Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să ia orice măsură necesară ca să ţină sub control dobânzile de pe pieţele monetare, potrivit afirmaţiilor preşedintelui instituţiei, Mario Draghi.
"Vom rămâne deosebit de atenţi la evoluţiile care ar putea avea implicaţii pentru politica monetară şi vom lua în considerare toate instrumentele disponibile", a declarat Draghi ieri, la Paris, adăugând: "Avem o gamă largă de instrumente pentru această măsură şi nu excludem nicio opţiune pentru a răspunde nevoilor în modul cel mai potrivit".
BCE încearcă să ţină în frâu volatilitatea ratelor dobânzilor de pe piaţă, dat fiind că investitorii se confruntă cu diverse riscuri (de la excesul de lichiditate la testele de stres privind băncile). Deşi Draghi nu a anunţat noi măsuri de lichiditate ieri, el a reiterat că BCE este pregătită să lanseze un nou program de refinanţare pe termen lung pentru sistemul financiar european, în caz că va fi necesar.
Amintim că băncile din zona euro au împrumutat peste 1.000 de miliarde euro de la BCE prin programul LTRO (Longer Term Refinancing Operations) - în decembrie 2011 şi februarie 2012, când banca centrală a pus la dispoziţia instituţiilor de credit fonduri nelimitate cu scadenţa la trei ani, la o dobândă de 0,75%.
Analiştii sunt de părere că BCE va lansa un nou program de tip LTRO pentru bănci, posibil până la finele acestui an, şi totodată aşteaptă ca banca să menţină dobânda cheie la nivelul actual, de 0,5%, cel puţin până în luna aprilie 2015. Ieri, BCE a decis să menţină dobânda de politică monetară la 0,5%, nivel minim record, aşa cum anticipau analiştii.
Preşedintele BCE a mai subliniat că fluxurile de credit din Europa sunt foarte slabe. "Fluxurile de credit încă sunt slabe, aş spune foarte slabe, chiar dacă observăm o îmbunătăţire semnificativă a fragmentării pe partea de finanţare", a declarat oficialul BCE, adăugând că guvernatorii instituţiei speră că se va redresa piaţa creditului până la momentul la care BCE va finaliza analiza calităţii activelor din sectorul bancar al zonei euro. Revizuirea calităţii activelor băncilor va fi efectuată înainte ca BCE să preia supravegherea bancară în zona euro, lucru care ar urma să se întâmple la finele anului viitor.
Euro a urcat cu 0,5% ieri, la ora 10.49, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3589 dolari.
•
Oprirea parţială a activităţii statului federal american, după ce Congresul nu a aprobat bugetul pentru anul fiscal care a început la 1 octombrie, ar putea afecta redresarea economiei mondiale, dacă situaţia nu revine la normal în scurt timp, avertizează preşedintele BCE, Mario Draghi. În opinia sa, blocajul bugetar din SUA este "un risc, dacă se prelungeşte".
Pe de altă parte, preşedintele BCE consideră că Statele Unite nu vor intra în incapacitate de plată.