Marii investitori mizează pe Inteligenţa Artificială

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 mai 2023

Marii investitori mizează pe Inteligenţa Artificială

Bill Ackman a investit recent un miliard de dolari în compania mamă a Google, în timp ce Stanley Druckenmiller a mizat 430 milioane de dolari în Microsoft şi Nvidia, conform Business Insider Paul Tudor Jones, Chase Coleman şi Cathie Wood cred în potenţialul AI, potrivit publicaţiei americane

Unele dintre cele mai mari nume din lumea investiţiilor mizează pe Inteligenţa Artificială (AI), tema care a luat cu asalt pieţele în acest an, conform unui articol publicat de Business Insider la finele săptămânii trecute.

Tehnologia de ultimă oră a atras atenţia întregii lumi după debutul uluitor al ChatGPT dezvoltat de OpenAI, ce a declanşat un război de tipul "Urzeala Tronurilor" între giganţii tehnologici, de la Microsoft la Alphabet (compania mamă a Google) şi Meta (fosta Facebook), pentru poziţia de lider a boom-ului Inteligenţei Artificiale. În opinia Morgan Stanley, noua tehnologie va debloca un potenţial de investiţii de şase trilioane de dolari.

Miliardari precum Bill Ackman, Stanley Druckenmiller şi David Tepper mizează masiv pe companii aflate în prim-planul cursei pentru dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, între care Microsoft, Alphabet şi producătorul de cipuri Nvidia, potrivit sursei menţionate.

Bill Ackman

Pershing Square Capital Management a lui Bill Ackman a anunţat, la începutul săptămânii trecute, că a investit peste un miliard de dolari în Alphabet, într-un trimestru în care gigantul tehnologic şi-a intensificat semnificativ eforturile în zona Inteligenţei Artificiale.

Fondul a achiziţionat peste zece milioane de acţiuni a companiei-mamă a Google, respectiv 2,2 milioane de acţiuni clasa A şi 8,1 milioane de acţiuni clasa C, potrivit un raport al Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare (ASF-ul din Statele Unite).

În februarie, Alphabet a anunţat că lucrează la dezvoltarea unui rival al ChatGPT numit Bard, iar luna trecută a fost lansat, pentru public, instrumentul de Inteligenţă Artificială conversaţională. CEO-ul Sundar Pichai a declarat, în cadrul unei conferinţe de acum două săptămâni, că Alphabet va integra tehnologia AI în toate "produsele de bază, inclusiv în serviciul de căutare".

Chase Coleman

Miliardarul Chase Coleman, fondator al Tiger Global Management, a afirmat luna trecută că, după un an 2022 brutal, acţiunile marilor giganţi precum Amazon arată din nou ca un pariu bun, datorită creşterii sectorului Inteligenţei Artificiale.

Coleman le-a spus investitorilor să cumpere aşa-numitele acţiuni FAANG - prescurtare pentru Meta, Apple, Amazon, Netflix şi Alphabet - dând drept exemplu modul în care vânzătorii Amazon utilizează ChatGPT pentru crearea listelor de produse.

Stanley Druckenmiller

Stanley Druckenmiller a cumpărat acţiuni Nvidia şi făcut o nouă investiţie în Microsoft în ultimul trimestru, achiziţionând astfel două dintre cele mai performante acţiuni din 2023.

Duquesne Family Office al legendarului investitor a cumpărat un pachet de 220 de milioane de dolari la Nvidia şi şi-a majorat poziţia la Microsoft cu acţiuni în valoare de 210 milioane de dolari, potrivit ultimului raport publicat la începutul săptămânii trecute.

Preţul titlurilor Nvidia, cel mai mare producător de chipuri din lume, necesare pentru calculele complexe ale AI, s-a dublat în acest an. De asemenea, acţiunile Microsoft, companie ce a investit de timpuriu în OpenAI şi a integrat tehnologia ChatGPT în motorul său de căutare Bing, au crescut cu 30%.

Paul Tudor Jones

Investitorul miliardar Paul Tudor Jones crede că modelele de Inteligenţă artificială precum ChatGPT vor avea un impact masiv atât asupra economiei, cât şi asupra pieţei de acţiuni.

Jones a afirmat săptămâna trecută că instrumentul i-a schimbat complet perspectivele atât asupra inflaţiei cât şi asupra acţiunilor - iar acum se pregăteşte pentru un "boom al productivităţii" alimentat de Inteligenţa Artificială, care duce în jos preţurile şi ridică evaluările acţiunilor.

"Introducerea modelelor de limbaj mari şi inteligenţei artificiale va crea un boom de productivitate pe care l-am văzut doar de câteva ori în ultimii 75 de ani", a declarat Jones la CNBC.

Morgan Stanley

Într-un raport de cercetare de luna trecută, Morgan Stanley a afirmat că 2023 va fi un an revoluţionar pentru tehnologie, care reprezintă o oportunitate de investiţie de şase trilioane de dolari.

"Vedem că AI accelerează transformarea digitală şi difuzarea tehnologiei în întreaga economie", a scris Brian Nowak, Internet Analyst, în raportul grupului financiar.

David Tepper

Precum Ackman şi Druckenmiller, David Tepper, proprietarul echipei de fotbal american Carolina Panthers ce activează în NFL, a mizat masiv pe AI în ultimul trimestru.

Vehiculul investiţional Appaloosa Management, fondat de Tepper, a cumpărat 150.000 de acţiuni Nvidia în valoare de aproximativ 42 de milioane de dolari şi 500.000 de acţiuni la ARK Innovation ETF al lui Cathie Wood, vehicul specializat în investiţii în tehnologie disruptivă.

Fondului lui Wood a scăzut puternic anul trecut, dar a crescut cu peste 20% în acest an, datorită revenirii acţiunilor tehnologice.

Cathie Wood

Directorul de investiţii al Ark Invest, Cathie Wood, nu este persoana care să rateze vreo tendinţă a tehnologiei disruptive, fiind printre persoanele care au proclamat potenţialul AI cu mult înainte de explozia de popularitate a ChatGPT la începutul acestui an.

În februarie, Wood a declarat că speră ca instrumentul de limbaj inteligent să devină una dintre principalele teme de investiţii ale Ark, enumerând Meta, Tesla şi compania de detectare a cancerului Exact Sciences ca trei acţiuni care pot beneficia de creşterea AI, conform Business Insider.

ChatGPT, "interzis" în mai multe companii mari

Nu toată lumea este încântată de binefacerile revărsate din inteligenţa ChatGPT. În unele cazuri motivele sunt întemeiate şi ţin strict de concurenţă. În altele au legătură cu neatenţia angajaţilor. Îngrijorată de posibilitatea scurgerilor de informaţii confidenţiale, compania Apple le-a interzis propriilor angajaţi să mai folosească ChatGPT la lucru. Apple se adaugă unui număr din ce în ce mai mare de companii care le interzic angajaţilor proprii să mai folosească pe dispozitivele de lucru ChatGPT sau alte instrumente similare, susţin sursele citate de The Wall Street Journal. Compania americană, care are o adevărată cultură a protejării secretelor legate de tehnologiile pe care le dezvoltă şi direcţiile de business pe care le adoptă, este îngrijorată de posibilitatea scurgerilor de informaţii.

Este cunoscut faptul că tot ce scriu utilizatorii în discuţiile cu boţi precum ChatGPT este salvat de producători şi folosit mai departe pentru antrenarea şi îmbogăţirea bazei de cunoştinţe a AI-ului.

De notorietate este un caz în care sunt implicaţi angajaţi Samsung, care au oferit ChatGPT date financiare confidenţiale. Între timp, Samsung a blocat accesul propriilor angajaţi la boţi bazaţi pe inteligenţă artificială. OpenAI se apără în astfel de cazuri spunând că a adăugat opţiunea dezactivării istoricului pentru chat-uri, însă nu toată lumea are încredere în promisiunile companiei finanţate de Microsoft. Pe de altă parte, Apple le-a cerut propriilor angajaţi să nu folosească nici instrumentul de automatizare a scrierii de cod Copilot, implementat de Github, care este deţinut de Microsoft. Apple este aşteptată să-şi dezvolte propriile soluţii de AI, pe care să le implementeze pe iPhone şi celelalte produse. Compania americană, este una dintre puţinele care nu au anunţat planuri în această direcţie. Aproape sigur că în momentul în care vor lansa o soluţie de acest gen, angajaţii Microsoft vor avea interzis să o folosească. (O.D.)

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Impactul utilizarii AI-ului este comparabil cu impactul utilizarii fisiunii atomului. Efectele tehnologiei pot fi benefice dar istoria ne arata ca suntem atrasi mai mult de partea malefica.

    Capitalismul actual împreună cu AI și robotizarea vor distruge omenirea în următorii decenii vor fi explozii sociale nemaivăzute de omenire aceste lucruri deja sunt discutate serios și in parlamentul european și in alte cercuri înalte daca resursele nu vor fi împărțite corect atunci va fi dezastru pentru omenire sistemul capitalist actual trebuie schimbat sau eliminat aici e problema aceste corporații care domină acum lumea nu doresc asta

    Inteligenta artificiala are ca revers prostia artificiala. Pericolul inteligentei artificiale e reprezentat de prostia artificiala

    1. ce ne facem cu prostia naturala ?

      atat prostia artificiala cat si prostia naturala sant un pericol atat pentru omenire in general cat si pentru respectivul individ  

    pe AI avem bula speculativa in faza initiala, in curs de dezvoltare

    Gresit!

    Comoditati !!! 

    Guvernele si bancile centrale au dat startul deja la: 

    Reinforcing loops involving capital demand and inflation" 

    Demand For capicatl-> Inflation in Capital Rice->Intrest Rate->Real Intrest Rate->Desired Capital Intensity->(Demand For Capital in Capital Sector)+(Demand For Capital in Other ProductionSector)->Demand For Capital => Circuit inchis cu "+". 

    House Price Index for Detroit USA Jan and Jun In Gold Grams USD 1976 2022 - stiti unde ma gasesti (yo tu be ) 

    Sau "bula APPLE" in crash mode: 

    APPL Stock Market Index Price in GOLD Grams USD Jan 1981 Jan 2023 

    canal "C i c l u r i E co n o mi c e " sectiunea comunitate. 

    s c cret 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb