Actualizare - Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă, braţul executiv al Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii, a decis, ieri, să taie dobânda de referinţă cu 0,5%, pe fondul semnelor că inflaţia se moderează şi piaţa muncii slăbeşte, scrie CNBC.
"Comitetul are o mai mare încredere că infaţia se mişcă într-un mod sustenabil spre nivelul de 2% şi consideră că riscurile pentru atingerea obiectivelor în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă şi inflaţia sunt relativ bine echilibrate", conform raportului Fed.
Petrolul Brent spot a avut ieri o creştere de 1,19%, la 73,21 dolari pe baril, în vreme ce sortimentul West Texas Intermediate s-a apreciat tot cu 1,19%, până la 69,97 dolari, conform datelor Investing.com.
---
Marile băncii de investiţii globale reduc estimările pentru preţul petrolului în acest an şi anul viitor, în condiţiile în care aşteptările sunt ca oferta să rămână adundentă, în vreme ce perspectivele de creşte a cererii sunt slabe.
Estimările vin într-un context marcat de scăderi ale cotaţiile ţiţeiului începute în primăvara acestui an, preţurile coborând săptămâna trecută până la cel mai redus nivel din decembrie 2021, în condiţiile în care temerile privind creşterea economică globală şi îngrijorările legate de o posibilă recesiune în Statele Unite, laolaltă cu încetinerea economiei Chinei au afectat perspectivele cererii pentru petrol. Astfel, preţul ţiţeiului Brent a atins un minim de 68,5 dolari pe baril pe 10 septembrie, în vreme ce pentru sortimentul West Texas Intermediate (WTI) minimul a fost de 64,8 dolari pe baril, conform datelor Investing.com.
Pe de altă parte, relaxarea politcii monetare de către Rezerva Federală poate stimula economia Statelor Unite, dar acest lucru depinde, între altele, de ritmul şi amploarea tăierilor de dobândă. "Ratele scăzute ale dobânzilor reduc de obicei costul împrumuturilor, ceea ce poate creşte investiţiile, stimula activitatea economică şi creşte cererea de petrol", spune Bogdan Maioreanu, analist eToro.
• UBS se aşteaptă ca ţiţeiul Brent să aibă o medie de 75 de dolari pe baril, anul viitor
Analiştii băncii UBS şi-au redus estimările pentru preţul petrolului, invocând o perspectivă mai slabă a cererii globale, determinată în special de încetinirea economiei chineze, conform unui articol din BOE Report, publicat la începutul acestei săptămâni.
Aceştia estimează acum un preţ mediu de 80 dolari pe baril pentru Brent, în 2024, respectiv de 76 dolari pentru WTI, cu 4 dolari sub estimările anterioare. Pentru anul viitor, UBS se aşteaptă ca ţiţeiul Brent să aibă o medie de 75 de dolari pe baril, nivel preconizat şi pentru 2026, în scădere cu 5 dolari pe baril faţă de prognoza anterioară, conform Oilprice.
În primele opt luni ale acestui an, Brent a oscilat între o medie de 80,1 dolari în ianuarie şi 89,9 dolari în aprilie, conform datelor Statista. Ieri în a doua parte a zilei, cotaţia era de 72,8 dolari pe baril. Pentru WTI, oscialaţia a fost între 80,1 dolari pe baril în ianuarie şi 89,9 dolari în aprilie, ieri cotaţia referinţei americane fiind de 69,5 dolari pe baril.
"Riscurile cheie (n.r. ale estimării UBS) ar fi o recesiune care, la rândul său, ar creşte riscul unei schimbări a strategiei OPEC+ şi o reluare mai rapidă a producţiei pentru a recâştiga cota de piaţă, ceea ce poate duce preţurile sub intervalul nostru de prognoză", conform notei UBS, citată de BOE Report.
În opinia analiştilor băncii, pentru ca anul viitor preţul petrolului să crească peste 90 de dolari pe baril, ar fi necesar un impact material asupra ofertei, provenit din intensificarea tensiunilor geopolitice, conform unui alt articol, publicat de BOE Report.
• Macquarie estimează un preţ mediu de 80 de dolari pe baril în cazul Brent, pentru restul acestui an
Analiştii băncii australiene Macquarie consideră că cererea sub aşteptări va crea un excedent în piaţa petrolului în următoarele cinci trimestre, aceştia revizuind în jos prognozele pentru acest an, conform Oilprice.
Banca se aşteaptă la un preţ mediu de 80 de dolari pe baril în cazul Brent pentru restul anului, cu doi dolari sub estimarea anterioară, în vreme ce pentru WTI se aşteaptă la o medie de 75 dolari pe baril, de asemenea în scădere cu doi dolari.
În opinia analiştilor, piaţa petrolului este pe cale să aibă un "surplus masiv" anul viitor, deoarece oferta non-OPEC+ se va majora, iar cererea va avea o creştere subţire. Acest excedent aşteptat poate limita nevoia ca grupul OPEC+ să înceapă să tempereze reducerea producţiei, mai scrie Oilprice.
Grupul OPEC+, ce include ţările din OPEC plus Rusia şi alţi producători, a implementat o serie de tăieri ale producţiei încă din 2022 pentru a susţine preţurile, cea mai bună parte a măsurilor urmând să fie în vigoare până la sfârşitul anului 2025. Grupul urma să înceapă să mai relaxeze tăierile în octombrie, dar a decis recent să amâne acest plan cu două luni, având în vedere scăderea preţului petrolului, conform Reuters.
• Morgan Stanley preconizează un preţ mediu de 75 dolari pentru Brent, în toate trimestrele anului viitor
Morgan Stanley este o altă mare bancă de pe Wall Street ce şi-a redus previziunile pentru ţiţeiul Brent în următoarele trimestre, argumentând că piaţa mondială a petrolului se confruntă cu o cerere slabă, similară cu cea observată în timpul perioadelor de recesiune, conform unui articol apărut în Reuters, la începutul săptămânii trecute.
Analiştii băncii de investiţii susţin că majorarea stocurilor, marjele mai reduse de rafinare şi diferenţele dintre preţul actual şi cel din viitor (reflectat prin contractele futures) sunt elemente asemănătoare cu cele manifestate în recesiuni anterioare sau în perioade cu cerere generalizată redusă. Acestea includ anii 2007-2008 când cererea s-a diminuat masiv din cauza crizei financiare şi anul 2020 când a izbucnit pandemia Covid. De asemenea, există paralele cu perioade fără recesiune, dar cu cerere slabă şi ofertă mare în 2013 şi în anii 1992-1993.
• Este prea devreme pentru a concluziona că preţul petrolului indică apariţia unei recesiuni, conform Morgan Stanley
Potrivit echipei băncii de investiţii, cu toate că preţul petrolului reflectă o deteriorare substanţială a echilibrului dintre cerere şi ofertă, este prea devreme pentru a concluziona că situaţia indică apariţia unei recesiuni.
De obicei după perioada de vară, cererea mai mare sezonieră se reduce, în vreme ce oferta atât din surse OPEC cât şi din afara OPEC probabil va reaccelera în trimestrul al patrulea, ceea ce duce la schimbarea balanţei cerere-ofertă. "Cu toate acestea, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol plus aliaţii conduşi de Rusia, (OPEC+), se concentrează pe echilibrarea pieţei, aşa cum demonstrează decizia de amânare a creşterii producţiei, ce trebuia să înceapă în octombrie", au adăugat analiştii.
Banca şi-a redus prognoza cu 5 dolari pe baril pentru cotaţia Brent în trimestrul al patrulea, la 75 de dolari, nivel de preţ pe care-l estimează acum pentru toate trimestrele anului viitor. Anterior Morgan Stanley estimase că Brent va avea o medie de 78 de dolari în primul trimestru din 2025, care va scădea constant pe tot parcursul anului, până la 75 de dolari pe baril în trimestrul al patrulea. Pentru WTI, estimarea analiştilor este de 70 dolari pe baril, în ultimul trimestru al anului viitor.
În ceea ce priveşte producţia, Morgan Stanley se aşteaptă ca piaţa petrolului să aibă un excedent de circa un milion de barili pe zi, în 2025. "Creşterea producţiei OPEC este un factor cheie al excedentului pe care-l estimăm, pentru anul viitor", spun analiştii băncii de investiţii.
• Goldman Sachs se aşteaptă la o medie de 77 dolari pe baril pentru Brent, anul viitor
Echipa Goldman Sachs şi-a redus estimarea pentru preţul petrolului Brent de anul viitor cu 5 dolari pe baril, în intervalul 70-85 de dolari pe baril, pe fondul reducerii cererii de petrol a Chinei, a stocurilor mai mari şi a creşterii producţiei de petrol de şist în Statele Unite, conform Oilprice, care citează Bloomberg.
Astfel, Goldman estimează o medie de 77 de dolari pe baril, anul viitor. Echipa băncii de investiţii are în vedere şi un scenariu cu preţuri mai reduse pentru petrol, în funcţie de acţiunile OPEC+ şi a unei potenţiale recesiuni economice.
• Administraţia Statelor Unite pentru Informaţii în Domeniul Energiei estimează că preţul petrolului Brent va reveni peste 80 de dolari pe baril
Administraţia Statelor Unite pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) şi-a redus de asemenea uşor prognoza pentru ţiţeiul Brent spot în 2024 şi 2025, conform ultimului său raport privind perspectivele energetice pe termen scurt, aferent lunii septembrie, scrie Rigzone.
Estimările organizaţiei sunt peste ale băncilor, respectiv o medie de 84,09 dolari anul viitor, faţă de 85,71 dolari cât era estimarea anterioară.
În luna august, media ţiţeiului spot Brent a fost de 82 dolari pe baril, a opta lună consecutivă în care media s-a situat în intervalul 80-90 de dolari pe baril. "În ciuda unei scăderi a preţului la 73 de dolari pe baril pe 6 septembrie, ne aşteptăm ca retragerile continue din stocurile globale de petrol, ca urmare a reducerilor de producţie ale OPEC+, să împingă înapoi preţul în acest interval, relativ rapid", conform EIA.
Conform organizaţiei, întreruperile recente ale producţiei din Libia reprezintă o nouă sursă de incertitudine pentru preţurile petrolului în următoarele luni, alături de posibilitatea extinderii conflictului din Gaza în ţările vecine şi de posibilitatea ca membrii OPEC+ să amâne temperarea reducerilor de producţie, moment care acum este programat pentru decembrie acest an, scrie Rigzone.
1. pretul petrolului
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 08:37)
pareri treanca-fleanca
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 09:18)
Spre deosebire de părerea ta extrem de avizată!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 09:28)
mai bine ai vinde petromu
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 10:19)
cam tarziu.. acum mai bine astepti. eu asa o sa fac.
desi trim 3 va fi slab, benzina e sub 7 , cu toata acciza ciolacu de 0,7 lei. deci practic ar fi undeva pe la 6,2 lei fara acciza marita.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 15:38)
SNP mai are in portofoliu perspectivele Neptun Deep, politica de dividende stabila, gazul si curentul...