Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, este de părere că Bursa de Valori Bucureşti ar putea deveni centrul financiar al Europei de Sud-Est, la fel cum Bursa poloneză a ajuns să fie centrul financiar al Europei Centrale şi de Est. Realizarea acestui deziderat este condiţionată de creşterea lichidităţii de la BVB, şi pe fondul privatizării unor companii. Franklin Templeton a cumpărat recent 2% din acţiunile BVB, potrivit unor zvonuri lansate de unii brokeri.
Mobius atrage atenţia că la Bucureşti, deşi investitorii autohtoni au făcut circa 80% din tranzacţii în 2009, totuşi investitorii străini au fost priviţi cel mai adesea ca "trend-setters".
"Mi-am susţinut adesea punctul de vedere privind avantajele privatizării companiilor de stat. În opinia mea, privatizarea unor companii româneşti ar putea ajuta piaţa de capital să devină mai lichidă, mai eficientă şi mai productivă", scrie Mobius, pe blogul său, adăugând: "Pentru companiile româneşti, atragerea de capital străin şi local ar duce la o creştere a lichidităţii disponibile, reducând costul capitalului şi făcându-le mai puţin dependente de finanţarea prin bănci".
Şeful Franklin Templeton consideră că sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere în România sunt transporturile, energia şi comunicaţiile (serviciile poştale).
Franklin Templeton a preluat recent administrarea Fondului Proprietatea, potrivit deciziei acţionarilor din AGA din 6 septembrie. Mobius povesteşte pe blogul său că Franklin Templeton şi-a dechis un birou în Bucureşti primind sarcina să administreze Fondul Proprietatea cu scopul să despăgubească românii ale căror proprietăţi au fost naţionalizate de regimul comunist.
"În ultimul an am vizitat multe companii în România şi credem că unele dintre ele ar putea să beneficieze de pe urma privatizării", mai scrie Mobius.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.10.2010, 19:39)
E clar si pentru Mobius ca asa ar fi normal.Dar nu cu gasca Farmache-Tepes.Da' cum Tepes a tras tzeapa gastii si a vandut...si daca au inceput sa cumpere astia mari cred ca er ealizabil.Daca nu cumva o sa ii faca vreo nefacuta TZEPARII...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2010, 22:03)
Terminati cu prostiile astea...a spus un destept ceva de o 'gasca' si au preluat toti. Adevarul este ca ca acum macar exista o majoritate in consiliul bursei si deciziile se iau mai usor. Faptul ca intra nume mari in actionariat, nu numai Templenton ci si alte fonduri inseamna ca exista un proiect interesant. Poate ar trebuii sa vedeti cina blocheaza proiectele bvb....Siminel....si altii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2010, 23:41)
Care proiecte...sa fuzioneze Tzepes cu Tzepes? Proiectul interesant este Romania. Dar din nefericire e populata de unii ca voi...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2010, 23:54)
Sunt curios sa vad ce vor zice actionarii BVB, ca ,dupa ce si-a pus gasca in consiliul BVB (ca sa existe o "majoritate", din care doi angajati ai HTI) despre modul in care Tzepes le apara interesele, dupa ce si-a vandut toate actiunile detinute la BVB. Asta da TZEAPA!