Marea Britanie a intrat în recesiune

Alina Vasilescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 ianuarie 2009

Marea Britanie - grav afectată de criza sistemului financiar

Marea Britanie - grav afectată de criza sistemului financiar

Scăderea economică din ultimul trimestru al anului trecut este cea mai mare de după 1980

Economia Marii Britanii a scăzut peste aşteptări în ultimul trimestru din 2008, ca urmare a adâncirii crizei financiare.

În perioada octombrie - decembrie 2008, economia britanică a scăzut cu 1,5% faţă de trimestrul al treilea, potrivit cifrelor anunţate, vineri, de Biroul Naţional de Statistică din Londra. Acesta a fost cel mai puternic declin din 1980 până în prezent.

Analiştii estimau o scădere de numai 1,2%.

În perioada iulie-septembrie 2008, Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-a diminuat cu 0,6 procente faţă de trimestrul precedent, astfel că economia ţării a intrat în recesiune pentru prima dată după 1991. Potrivit definiţiei, recesiunea presupune două trimestre consecutive cu scădere economică.

Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat că guvernul utilizează "orice armă pe care o are la dispoziţie" ca să lupte împotriva crizei. Acesta a subliniat: "Acum punem temelia planului de redresare. Este nevoie de o acţiune coordonată la nivel internaţional pentru depăşirea problemelor globale din sistemul bancar".

Serviciile din industria Marii Britanii au scăzut cu 1% în ultimul trimestru din 2008, producţia industrială - cu 4,6%, iar construcţiile - cu 1,1%. Serviciile din sectorul business şi finanţe, care realizează 30% din economia britanică, au scăzut cu 0,5%, potrivit datelor oficiale.

Conform estimărilor Comisiei Europene, economia Marii Britanii ar putea scădea cu 2,8% anul acesta. Un asemenea ritm de scădere ar fi cel mai puternic de după 1946. Pe întreg anul 2008, economia britanică a avut o expansiune de 0,7% - cea mai redusă de după 1992.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Londra a prezentat un nou plan de sprijinire a băncilor britanice, pentru relansarea activităţii de creditare. În 2008, executivul britanic a injectat 37 de miliarde de lire sterline (aproximativ 41 miliarde de euro) în principalele instituţii financiare din ţară - "Royal Bank of Scotland" (RBS), HBOS şi "Lloyds TSB Group", pentru recapitalizarea acestora.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb