Actualizare 13:30 Mişu Negriţoiu: "Regulamentul pentru titluri de interes, în board-ul ASF săptămâna viitoare"
Board-ul ASF va analiza, săptămâna viitoare, regulamentul pentru titluri de interes, a spus, în urmă cu puţin timp, Mişu Negriţoiu, preşedintele instituţiei. Aprobarea regulamentului de către ASF săptămâna viitoare ar permite ca listarea Fondului Proprietatea la Londra să aibă loc în prima jumătate din decembrie.
Domnul Negriţoiu a menţionat că ASF a decis să prelungească, până mâine inclusiv, perioada de consultare publică pentru Proiectul de Regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor listate în ţara noastră din cauza emoţiilor pe care le-a generat în piaţă.
---
Discountul de 22% dintre preţul acţiunilor Fondul Propritatea şi valoarea activului net este foarte mare, consideră Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, în condiţiile în care pentru Fondul Templeton Investment Trust discountul este 7-8%.
"Unul dintre motivele pentru care vrem să ne listăm la Londra (n.r. pe lângă Bursa de Valori Bucureşti) este scăderea discountului", a spus Mark Mobius, care se aşteaptă la o efervescenţă pe piaţa londoneză la debutul FP.
Fondul are toată documentaţia pregătită pentru listarea pe Bursa de Valori de la Londra prin intermediul titlurilor de interes şi aşteaptă aprobarea regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în acest sens.
"Suntem foarte aproape de listarea la Londra, la aproape trei ani de când am încercat prima dată cotarea pe o altă bursă, la Varşovia", a spus Greg Konieczny, care a adăugat: "Costurile de tranzacţionare la Londra sunt mai mari decât la Bucureşti, astfel că ar trebui să fie încurajată lichiditatea la Bucureşti.
Ne aşteptăm să nu existe diferenţe de preţ între cele două pieţe. Acţiunile vor putea fi transferate uşor de pe o piaţă pe alta".
Domnia sa speră ca ASF să aprobe regulamentul pentru titluri de interes săptămâna viitoare, ceea ce ar permite ca listarea Fondului să aibă loc în prima jumătate din decembrie.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis să prelungească, până la finalul săptămânii, perioada de consultare publică pentru Proiectul de Regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes a acţiunilor listate în ţara noastră.
FP ar urma să fie cel de-al treilea fond după valoarea activelor de la Bursa din Londra şi va avea simbolul "FP.", fiind tranzacţionat în dolari.
Greg Konieczny a explicat că prin titluri de interes tranzacţionarea la Londra se poate face direct şi nu trebuie ca un acţionar să transforme acţiunile în certificate, aşa cum se întâmplă la GDR-uri (certificate globale de depozit).
Reprezentanţii Franklin Templeton au spus că doresc să atragă noi investitori, prin acest pas.
Valoarea activului net al Fondului Proprietatea este de 3,22 miliarde euro.
• "Strategia noastră este un management activ, în companii"
Mark Mobius a spus, ieri, că în România Franklin Templeton are un comportament diferit faţă de alte ţări, în privinţa companiilor din portofoliu.
"Aici, analiştii noştri sunt în consiliile de administraţie, încercând să influenţeze managerii să fie eficienţi şi transparenţi", a spus Mobius, adăugând: "Uneori, este necesar să începem acţiuni în justiţie împotriva managementului. În mod normal, noi nu intrăm în boardurile companiilor, dar acum avem o activitate intensă".
• Mobius: "Este păcat că mulţi acţionari individuali şi-au vândut prea repede acţiunile FP"
Mark Mobius a precizat că structura acţionariatului Fondului s-a schimbat fundamental, de la momentul înfiinţării.
"Din nefericire, mulţi acţionari individuali şi-au vândut prea repede acţiunile FP. Nu au avut răbdare, poate au fost frustraţi. Elliot are 19% din FP".
În prezent, acţiunile FP au ajuns la cotaţia de 0,938 lei/acţiune.
• "Deşi vindem, Fondul rămâne la fel sau îşi creşte valoarea"
Reprezentanţii Franklin Templeton au spus că unii acţionari şi-au exprimat îngrijorarea privind faptul că Fondul îşi vinde din participaţii.
"Ni s-a reproşat că vindem «gâsca cu ouăle de aur», respectiv companiile care au plătit dividende", a spus Mobius, adăugând: "Da, acele companii au plătit dividende, la un randament de 8%, dar noi putem cumpăra acţiuni FP cu discount de 20%. Fondul este cea mai bună opţiune pe care o avem".
Anul acesta, FP a renunţat la 5% din Romgaz, la 14% din Transelectrica şi 23% din Conpet şi plănuieşte să îşi reducă deţinerea şi la "Petrom".
"Au existat îngrijorări că, prin vânzări, Fondul îşi pierde din valoare. Nu, deşi vindem, Fondul rămâne la fel sau îşi creşte valoarea", a mai spus Mark Mobius.
Greg Koniczny, managerul FP, a explicat că Fondul a fost forţat să vândă participaţiile la Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), din cauza reglementăii europene, care nu mai permitea acţionarilor minoritari (sub 5%) să-şi exercite dreptul de vot în acelaşi timp la companiile energetice şi operatorii de sistem (TGN şi TEL).
Mark Mobius a mai declarat că Fondul Proprietatea nu va face investiţii până când nu scade discountul.
Obiectivul impus de acţionari este ca discountul să fie menţinut sub 15% în două treimi din zilele de tranzacţionare, în perioada 1 octombrie 2014 - 30 iunie 2015.
Pe termen lung, Fondul Proprietatea doreşte să îşi crească la 100% expunerea pe companii listate.
Potrivit lui Greg Konieczny, ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica este estimată pentru anul viitor, iar IPO-ul (oferta publică iniţială), în prima jumătate a anului 2016.
Greg Konieczny a mai spus: "Pentru CE Oltenia, IPO-ul a fost anunţat oficial pentru noiembrie 2015. Condiţia pentru ca această companie să se listeze cu succes este restructurarea şi numirea unor noi membri ai conducerii executive".
În opinia managerului FP, alte compani care merită listate sunt Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom.
"După alegeri, ne vom întoarce la discuţii. Sperăm ca una dintre ele să se listeze anul viitor", a mai spus domnia sa.
• FP vrea să redistribuie acţionarilor 0,05 lei/acţiune, în 2015
Pentru 2015, reprezentanţii Franklin Templeton se aşteaptă ca acţionarii să aprobe o redistribuire către acţionari de 0,05 lei/unitate şi ca acest program să fie început la finalul lunii iunie.
"Recomandăm să distribuim toate dividendele primite de la companiile din portofoliu", a mai spus domnul Konieczny.
Fondul a început la 1 octombrie cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.
Compania a lansat la 3 noiembrie o ofertă publică de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni la un preţ de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotaţia de închidere din şedinţa anterioară anunţării preţului de achiziţie, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).
Cele 750 milioane de acţiuni reprezintă 6% din numărul total de titluri Fondul Proprietatea. Oferta publică se va încheia la 2 decembrie şi este deschisă tuturor acţionarilor, iar metoda de alocare este pro-rata.
Mark Mobius a explicat: "Facem oferta la 1,11 lei/ unitate, pentru că am dorit să păstrăm standardele din pieţele internaţionale. De obicei, ofertele de răscumpărare se fac la un discount mic faţă de VAN".
Pentru administrarea FP, Franklin Templeton percepe un comision de 0,6% din VAN.
Mark Mobius spune că aşteaptă aprobarea ASF pentru comisioanele suplimentare de 2.00% pentru distribuţiile către acţionari, în perioada 30 septembrie 2014 - 31 octombrie 2015, şi de 1%, în perioada 1 noiembrie până la finalul mandatului.
• Acţionarii FP au aprobat bugetul pentru 2015 şi al cincilea program de achiziţii de titluri proprii
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat, ieri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul următor, cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, precum şi acordarea de noi mandate unui număr de trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor.
Fondul Proprietatea a bugetat pentru anul următor un profit net de 487 milioane de lei, la jumătate faţă de câştigul estimat pentru anul în curs, care a fost revizuit în creştere cu 80%, la 956,8 milioane de lei. Anterior, Fondul anticipa pentru anul acesta un câştig de 534,5 milioane de lei.
Compania a bugetat pentru anul următor şi venituri în scădere cu 13%, la 598,3 milioane de lei, comparativ cu 688,35 milioane de lei, cât estimează pentru anul în curs. În acest an, Fondul a înregistrat venituri nebugetate de 417 milioane de lei, în mare parte din vânzarea unor participaţii.
De asemenea, Fondul a obţinut acordul acţionarilor pentru a derula cel de-al cincilea program de răscumpărare de acţiuni, care va începe după încheierea celei de-a patra runde de achiziţii şi va viza un număr de maxim 227,57 milioane de acţiuni, potrivit raportului cu deciziile AGA Fondului Proprietatea, transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
"Aprobarea autorizării administratorului de a răscumpăra acţiuni ale Fondului Proprietatea, pentru un număr maxim de 227.572.250 de acţiuni sau 10% din valoarea capitalului social subscris la data relevantă, aplicându-se valoarea cea mai mică dintre acestea două, începând de la data la care reducerea de capital social aprobată prin Hotărârea AGEA din 23 septembrie 2014 este în vigoare, pentru o perioadă maximă de 18 luni de la data publicării hotărârii acţionarilor în Monitorul Oficial al României", se arată în document.
Răscumpărarea se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei/acţiune sau mai mare de 2 lei/acţiune.
Pachetul de acţiuni vizat reprezintă la acest moment 1,83% din capitalul Fondului.
Acţionarii au decis şi să acorde noi mandate unui număr de trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor, întrucât acestea urmau să expire anul următor, două în data de 4 aprilie 2015 şi al treilea în data de 13 aprilie.
Cei trei membri ai Comitetului Reprezentanţilor care au primit noi mandate sunt Julian Rupert Francis Healy, Steven van Groningen şi Piotr Rymaszewski, în funcţie de la începutul anului 2012. Mandatele au o durată de trei ani.
1. cum ramane cu raportarile :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 20.11.2014, 16:18)
stimate domnule Doctor Mobius? Dumneavoastra ati supus aprobarii in aprilie 2014 raportul financiar in sistemul IFRS si RAS fara insa a avea aprobat si cel consolidat pe anul respectiv, asa cum spune directiva 1606/2002. De asemenea la momentul trecerii la sectiunea reglementata a firmei CONPET s-a folosit raportarea RAS desi cerintele europene cer ca pe piata reglementata sa fie IFRS ,regulamentul romanesc 1121/2006 si nu de mult timp si ordonanta domnului Georgescu avand numarul 1286/2012 care de asemenea cere acest lucru. Cum ati reusit sa vindeti cu un discount de 8% actiunile CEMACON cand firma CONPET avea lichiditati in casa ,la banci si eventual hartii de valoare in suma de aprox.200 milioane este o alta intrebare retorica :-) Poate ca forta compusa a celor doi presedinti domnul Basescu si Johannis va avea capacitatea de abstractizare sa inteleaga de ce in aceste circumstante listarea pe bursa din Londra unde mai exista si componenta de risc lira/euro este privita cu atata optimism desi o simpla introducere a actiunii FP in sistemul XETRA International ar fi rezolvat orice problema. Daca tot sunteti asa de cunoscut vorbiti daca se poate cu REUTERS si BLOOMBERG pentru a introduce cotantia OMV PETROM pe site-urile respective si spuneti-le celor de la Petrom ca daca nu includ in prezentarea lor si faptul ca firma este publica bineinteles nu vor avea cotatiile pe care le-ar merita. O zi placuta si va urez mult succes in ceea ce ati hotarat sa implementati.Din partea mea si a lui Batman :-)