Marcel Ciolacu: "România, fără fonduri europene este închisă"

A.C.
Politică / 3 iulie 2023

Marcel Ciolacu: "România, fără fonduri europene este închisă"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la deschiderea oficială a Forumului de afaceri franco-român "Împreună pentru Europa. Mai puternică, mai verde şi mai sigură" , că atunci când au pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, s-au inspirat şi din acţiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică. "Nu putem obţine o creştere economică sustenabilă decât printr-un model bazat pe investiţii publice masive în infrastructură, energie şi industrie, în special cea agroalimentară", a precizat Ciolacu.

"Organizarea acestui forum economic este o uriaşă oportunitate pentru mine şi  noul Guvern şi o ilustraţie a importanţei parteneriatului strategic dintre România şi Franţa. Putem prezenta unor investitori mari precum marile companii franceze cu proiecte majore în România viziunea noastră pentru dezvoltarea economică a ţării. E un format foarte eficient care permite miniştrilor un dialog direct cu importanţi actori economici. În ultimii doi ani, cu toate aceste crize succesive, m-am uitat de multe ori cu admiraţie şi invidie la modul în care Franţa îşi susţine marea sa industrie naţională. Şi, când am pus în centrul programului de guvernare noţiuni-cheie precum Patriotismul Economic, ne-am inspirat şi din acţiuni ale statului francez precum Programul de Relansare Economică sau conceptul de autonomie strategică", a spus premierul în discursul susţinut în cadrul evenimentului. 

Marcel Ciolacu a arătat că nu putem obţine o creştere economică sustenabilă decât printr-un model bazat pe investiţii publice masive în infrastructură, energie şi industrie, în special cea agroalimentară.

"Iar aici, efortul nostru principal va fi cel de consolidare a lanţurilor valorice. Vineri, am aprobat în Guvern o schemă multianuală de 600 de milioane de euro pentru procesarea în industria agroalimentară. Vor urma scheme asemănătoare în zona materialelor de construcţii şi a energiilor verzi. Ambiţia noastră este să susţinem firmele mici şi mijlocii româneşti care să devină elemente solide în lanţuri valorice capabile să producă efecte de multiplicare economică la nivel regional. Ne dorim şi mai multe companii locale care să ajungă atât de performante încât să devină furnizori de prim rang pentru concerne precum Michelin, Dacia şi Carrefour. Vrem să folosim expertiza unor investitori de talia lui Engie sau Total care să ajute România să-şi diversifice şi multiplice proiectele în zone precum energiile regenerabile şi eficienţa energetică", a afirmat şeful Executivului. 

El a menţionat că "sunt decişi să joace curajos cartea digitalizării accelerate a marilor infrastructuri publice". "Iar aici drumul corect este unul singur: să preluăm în mod organic din experienţa unor actori economici de talia Orange în telecomunicaţii sau Atos în IT, cu energia unor start-upuri româneşti care au crescut impresionant în ultimii ani, companii precum FintechOS sau Druid. Sunt deja nume sonore lansate de România în avanpostul mondial din zona noilor tehnologii şi mi se pare o eroare să nu profităm de acest potenţial uriaş", a completat el. 

"Trebuie să depăşim cumva paradoxul acesta în care România este privită pe plan internaţional drept un fel de Silicon Valley al Europei, dar noi, ca stat, nu transferăm acest potenţial enorm în administraţie. Ne dorim un sistem public digitalizat, eficient şi prietenos cu contribuabilul. Aud de la toţi investitorii străini sau români că sunt îngrijoraţi de problema resursei umane, ca să nu mai vorbesc de bătălia crâncenă pentru angajaţi supercalificaţi. Ştiu că deficitul de talente este o problemă în toate economiile europene, iar aici trebuie să recunosc rolul esenţial al marilor corporaţii franceze. Centre de excelenţă precum cel al Dacia Renault, şi nu numai, reprezintă piloni strategici de stabilitate pentru a păstra marile talente în ţara noastră!", a spus Marcel Ciolacu. 

El a mulţumit nvestitorilor francezi cărora le garantează că actualul Guvern va construi un climat economic şi legislativ stabil şi predictibil.

"În egală măsură, mulţumesc Franţei pentru sprijinul important în privinţa aderării la OCDE! Este un efort esenţial pentru a spori atractivitatea României în faţa investitorilor străini. Iar calendarul aderării la OCDE este, la fel ca aplicarea PNRR, cel mai dur dar şi mai sănătos test pentru întreaga administraţie şi economie a ţării. Sunt convins că Franţa, partenerul nostru strategic, ne va susţine în continuare, cum a făcut-o întotdeauna când România a avut nevoie, iar istoria o probează din plin. De aceea, din toată inima, vă mulţumesc mult - şi nu doar în română: Je vous remercie beaucoup!", a spus premierul în final. 

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. "România, fără fonduri europene este închisă"

    stiam ca stam prost,dar chiar trebuie sa si recunoastem oficial ?! 

    Romania mai are bani de investiti pentru dezvoltre?NU!Escrocii,nesimtit ii etc.din parlament,guvern au tot dat salarii si pensii speciale pentru bugetari.Acolo fiind o parte din politicieni,sotii ,prieteni etc.Cum sa mai fie bani?De 30 de ani tara a fost distrusa,vanduta etc.de prietenii vostrii.

    Vorba-i ieftina, sa vedem faptele.

    De-aia baga oamenii bani in H2O că se închide Romania fara UE. Mare brânză. Mai bine s-ar închide și robinetul ăla să vedem ce-o fi.

    Mai bine spus, fără bani care să fie supravegheați se fură ca în codru. Dar asta știam ceva. 

    1. Cateva miliarde pe an de la UE, miliarde pe care Ucraina le primeste in 1-2 saptamani, sunt bani nesemnificativi pentru o ruina precum Romania, dar sunt bani frumosi pentru a imbogati cateva mii de indivizi care s'au conectat la fluxurile astea de bani cheltuite de dragul de a fi absorbite si deturnate.

    Acest individ submediocru va distruge economia. Nu exista capitalism fără capital, iar prin tot ce au făcut toți guvernanții după 89 a fost sa împiedice acumularea de capital. Când îți alungi oamenii pregatiti cu milioanele înseamnă că ești idiot.

    Dar ii vrem fara reforme si la discretia noastra.

    Pentru ca ati aruncat cu banii pe fereastra , ati cheltuit mai mult decat nechibzuit , cu rea intentie , si de asta nu sint bani .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb