Marile bănci greceşti se concentrează pe expansiunea în Europa de Sud-Est

F.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2007

Primele patru bănci greceşti (National Bank of Greece, EFG Eurobank, Alpha Bank şi Piraeus Bank) îşi extind reţelele pe pieţele în creştere din Europa de Sud-Est, unde până la sfârşitul anului vor deschide peste 300 de noi sucursale, informează un articol apărut vineri în cotidianul economic Financial Times, citat de Rompres. Expansiunea s-a concentrat în special pe cele mai mari economii din regiune: România şi Bulgaria, ambele state membre UE şi cu o creştere mare a activităţii de creditare, precum şi în Turcia, unde piaţa de retail banking este bine consolidată. Însă băncile greceşti s-au îndreptat şi pe pieţele mai riscante din Balcanii de Vest iar unele bănci au ajuns chiar şi în Ucraina.

Se estimează că băncile greceşti au investit şase miliarde euro în achiziţii şi dezvoltarea de reţele bancare în 10 ţări din Europa de Sud-Est, unde controlează aproximativ 19 procente din piaţa bancară. Comparativ, cele patru bănci greceşti controlează împreună peste 70 la sută din piaţa bancară din Grecia, unde băncile străine controlează aproximativ 15 procente din activele bancare. Planurile de afaceri pe următorii trei ani ale celor patru mari bănci greceşti au în vedere pentru Europa de Sud-Est o creştere combinată a activităţii de creditare cuprinsă între 35 şi 50 la sută. Numai în acest an ritmul de creştere ar urma să depăşească 5,5 procente, alimentat de investiţiile străine şi apariţia unei clase de mijloc orientată spre consum.

Doar 35 la sută dintre locuitorii Europei de Sud-Est au un cont bancar, comparativ cu 70 la sută din populaţia Europei Centrale. În plus gradul mediu de îndatorare al gospodăriilor este mai mic de 40 la sută din PIB, comparativ cu peste 100 la sută din PIB în zona euro. Eurobank, controlată de grupul Latsis, a cheltuit un miliard de euro anul trecut pentru extinderea operaţiunilor sale din străinătate şi este prima bancă din Grecia care are mai multe sucursale în străinătate decât pe piaţa domestică. Printre achiziţii s-a numărat DZI Bank, a doua sa achiziţie pe piaţa din Bulgaria, şi Tekfenbank, o mică bancă din Turcia. În Ucraina Eurobank a preluat Universal Bank şi în Polonia a investit 200 milioane euro pentru operaţiuni de tip greenfield. Operaţiunile din Europa de Sud-Est ale Eurobank au contribuit anul trecut cu 70 milioane euro, sau 8,8 procente din profitul înainte de taxe al grupului.

National Bank of Greece, cea mai mare bancă din Grecia, a cheltuit anul trecut 5,5 miliarde dolari pentru a prelua un pachet de 85 la sută din Finansbank, a opta bancă din Turcia, achiziţie care a contribuit cu 35 la sută din profitul NBG pe trimestrul întâi al acestui an.

Piraeus Bank are subsidiare în România, Bulgaria, Serbia şi Albania, iar în 2006 a achiziţionat o bancă din Ucraina. Obiectivele sale sunt expansiunea în Muntenegru, Macedonia şi Kosovo, unde nivelul de intermediere financiară este ai mic decât media regională. Un alt grup care se pregăteşte să intre pe piaţa regională este Marfin Investment, divizie a băncii cipriote Marfin Popular Bank, care are de gând să cheltuie o mare parte din cele 5,2 miliarde euro strânse luna trecută pentru achiziţionarea unor bănci din Europa de Sud-Est.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb