Mark Mobius, Franklin Templeton: "Bursa de la Bucureşti ar putea deveni centru financiar pentru Europa de Sud-Est"

Ştefania Ciocîrlan
Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 9 octombrie 2010

Mark Mobius, Franklin Templeton: "Bursa de la Bucureşti ar putea deveni centru financiar pentru Europa de Sud-Est"

Mark Mobius, şeful Franklin Templeton, este de părere că Bursa de Valori Bucureşti ar putea deveni centrul financiar al Europei de Sud-Est, la fel cum Bursa poloneză a ajuns să fie centrul financiar al Europei Centrale şi de Est. Realizarea acestui deziderat este condiţionată de creşterea lichidităţii de la BVB, şi pe fondul privatizării unor companii. Franklin Templeton a cumpărat recent 2% din acţiunile BVB, potrivit unor zvonuri lansate de unii brokeri.

Mobius atrage atenţia că la Bucureşti, deşi investitorii autohtoni au făcut circa 80% din tranzacţii în 2009, totuşi investitorii străini au fost priviţi cel mai adesea ca "trend-setters".

"Mi-am susţinut adesea punctul de vedere privind avantajele privatizării companiilor de stat. În opinia mea, privatizarea unor companii româneşti ar putea ajuta piaţa de capital să devină mai lichidă, mai eficientă şi mai productivă", scrie Mobius, pe blogul său, adăugând: "Pentru companiile româneşti, atragerea de capital străin şi local ar duce la o creştere a lichidităţii disponibile, reducând costul capitalului şi făcându-le mai puţin dependente de finanţarea prin bănci".

Şeful Franklin Templeton consideră că sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere în România sunt transporturile, energia şi comunicaţiile (serviciile poştale).

Franklin Templeton a preluat recent administrarea Fondului Proprietatea, potrivit deciziei acţionarilor din AGA din 6 septembrie. Mobius povesteşte pe blogul său că Franklin Templeton şi-a dechis un birou în Bucureşti primind sarcina să administreze Fondul Proprietatea cu scopul să despăgubească românii ale căror proprietăţi au fost naţionalizate de regimul comunist.

"În ultimul an am vizitat multe companii în România şi credem că unele dintre ele ar putea să beneficieze de pe urma privatizării", mai scrie Mobius.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. E clar si pentru Mobius ca asa ar fi normal.Dar nu cu gasca Farmache-Tepes.Da' cum Tepes a tras tzeapa gastii si a vandut...si daca au inceput sa cumpere astia mari cred ca er ealizabil.Daca nu cumva o sa ii faca vreo nefacuta TZEPARII...

    Terminati cu prostiile astea...a spus un destept ceva de o 'gasca' si au preluat toti. Adevarul este ca ca acum macar exista o majoritate in consiliul bursei si deciziile se iau mai usor. Faptul ca intra nume mari in actionariat, nu numai Templenton ci si alte fonduri inseamna ca exista un proiect interesant. Poate ar trebuii sa vedeti cina blocheaza proiectele bvb....Siminel....si altii.

    1. Care proiecte...sa fuzioneze Tzepes cu Tzepes? Proiectul interesant este Romania. Dar din nefericire e populata de unii ca voi...

      Sunt curios sa vad ce vor zice actionarii BVB, ca ,dupa ce si-a pus gasca in consiliul BVB (ca sa existe o "majoritate", din care doi angajati ai HTI) despre modul in care Tzepes le apara interesele, dupa ce si-a vandut toate actiunile detinute la BVB. Asta da TZEAPA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb