiind ocupat cu turismul diplomatic ?

    Esti un comunist si atat!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb