Reporter: După ce a fost raportată, anul trecut, o creştere economică importantă, în primele două trimestre ale acestui an evoluţia crescătoare a PIB a încetinit. În acest context, care este sentimentul mediului de afaceri?
Marian Petre Miluţ: Întotdeauna, anumite date trebuie considerate bune în funcţie de indicatorii cu care le comparăm. Evident că după o perioadă de criză în care am înregistrat o cădere abruptă, în momentul în care avem o uşoară creştere ea se înregistrează comparativ cu nivelul scăzut unde am ajuns. În 2013, am avut unele rezultate mai bune, dar pe anumite conjuncturi. Una dintre aceste conjuncturi a fost agricultura. În construcţii, anul trecut a fost o situaţie de stagnare. Companiile din acest segment sperau la o revenire, dar, din păcate, mediul economic s-a schimbat abrupt în rău anul acesta, printr-o suprafiscalizare care a apărut sub două forme - fie prin taxe suplimentare aplicate direct, cum ar fi taxa pe stâlp sau impozitele locale, care sunt la mâna consiliilor locale şi care sunt din ce în ce mai mari, fie prin sistemul de taxe care apar înglobate în anumite produse sau servicii. De exemplu, când vorbim de scumpirea utilităţilor, aceasta nu se manifestă direct, ci indirect.
Reporter: Aşadar, fiscalitatea reprezintă unul dintre obstacolele care stau în calea dezvoltării companiilor...
Marian Petre Miluţ: Taxele din această ţară ne-au dus la pierzanie. Roşia din piaţă nu poate susţine atâţia ani TVA de 24%. Pe de o parte avem taxa pe stâlp, pe de altă parte ni se pun taxe locale, gazul se scumpeşte, banii de la UE ni se iau înapoi. Nu avem unde să ajungem în acest stil.
Din păcate, în problema CAS, de exemplu, trebuie să-i dau dreptate lui Traian Băsescu. Nu poţi lua ceva din buget fără să pui altceva. Dacă tai o taxă faci un deficit şi nu te închizi pe buget. Ce face actualul Guvern? Lasă moştenire un deficit. Aceste lucruri opresc activitatea, în sensul în care, dacă am gândit un plan, constatăm că indiferent dacă avem resurse, ceea ce în ultima vreme nu se mai întâmplă, piaţa se contractă şi căderea pe ceea ce am proiectat este sigură.
Uitaţi-vă la ceea ce se întâmplă pe bursă. Câţi români investesc pe piaţa de capital? Îşi asumă acest risc? Nici măcar nu există această cultură. Este o mână de oameni în acest segment, aceleaşi persoane de zece ani de zile. De cauza aceasta nu există capital pe Bursă. Se schimbă pachete de acţiuni, se mai face câte un IPO şi mai apare câte un fond din afară care investeşte în câte un domeniu cum ar fi cel energetic, în care ştie că, în principiu, este greu de pierdut.
Reporter: Prefab este o companie listată. Care este avantajul unei societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti?
Marian Petre Miluţ: Nu este niciun avantaj, dimpotrivă, este o birocraţie excesivă. Piaţa de capital de la noi este un dezastru pentru cei care sunt listaţi. Dacă vreau să spun că vând, se reped la mine BVB, ASF etc. Dacă voi vinde, anunţ. Prefab nu se vinde la un colţ de stradă, pentru că nu are nimeni bani să cumpere o astfel de capacitate de producţie. Pentru o companie românească privată, să se listeze pe piaţa noastră de capital este o prostie. Îşi pierde timpul.
Reporter: Dar nu vă puteţi delista, dacă este aşa dezavantajos să fiţi listaţi?
Marian Petre Miluţ: Putem să ne delistăm, dar trebuie să facem ofertă către acţionarii minoritari şi nici acest lucru nu este simplu, pentru că trebuie să ne aprobe Bursa. Oferta trebuie să fie suficient de bună, să nu fie formală. O astfel de ofertă se ridică la câteva milioane de euro. Pentru ce?
Reporter: Aţi luat în calcul un exit de pe piaţa de capital?
Marian Petre Miluţ: Desigur că există şi posibilitatea delistării, în condiţiile în care noi simţim că bursa nu ne ajută, ci, dimpotrivă, ne împiedică. La preţul la care este Prefab cotat în piaţă, ar trebui să nu facem faţă ofertelor care ar fi normal să ne bată zilnic la uşă să ne cumpere, să investească, dar nu se întâmplă acest lucru.
Din momentul în care am avut sentimentul că lucrurile se blochează complet în această piaţă, evident că luăm în seamă orice variantă, în business trebuie să luăm în seamă orice.
Reporter: Cum au evoluat acţiunile Prefab?
Marian Petre Miluţ: După opinia mea, Prefab are o acţiune cotată extrem de jos, dar aceasta este piaţa. Companiile româneşti nu sunt prezentate atât de bine. Investitorii străini vor să cumpere aproape pe nimic, dar eu nu pot vinde Prefab pe nimic.
De la începutul crizei, valoarea acţiunilor noastre a scăzut de zece ori. Capitalizarea bursieră a fost de 240 de milioane de euro, în boom, şi acum este de 24 de milioane de euro. În perioada de mijloc am avut o capitalizare bursieră de 120-130 de milioane de euro. Practic, o acţiune care înainte era 8-10 lei, acum este cotată la doi lei.
Reporter: Cum aţi caracteriza relaţiile companiilor noastre cu managementul BVB?
Marian Petre Miluţ: Doresc să subliniez un lucru - în urma Conferinţei organizată acum două săptămâni de Ziarul BURSA pe piaţa de capital, la care am încercat să-i demonstrez directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski, faptul că nu cunoaşte companiile româneşti cu capital privat, Sobolewski mi-a scris o scrisoare, la care i-am şi răspuns. În scrisoarea respectivă mi-a arătat încă o dată că nu cunoaşte companiile de pe bursă. Spunea că începând de la întâi ianuarie va fi un context pentru companiile listate pe prima categorie, acolo unde ne aflăm şi noi, să intre în BET, în baza unor criterii. Unul dintre acestea este să aibă evidenţa financiar contabilă în IFRS, neştiind că Prefab, de la 1 ianuarie 2012, raportează în IFRS.Toate companiile care sunt pe bursă sunt obligate să facă acest lucru, altfel nu au ce căuta pe Bursă. Este evident că oamenii din BVB nu cunosc companiile. Nimeni din BVB nu a vorbit vreodată cu mine. Este clar că ei nu fac nimic să ne apere interesele. Aceasta este problema majoră a noastră în raport cu Bursa.
Un alt criteriu pe care mi l-a prezentat în scrisoarea respectivă este să transmitem prezentarea noastră la Bursă în limba engleză. Eu, dacă BVB este interesat de compania pe care o conduc, fac secţiune pe site în limba engleză. De asemenea, trebuie să facem conferinţe. Nu am nicio problemă în acest sens, facem câte o conferinţă pe zi dacă trebuie, dar BVB trebuie să demonstreze că este interesată de investitori, ceea ce nu este aşa. În România, omul de afaceri nu este respectat. Omul de afaceri este o paria. În România, toţi oamenii sunt consideraţi corupţi. Este inadmisibil acest lucru. Eu, la sfârşit de an, vreau să mi se dea fişa fiscală unde să se menţioneze că am plătit toate taxele şi impozitele, pentru că am ajuns să plătesc la Călăraşi, acolo unde avem unitatea de producţie, 700.000 de lei pe an, adică 7 miliarde de lei vechi. Nu mi se pare normal să primesc înştiinţări că s-a schimbat nu ştiu ce lege şi că am o restanţă de acum doi ani în valoare de doi lei. Doi lei? Păi plicul în care am primit înştiinţarea a costat mai mult. Nu este posibil să se întâmple aşa ceva.
Opinia mea este că Bursa şi piaţa de capital ar trebui să spijine companiile corecte să nu moară.
Reporter: Ce aşteptaţi de la noua guvernare?
Marian Petre Miluţ: Dacă eu aş conduce pentru o singură zi această ţară, tot ceea ce înseamnă instituţii ale statului în România ar fi trecute în şomaj. Imediat aş organiza concurs de angajare, cu test grilă. Cei care sunt angajaţi acum la stat şi vor să fie în continuare în domeniu trebuie să treacă testul. Sunt oameni care nu cunosc nicio limbă, nu au nicio expertiză, dar sunt agăţaţi în sistem. Aceştia reprezintă frânele sistemului. Dacă noi ne-am ridica, din punct de vedere financiar, ei ar fi epuraţi din acest sistem şi de aceea au interesul să ţină nivelul jos, iar românii să nu aibă venituri suficient de mari. Dacă în România venitul mediu ar creşte de mâine, tot de mâine s-ar schimba şi structurile. Acum, la noi, românul este nevoit să meargă la ghişeu şi să se umilească în faţa funcţionarului public.
Reporter: Ce-i sfătuiţi pe antreprenorii autohtoni?
Marian Petre Miluţ: Oamenii de afaceri români să se ferească să ia fonduri europene, pentru că într-un fel sau altul le vor da înapoi. Presiunile exercitate acum în acest domeniu şi corupţia din sectorul fondurilor europene sunt uriaşe. Întrucât sunt considerate granturi, în orice moment încearcă să-ţi ia înapoi fondurile. Dacă nu-ţi ia în momentul contractării, dacă nu-ţi ia în faza de implementare, îţi va lua în perioada de cinci ani cât eşti în urmărire.
Ai pierdut un plic, nu se mai vede marca de pe tractor, dai banii înapoi. Ce este acum în România în materie de fonduri europene este o politică antinaţională. Fac această afirmaţie pentru că de patru ani de zile suport o adevărată hărţuire. Am făcut la Călăraşi o centrală de cogenerare, cu finanţare 50% pe fonduri europene, finalizată anul trecut. Nu mi-au dat niciun ban la început. Mi-au tăiat 25% din start pentru lipsă de transparenţă, Prefab fiind companie pe Bursă. Am făcut proiectul pe banii noştri de la bancă, iar acum vor să ni-i ia şi pe ceilalţi 75% înapoi, pentru că i-am acţionat în judecată pentru primii 25% - bani pe care nu i-am primit niciodată şi pentru care avem proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Eu nu zic ca românii să nu aplice, dar îi avertizez de ceea ce va urma - ori vor fi obligaţi să dea şpagă, ori vor finanţa partidul de la putere, pentru că toţi au trăit cu sistemul corupt fără să facă nimic pentru a-l schimba, iar dacă nu fac nici acest lucru, li se vor lua banii înapoi, fiind hărţuiţi permanent. Noi avem camere întregi de dosare şi documente.
Reporter: Câţi bani ar fi trebuit să luaţi de la UE pentru proiectul pe cogenerare?
Marian Petre Miluţ: Investiţia în sistemul de cogenerare a fost de circa 5 milioane de euro, la care se adaugă 1,2 milioane de euro de la BERD pentru că centrala este de înaltă eficienţă energetică, adică 60% din ceea ce produce sistemul rămâne în interiorul fabricii. Este o platformă care devine independentă în abur şi energie, iar diferenţa de 4-5 MWe pleacă în SEN. În momentul când eu produc, jumătate din populaţia din Călăraşi are energie produsă în cadrul acestei centrale.
Practic, UE a aprobat suma de 10 milioane de lei, restul de 12 milioane de lei provenind de la noi.
Reporter: Acesta este singurul proiect pe fonduri europene al Prefab?
Marian Petre Miluţ: Am mai avut şi alte proiecte, dar acelaşi lucru ni s-a întâmplat şi în alte ocazii. Vă mai dau un exemplu. Am făcut o seră la Călăraşi, de 170.000 de euro. Acolo ne-au luat din bani pentru că am îmbunătăţit proiectul. Am pus patru senzori suplimentari. Mi-au spus că trebuia să fac alt proiect şi s-o iau de la capăt şi mi-au luat o parte din bani. După cinci ani de la implementare, au venit în ultima zi să verifice. Au verificat 14 puncte la o seră, inclusv câte fire de usturoi şi de ceapă avem acolo, dacă sunt toate în contabilitate. Am avut toate aceste lucruri şi erau teribil de supăraţi la final că nu ne-au putut penaliza. Au spus că aşa ceva n-au mai păţit - să plece dintr-un loc fără să dea penalitate. Acestea sunt organismele statului.
Toţi oamenii care lucrează în sistem sunt direct interesaţi, pentru că dacă lucrurile s-ar face într-un anumit mod rolul lor s-ar diminua.
Este clar - România nu vrea în Europa.
Reporter: Mulţumesc!
1. Dezastru
(mesaj trimis de păgubit pe piata de capital în data de 29.09.2014, 00:14)
Piata de capital din Romania a fost un dezastru pentru investitorii clienti ai Harinvest. ASF ancheteaza, nu spune ce gaseste, banii investitorilor nu se regasesc nicaieri iar creditorii Harinvest au fost indestulati. Vorbim de BCR prezent in toate consiliile de administratie si de BRK! Culmea e că Depozitarul, BVB si ASF s-au înscris la masa credala! Asta trai nenica!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 00:15)
Nu avem nevoie de bursa.10-15 societati listate trebuie mutate la Londra si atit. toate celelalte sunt in proportie de 99% abuzate si devalizate de active, actionarii fiind furati direct din buzunar.
2.1. mergi la Londra (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 09:02)
tranzactioneaza domnule la Londra si acum, cine te opreste ?
toate tarile au burse, de ce noi sa nu avem
gandirea romaneasca = autodistrugere
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 09:35)
La bvb ai tranzactii zilnice de 3-4 milioane si o numesti piata. Restul sunt dealuri. E un tirg de tara in niciun caz piata. Intreaba administratorii de fonduri ce parere au de bvb
2.3. Strategia bvb (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Alion în data de 29.09.2014, 09:39)
Nu sunt de acord cu desfiintarea bvb. Sunt mai multe companii precum snp, tgn, fp si chiar capricioasele sifuri care dau dividende si permit o oarecare inchegare a capitalului. Ne incurca insa, marea majoritate a cpmpaniilor de pe Rasdaq si bvb, precum cea a lui Milut care nu dau dividende si culmea, mai sint si nemultumite. Ar trebui sa se faca intr-un fel curatenie, sa nu se amestece companiile serioase de altele care mai mulr ii incurca pe investitori!
2.4. ai ce sa cumperi (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 10:08)
sunt actiuni bune in care merita sa bagi bani
ce conteaza rulajele
snp romgaz si altele sunt prea mici pentru tine /
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 11:21)
Sunt 10-15 actiuni. Daca le-ai avea la londra sau frankfurt ai vedea alte preturi. Si da, poti sa le cumperi pe piata lichida. Restul actiunilor si actionarilor vai de capul lor
3. ca bine ziceti domnule Milut :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 29.09.2014, 04:17)
" Spunea că începând de la întâi ianuarie va fi un context pentru companiile listate pe prima categorie, acolo unde ne aflăm şi noi, să intre în BET, în baza unor criterii. Unul dintre acestea este să aibă evidenţa financiar contabilă în IFRS, neştiind că Prefab, de la 1 ianuarie 2012, raportează în IFRS.Toate companiile care sunt pe bursă sunt obligate să facă acest lucru, altfel nu au ce căuta pe Bursă."-----Draga domnule Milut pentru aceasta fraza domnul Sobolewski ar trebui sa stea de vorba cu domnul Georgescu, care a dispus prin ordinul 1286/2012 raportare individuala IFRS. Insa IFRS este obligatoriu din anul 2007 pentru raportul consolidat .....OMV Petrom a aflat prin anul 2011 si include aceste cifre in raportul anual dupa ce a invatat limba germana si astfel raportul pe 2010 include si cifrele IFRS. Cat despre Fondul Proprietatea inca nu este aprobata in AGA din aprilie raportul consolidat IFRS, care se supune atentiei la inceputul lui septembrie. Iar domnul care este un Guru al pietelor emergente nu a sesizat acest lucru pana acum....:-) Din contextul pe care l-ati descris dumneavoastra se pare ca domnul Sobolewski inca nu stie ca TOATE companiile care sunt in zona reglementata a bursei TREBUIE sa aiba contabilitatea consolidata in IFRS, conform 1606/2002 EU. "Unul dintre acestea este să aibă evidenţa financiar contabilă în IFRS". Romania face eforturi enorme sa intre in Schengen, totusi Schengenul pietei de capital , adica posibilitatea de a putea compara avand aceeasi coeficienti de profitabilitate este tratata cu indiferenta...
4. Prefab si pofitul
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 05:02)
Dl Miluțe uita sa ne spuna ca Prefab nu da dividende, ca Prefab are profit pe 2013 de nici 200.000 euro, etc
Vorbește de capitalizări de pestre 200 milioane euro ?
Bursa e de vina ca Preh nu da dividende și profitul e mic si free float este de vreo 4%
Asta e motivul pentru care nu are nu vin investitorii
A făcut domnul Miluț compania atractiva pentru investitori?
Si situația e la felsi pentru alte comanii
Ziarul Bursă trebuia sa ii puna asemenea întrebări.
5. toti vor sa ia nimeni sa dea...
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 29.09.2014, 07:43)
Piata de capital a fost buna doar atunci cand l-a ajutat pe nea Milut sa ajunga mare patron. Societatea romaneasca a fost si ea buna cand l-a ajutat sa ajunga presedinte de partid, canditat la presedintia Romaniei, sef la tot felul de organizatii si asociatii romanesti si europene. Cand mai trebuie sa si dea ceva la schimb lucrurile se complica...
6. Prefab e mica
(mesaj trimis de investitor în data de 29.09.2014, 09:06)
La cate actiuni a lasat d-l Miluț pe piață, la faptul că nu dă dividende degeaba are IFRS! E mai mult o societate închisă și delistarea ar fi o idee bună! A încercat o finanțare pe Bursă? Ar avea o imagine clară de câtă trecere are Prefab printre investitorii potențiali! Românul nu are cultura investiției pe Bursă câtă vreme a fost îndoctrinat că la Bursă "se joacă" și ca se pot pierde toti banii investiti! Vezi si cazurile deja celebre de la Oradea, Imobiliare Muntenia, Sima, Carpatica Invest, Harinvest !!!
6.1. delistarea e scumpa ? (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 09:19)
Milut spune ca nu ar da cateva milioane de euro micilor investitori la delistare, sa intelegem ca in cazul delistarii actiunile sunt supraevaluate ?
Parca tot domnul Milut spunea ca Prefab e subevaluata si nu ar vinde la aceste preturi.
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de oreste în data de 29.09.2014, 10:43)
s-a finantat de pe bursa, de vreo 3 ori mi se pare ca a cerut bani actionarilor pentru MCS, ca sa-si sustina echipa de fotbal care pe atunci activa in liga a doua
7. Patronii romani si bursa ?
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 09:17)
Mi se pare mie sau o parte din patronii romani se comporta ca politicienii sau ca bugetarii ?
striga in gura mare ca nu primesc, dar nu se uita la ce ofera
domnul Milut crede ca daca Prefab era listata pe alta bursa avea succes. ?
A&D Pharma s-a dus la Londra a trebuit sa se delisteze la mai putin de jumatate din pretul de la listare ? Oare de ce ?
Domnule Miut, vorbiti de mentalitatea investitorilor romani, dar oare patronii companiilor romanesti private au mentalitatea si vointa de a imparti cu ceilalti actionari beneficiile ?
Cand e vorba de delistare spuneti ca e mult cateva milioane sa oferiti micilor actionarim sa intelegem ca in acest caz ar fi supraevaluate actiunile ?
Dar cand e vorba sa vindeti d-voastra spuneti ca sunt subevaluate actiunile ?
8. Corabiile se ineaca si din cauza carmaciului
(mesaj trimis de Dan în data de 29.09.2014, 11:47)
E adevarat, furtuna poate sa faca ravagii, dar oare carmaciul nu e de vina deloc ca se ineaca corabiile? Domnul acesta e deprimat, dar ce vina are bursa?
9. Atat face, atat interes ai.
(mesaj trimis de Investitor în data de 29.09.2014, 17:34)
Nu inteleg sincer nemultumirea dlui Milut. Cu ce e subevaluat Prefab? De ce as cumpara Preh ? Ca sa nu iau niciodata dividende? Ca sa traiesc cu impresia ca stau pe un munte de active care produc bani de buzunar? La ce profituri faceti dle Milut, aveti dreptate, mai bine va delistati ca stati degeaba aici. Cand o sa va remunerati actionarii sau dinamica firmei dvs va fi una pozitiva, o sa cumparam si participam si la majorari de capital ... cu tot dragul. Dar altfel, va rog nu mai dati impresia ca bursa e prea mica pentru Prefab. Aratati un yield ca la Transgaz sau Transelectrica si vorbim dupa daca exista interes Veniti cu o poveste de succes, aratati-ne ca merita sa investim in viitorul dvs, un plan de business ar fi bun, sa nu mai zic de informari care sa va scoata din anonimatul in care permanent ati fost in relatia cu investitorii. Altfel valorati exact atat cat si merita aceasta companie. Va rog sa spuneti si ce nu va convine... nu suntem chiar idioti toti oe aici. Dvs ati cumpara un apartament de 20 milioane de euro care sa va aduca 200.000 de euro/an? Daca nu, atunci nu ne convingeti pe noi ca merita. sa o facem.
10. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2014, 19:12)
Se contrazice singur.Vrea sau nu reducerea fiscalizari?